Volvo 850 T-5R – historik och fakta

Annons med en T-gul Volvo 850 T-5R, även kallad T5R och T5-R, i en engelsk tidning från 1995

Annons för den gula Volvo 850 T-5R i en engelsk tidskrift från 1995.

”Volvo-racer för gatan” – historien om Volvos gula kultbilFramsidan av tidningen Bilsport nr 7/94 med Volvo 850 Turbo Plus 5 (senare T-5R) från premiärvisningen i Geneve 1994.

Volvo 850 introducerades redan 1991 med sedanvarianten GLT. Senare utökades modellprogrammet med GLE, kombi och turbo. Volvos ledning sökte nu efter nya vägar att uppmärksamma 850 och när Volvos marknadsavdelning tillkännagav sina strategier var den första att komma tillbaka inom banracingen genom att ställa upp med Volvo 855 i den brittiska BTCC-serien. Den andra var att släppa en specialversion av 850 Turbo, som senare fick namnet Volvo 850 T-5R.

Text och efterforskning: Jan Klaver, www.volvo850t-5r.com
Översättning: Robert Lind för NordicR, 2015

Projektgruppen fick endast 9 månader på sig, med en budget på 15 miljoner kronor, att komma fram till något utöver det vanliga. De började med att piffa till en standard 850 Turbo med tillbehör de redan hade på hyllan. De fortsatte med sportiga 17 tumsfälgar, sänkt fjädring och en helt ny färg, Cream Yellow, framtagen av Ingvar Malander, ansvarig för utvecklingen av nya färger på Volvos designavdelning. Projektgruppen var medveten om det faktum att kunderna inte bara ville ha ett sportigt utseende, de förväntade sig även vassare prestanda.

I mars 1994, på bilsalongen i Geneve, presenterade Volvo en krämgul Volvo 850 sedan med en motor med något högre effekt än turbomodellen. Bilen gick under namnet 850 Turbo Plus 5.

Tidningen Bilsport nr 7/94 med Volvo 850 Turbo Plus 5 (senare T-5R) från premiärvisningen i Geneve 1994. Bilen på bilden är PDY444 som i dag ägs av entusiasten Ulf Thorén.

Bilsport nr 7/94. Premiärvisning i Geneve, men då med namnet Turbo Plus 5.

De följande månaderna jobbade projektgruppen hårt med fler färgval. Modellen skulle säljas i en begränsad upplaga, men att enbart tillverka gula bilar kunde innebära en risk. Man kom fram till att färgerna svart, grå, amaretto och pärlvit var bra ett komplement till den gula.

Samtidigt klädde marknadsavdelningen upp både en sedanmodell och en kombimodell i den numera klassiska färgen för att ta foton för pressreleaser och broschyrer. De begav sig även till de skånska rapsfälten för att producerade en film i syfte att marknadsföra bilen. Det här skedde i maj/juni 1994 när rapsfälten blommade som bäst och utvecklingen av bilen fortfarande pågick. Interiören var vid det här laget inte färdigutvecklad och är anledningen till att bilarna i Volvos pressmaterial har tonade rutor. Närbilderna som finns på interiören är antagligen tagna senare samma år.

Som motor utgick man från B5234T (motorkod 57) från 850 Turbo som anpassades för T-5R. Den fick namnet B5234T5 med motorkoden 58. Anpassningen innebar en ny programvara i ECU:n som höjde effekten och vridmomentet. Det svenska fordonsregistret visar vilka bilar som registrerades 1994 med motorkoden 58. De tidiga bilarna (före juli 1994) var projektbilar registrerade som 850 Turbo, årsmodell 94. Den 15 juli registrerades två gula bilar, en sedan och en kombi, som T-5R. Dessa bilar finns enligt uppgift fortfarande kvar, någonstans i Sverige.

Efter sommaren, den 11 augusti 1994, registrerades runt 20 sedanmodeller (en av dem kan du läsa om här) och 20 kombimodeller som T-5R i Sverige. De flesta av dem var gula, endast tre kombi och tre sedaner var svarta. Dessutom registrerades det två pärlvita bilar, en av varje modell. De andra tilltänkta färgerna användes inte för några förseriebilar. Gissningsvis användes dessa för marknadsföring och pressvisningar.

När sedan det slutgiltiga beslutet om bilarnas färger togs kom beskedet att endast gula bilar skulle kunna beställas, inga svarta. Inte heller några vita, ursprungligen tänkta för USA-marknaden, skulle kunna beställas. Man insåg att lackeringsprocessen för dessa färger skulle bli alltför kostsamt. En hel del av förseriebilarna finns fortfarande kvar, någonstans i världen.

Bild från www.volvo850t-5r.com

Den här pärlvita sedanen ägdes först av Volvo och såldes sedan till någon i närheten av Göteborg. Den har samma identifikation som en T-5R men saknar T-5R-utrustning. Endast den pärlvita färgen avslöjar bilens sanna identitet. Det är för närvarande okänt var den vita kombin från förserieproduktionen finns.

Volvohandlare världen över började nu att beställa de gula bilarna. Intresset var överväldigande och återförsäljarna efterfrågade också en ”inte så gul” bil. Det fanns kunder som ville ha någonting speciellt, som en T-5R, men inte i en så fantasifull färg. Kort före produktionsstarten beslutade Volvo att utöka den begränsade upplagan av 2500 gula bilar med ytterligare 2500 svarta bilar.

Första veckan (v. 40) i oktober 1994 startade produktionen av T-5R i fabriken i Gent, i Belgien. Från mitten av oktober fanns bilarna tillgängliga i flera länder. Av skattemässiga skäl såldes bilarna i Italien med en mindre motor på 2,0 liter (motorkod 47). Motorstorleken för övriga länder var 2,3 liter. Några länder sålde enbart en av färgerna. Till exempel Norge som endast sålde gula bilar, och Portugal som endast sålde svarta.

Emblemen som de sitter på kombimodellen, 855 T-5R. Den lilla flaggan påminner om samarbetet med TWR under BTCC-eran.

Speciella emblem på Volvo 850 T-5R

Bilen var en stor succé. I början av januari hade hela den begränsade upplagan sålt slut, 2537 gula och 2516 svarta. Volvohandlarna upplevde fortfarande en efterfrågan för den här speciella bilmodellen och en andra serie av bilar började produceras, denna gång i Volvos olivgröna färg, även kallad T-grön. Totalt tillverkades 1911 olivgröna 850 T-5R med merparten, 1150 st. under 1996. Dessa såldes dock inte i alla länder, t.ex. så erbjöds inte modellen Sverige, Finland, Schweiz och Kanada. I USA såldes endast 13 st. kombibilar.

De mest sällsynta av alla T-5R är de olivgröna sedanmodellerna som endast tillverkades i 329 exemplar. Den gröna kombin är samtidigt den mest tillverkade av alla T-5R, 1582 st. De flesta av de gröna bilarna såldes i Italien och Tyskland men även i Japan, Storbritannien och Nederländerna. Den första av dessa bilar byggdes, enligt uppgift, som konceptbil för att visa hur en T-grön skulle se ut. Den var byggd som en T-5R men hade inredningen från en 850 Turbo. Den bilen blev kvar i Sverige men är numera skrotad.

Läs mer om Volvo 850 T-5R i menyn.