Månadens bil – April 2016

Bilsports T-gul fortfarande värre än originalet?

För lite drygt tjugo år sedan ställde tidningarna Auto Motor & Sport och Bilsport samma gula Volvo 850 T-5R mot en BMW M3 respektive en Volvo 240 Turbo. Det slutade med förlust i båda testerna, något som den nuvarande ägaren Andreas Alp stört sig på och bestämt sig för att göra någonting åt, en gång för alla.

Volvo 850 T-5R i test i Auto Motor & sport

Förlust mot BMW M3 i Auto Motor & Sport 1995.

Matchen på Nürburgring mot en BMW M3 är från början kanske inte helt rättvis, vilket även framgår i reportaget i Auto Motor & Sport nr 9. 1995. M3:an är nämligen en förklädd superbil, född på asfalten och byggd för att nöta varv efter varv på ringen. Volvon i sin tur har ett effektunderläge på 46 hästar, framhjulsdrift, tegelstens-aerodynamik och alldeles för klena bromsar. Men av reportaget att döma gjorde den ”ingalunda bort sig på BMW:s hemmabana” och fick dessutom beröm för turbomotorns karaktär, fina kupéutrymmen, optimal körställning och en diger utrustning. Men för att bli riktigt vass på ringen satte reportageteamet ihop ett eget recept på förbättringar av T-5R. Mer till det senare.

T-gul Volvo 240 mot 850 T-5R

Förlust igen. Denna gång mot Bilsports projektbil Volvo 240 T-4R.

I Bilsport nr 14/15 från 1995 ställdes svenskt mot svenskt. Redaktionen hade i några nummer samma år låtit bygga om och trimma en 244 Turbo från -82 för att försöka slå Volvos nya värsting. Anledningen var att det under den tiden rådde T-gul-feber över landet. Med uppskrämd motor, förbättrad väghållning, Titan-fälgar och samma bleka gula lack som T-5R var man redo att låta projektbilen T-4R gå några repor mot 850:n. Resultatet var man inte sen att skryta med, Bilsports T-gul var helt enkelt värre än originalet. Om det beror på den tidigare hårdkörningen på ringen eller en försiktig högerfot låter vi vara osagt, men ett nederlag var det ändå för alla som hostat upp närmare fyrahundratusen för Volvos värsting.

Pojkdrömmen
I dag ägs den forna pressbilen av Andreas Alp från Hultsfred, R-entusiast och medlemsansvarig i NordicR. Det var i tonåren han första gången såg och hörde talas om Volvos gula värstingbil.

– Kommer ihåg ett nummer av Bilsport när de testade en T-5R mot en Volvo 240, som också var lackad i T-gul. Anade inte då att jag 18 år senare skulle äga just den bilen som var med i tidningen, berättar Andreas.

Något år innan hade Volvo 850 GLT lanserats och det var antagligen det karakteristiska femcylindriga motorljudet som väckte Andreas intresse för modellen. Han köpte senare en 850 GLE och har sedan dess ägt flera olika 850 innan det i oktober 2012 blev dags för en gul T-5R. Och det var inte vilken bil som helst, det blev JEW 110, bilen som han och många andra läst om och dreglat över där i mitten av 90-talet.

Bilen är en tidigt registrerad T-5R, den 11 augusti 1994 för att vara exakt, och gick alltså till en början som en av Volvos pressbilar. Några ägare senare hamnade den hos klubbmedlemmen Nicklas Schmidt. Nicklas visste att Andreas var intresserad av bilen och hörde av sig när det var dags att sälja. Andreas tvekade inte en sekund utan satte sig på tåget till Malmö för att göra affär.
– Att för första gången köra en T-5R var speciellt, det var 35 underbara mil hem, minns Andreas som redan ägde en V70 R AWD -98 och var därmed inte helt obekant med R-konceptet.

Förvandlingen
Från början var bilen tänkt som bruksbil men i stället hamnade den ganska snabbt på pallbockar i garaget. Under den följande vintern så byttes slitdelar och karossdelar ut eller lackerades om, och för att komma närmare asfalten monterades coilovers från Ksport. Den redan exklusiva inredningen förfinades ytterligare med masurbjörksinlägg från 850R och R-broderade tygmattor från V70R, för att inte slita på originalmattorna. Han använde sedan bilen under sommaren och till hösten parkerades den åter i garaget. Nu hade suget efter mer effekt väckts varpå Katrineholmsbaserade TM Racing gavs uppdraget att bygga en ny och värre maskin, kapabel att spöa både M3:or och 240 Turbos.

Under tiden passade Andreas på att uppgradera bilen på ännu fler punkter, nu med fokus på race. Originalstolarna fick flytta in i förrådet till förmån för ett par Sparco racestolar, chassit styvades upp med bland annat hårdare bussningar, grövre krängningshämmare och fjäderbenstag både fram och bak. För kortare och snabbare växelföring monterades shortshift från MPRE tillsammans med nya bussningar och hållare i vajerlänkaget. De på tok för små originalbromsarna ersattes med läckert gula sexkolvsok med 330 mm bromsskivor. Dessutom monterade TM Racing en differentialbroms från engelska Quaife för att få ner den kommande motoreffekten i backen.

Receptet för snabbare varv på ringen, i alla fall enligt Auto Motor & Sport.

– Man vill ju inte bygga i fel ordning, konstaterar Andreas som helt ovetandes följt en del av de förbättringar som Auto Motor & Sport föreslog redan 1995:

Större bromsskivor och bromsok. – Check!
Differentialbroms. – Check!
Snabbare växelföring. – Check!
Stolar med bättre stöd i sidled. – Check!
20-30 hästar extra. – Check!

Engagerad i NordicR
I dagsläget har han hunnit köra snart tvåtusen mil sedan den nya motorn flyttade in, och närmast på att göra-listan står ett byte till ett rostfritt avgassystem från svenska Weldparts Performance och efter det en eventuell ombyggnation av kylsystemet. Och att köra och ha roligt med bilen, förstås.
– Den är lite bullrig och kopplingen är hårdtrampad men det är väl så en raceinspirerad bil ska vara, funderar Andreas som även är engagerad inom NordicR. Förutom att sköta medlemsansökningar och medlemsfrågor är han också ett välbekant ansikte på klubbens olika träffar. Han kom i kontakt med klubben redan 2005 och blev medlem 2006 när han skaffade sin första R, den silverfärgade V70 R AWD som han fortfarande äger.

Du kan läsa mer om Andreas T-5R på http://www.garaget.org/?car=310193 eller i projekttråden https://nordicr.com/forum/viewtopic.php?f=41&t=14121

 

Text: Robert Lind
Foto: Andreas Alp, Bilsport och Auto Motor & Sport

 

Fotnot: M3:an är sedan några år tillbaka anmäld stulen, men 244:an fortfarande är i trafik och i Bilsports ägo. Törs vi hoppas på en ny match, Bilsport?

 

 

Fler bilder: