Volvos pressfoto från 1995 på PDY444, protoypen som först var en T-gul Volvo 850 T-5R och sedan gjordes om till en T-röd Volvo 850R, också den som prototyp. Därav samma registreringsnummer på pressfoton. Numera ägs den av en entusiast som återställt den till en T-gul 854 T-5R.

PDY444 – Prototypen som först var gul, sen röd och nu gul igen

Volvo 850 R – historik och fakta

En kombination av kraft och elegans

När Volvo inför 1996 presenterade uppföljaren till T-5R var det med orden: kraft och elegans. Man menade att Volvo 850R tillförde extrem prestanda och väghållning till Volvos redan kända säkerhet, hållbarhet och tillförlitlighet. Det var den starkaste och snabbaste standard-Volvon i företagets då 70-åriga historia. I folkmun blev den genast kallad ”T-röd”.

Den populära R-vingen fanns enbart på sedanmodellen av Volvo 850R av årsmodellerna 1996 och 1997.

Den numera klassiska ”R-vingen”

Efter den enorma succén med den kritikerrosade T-5R presenterade man vid finalen för standardvagnar på Paul Ricard-banan i oktober 1995 (källa) den nya Volvo 850R, en toppmodell som skulle förena livsnjutarens krav med de praktiska egenskaper som en Volvo ska innehålla. Alltsammans i en spännande förpackning. Vid en första anblick ser den ut att vara samma bil som T-5R men i en diskretare färg, men det är ingen gul bil i röda kläder, det är en vidareutveckling och en helt egen modell. Bilen på bilden ovan, PDY444, var dock först gul som senare målades om till röd inför lanseringen. Den är nu återställd till gul igen och ägs av en sann entusiast i Sverige.

Nåväl, förutom de nya sju-ekrade fälgarna och den nya aerodynamiska vingen på bakluckan för sedanmodellen så är bilen uppgraderad på flera punkter. Bland annat höjdes nu effekten till 250 hk och 350 Nm för modellen med manuell växellåda. Man valde nu också att inte begränsa upplagorna, som med föregångaren T-5R som producerades i enbart 2537 exemplar.

Drivlina och chassi
Effektökningen åstadkoms genom en optimerad motorstyrning, andra spridare, annan bränsletrycksregulator, större laddluftkylare (intercooler), annat grenrör och en större turbo (TD04HL-16T). Den större turbon, ett nytt grenrör och ny styrenhet ökar inte bara effekten utan ska enligt uppgift även minska turbolagg. Toppfarten begränsades elektronisk till 250 km/h (automat 240 km/h) och noll till hundra uppgavs kunna avverkas på 6,7 respektive 7,5 sekunder (manuell/automat). Den manuella 5-växlade lådan (M59H) utrustades med en viskokoppling som fördelar drivkraften till båda framhjulen. Det minskar hjulspinn och ger bättre väggrepp in i, genom och ut ur kurvor. Sportchassit ändrades en aning för ökad komfort, något som efterfrågades eftersom föregångaren T-5R upplevdes lite för stötig. Detta avhjälptes genom att man monterade mjukare fjädrar och krängningshämmare, och stötdämpare med annan karakteristik. Det ger bättre komfort jämfört med tidigare men utan att göra avkall på vägegenskaperna. Kombimodellen utrustades med automatisk nivåreglering bak.

Inredningen i en Volvo 850R med beige interiör och automatlåda

855R automat -96.

Interiör och utrustning
Invändigt kunde köparen välja mellan två färgställningar, ljusbeige med masurbjörk eller mörkgrå med mörk valnötsrot i instrumentpanel och tunnelkonsol. De elmanövrerade stolarna var nu mer skålade än T-5R och med sittdelarna klädda i det mockaliknande materialet alcantara, tvärtom mot T-5R som hade det halkiga lädret i mitten. Oavsett inredningsfärg så fick köparen en rikligt utrustad bil med bland annat ABS, SIPS, ECC, TRACS, färddator, farthållare, fjärrstyrt larm och en avancerad stereoanläggning som standard. Läs mer om inredningen i 850R här.

Exteriör
Bilen såldes både som sedan och herrgårdsvagn och tillverkades främst i färgerna röd (nr 609, T-Röd) och svart men även i färgerna olivgrön, vit, grå och turkos. Den utmärkande frontspoilern med integrerade dimljus ärvdes från T-5R och sedanmodellen fick även en aerodynamisk vinge på bakluckan, exklusiv för just 850R. De unika 17 tum stora antracitgrå aluminiumfälgarna med namnet Volans var fem till antalet och skodda med 205/45 ZR17-däck. Den femte fälgen användes som reservdäck, något som ofta plockats ur bilarna när de sålts vidare. Så se till att denna fälg ligger i reservhjulsbaljan om du letar efter en original 850R. Bromsoken för både T-5R och 850R var lackerade i svart.

Nypris från 395 000 SEK

Pressinformationen daterad 950904 sammanfattar Volvo 850 R som en bil som kombinerar prestanda och körglädje av allra högsta potens med en rymlighet och praktisk användbarhet som ligger precis lika högt. Volvo 850 R är spännande bilutveckling på logiska grunder. Sportbil, långfärdsbil, vardagsbil och familjebil.

Pressklipp från 1995 berättar att kunderna fick betala ca 395.000 svenska kronor för sedanmodellen (Volvo 854R) och 407.000 kronor för kombin (Volvo 855R). Volvo började ta emot beställningar i december 1995 med leverans i början av 1996.

Bilder:

Text: NordicR, 2015.
Källor: Volvos historiska arkiv, Teknikens Värld samt andra pressklipp, broschyrer och pressreleaser.
Foto: Volvo och medlemmar i NordicR om inget annat anges.
Med reservation för ev. faktafel och stavfel. Kontakta oss gärna om du har kompletterande uppgifter.