Mektips: Laga trasig VGA2-fjärrkontroll

Volvo VGA2 remote med nyckel

Har du en larmfjärrkontroll till din T-5R eller 850R som inte fungerar, trots batteribyte? Har du tur så kan felet bero på att knappsatsen spruckit vilket innebär att det inte händer något när du trycker på knappen. Så innan du köper en ny fjärrkontroll kan det vara värt att testa följande trick.

1.

Ta ur batteriet och öppna fjärrkontrollen på lämpligt sätt (den måste eventuellt limmas ihop efteråt).

VGA2-fjärrkontrollen isärtagen. Foto: NordicR.

 

2.

Vänd på kretskortet. Om “tryckplattan” ser ut som på bilden nedan så är det antagligen det som är felet, den har spruckit. Normalt när du trycker på plattan så ska banorna på kretskortet slutas och signal ska skickas, men i detta fall gör den inte det.

Den andra knappen (den lilla) används normalt inte på Volvos VGA II-larm och brukar därför vara intakt. Vi löser här problemet helt enkelt genom att rotera plastfilmen så att den intakta plattan hamnar på den trasiga plattan plats.

Lyft försiktigt på plastfilmen och vänd den. På bilden här under har jag redan vänt den.

VGA2-fjärrens kretskort med den trasiga “tryckplattan” inringad. Obs, här har jag redan vänt på plastfilmen. Foto: NordicR.

 

Banorna på kretskortet under “tryckplattan”. Foto: NordicR.

 

3.

Sätt ihop fjärrkontrollen igen och testa. Förhoppningsvis fungerar den igen, för det har det gjort på flera fjärrkontroller för mig.

 

Tips!

– Fjärrkontrollen till Volvo VGA 2 drivs med 2 st. CR1220-batterier.

Så här programmerar du in en fjärrkontroll till ditt VGA2-larm.

– Om du slarvat bort originalfjärren funkar det lika bra med en fjärrkontroll passande Cargard och som ser ut på denna bild. Finns hos vissa bildels- och bilstereobutiker.

Foto: Cargard