Fakta om Volvos R-modeller

 

Volvo 850 T-5R och Volvo 850 T-5R - den första av Volvos R-modeller och i dag en ikon i Volvos historia. Kallas även T-gul på grund av sin färg.

850 T-5R

Årsmodeller: 1995-1996

”Upplagan är begränsad – får du köra en av dem tillhör du en exklusiv krets. Så skyr du upmärksamheten, välj hellre en annan Volvo 850. Det krävs ingen förarlicens, men 330 turboladdade Newtonmeter kräver förvisso en känslig högerfot. T-5R är dock mer än en gul blixt. Den är också mörkgrå elegans, ädelträpaneler, läderdoftande komfort och en exklusiv, påkostad utrustning. Och allt detta i en av världens säkraste bilar.”

Så lyder texten i den svenska försäljningsbroschyren för den första av Volvos R-modeller, T-5R, ett resultat av en marknadsföringsoffensiv för Volvo 850. Den gula 850:n, i folkmun kallad ”T-Gul”, med hela 240 hk blev en stor succé men producerades endast i 2537* exemplar. Då modellen blev populärare än förväntat beslutade sig Volvo för att tillverka den i fler exemplar, men då i färgerna olivgrön metallic och solid svart.

Bilarna kom fullutrustade med speciella 17″-fälgar, som kallades ”Titan”, en speciell frontspoiler och ett sportchassi för bättre väghållning. Inredningen kännetecknas bland annat av speciella elmanövrerade säten klädda med läder/amaretta och instrumentbräda med inlägg av mörk valnötsrot.

Läs mer om 850 T-5R ->


 

Volvo 850R och 855R - uppföljarna till den exklusiva T-5R. Kallas även T-röd på grund av sin färg.

850R

Årsmodeller: 1996-1997

”Om drömmen fordrar förnuft och näring: Den turboladdade kraften driver en av världens säkraste bilar, med bland annat sidokrockkuddar som standard. De 250 hästkrafterna möts i ett chassi som är speciellt anpassat för att ge extra fast väggrepp i kurvorna. Mellan framspoilern och bakspoilern finns mer än man anar. Utsidan bara antyder läderdoften, träpanelerna och upplevelserna bakom ratten. Ser du sedan vad bilen är utrustad med, ser du också att du gör en god affär. Och då ligger drömmen om en Volvo 850 R plötsligt mycket nära verkligheten.”

Den svenska försäljningsbroschyren lovordar den nya Volvo 850R som 1996 kom som en uppgraderad variant av den populära 850 T-5R. Nu hette modellen endast ”R” och effekten höjdes med 10 hästkrafter till 250 för modellen med manuell växellåda, vilken även utrustades med en viskodiff. Effektökningen åstadkoms bland annat genom en optimerad motorstyrning, andra spridare och en större turbo. 850R kom så gott som fullutrustad och med speciella 17″-fälgar vid namn ”Volans”.

Invändigt kunde man välja mellan beige eller mörkgrå inredning och stolarna var nu mer skålade än T-5R och med sittdelarna mer praktiskt klädda i alcantara, ett mockaliknande material. Sedanmodellen hade en för modellen unik vinge på bakluckan.

Bilarna tillverkades främst i färgerna: röd (T-Röd) och svart men även i färgerna olivgrön, vit, grå och turkos.

Läs mer om 850R ->


 

Volvo V70R. Här i lanseringsfärgen Saffran. Modellen fanns både som framhjulsdriven (V70R FWD) och som fyrhjulsdriven (V70R AWD).

V70R / V70R AWD

Årsmodeller: 1997-1998

Nu lanserade Volvo de nya modellerna S70 och V70 och ganska omgående presenterade man en R-version även för dessa. V70R gick att få med AWD (fyrhjulsdrift) och då med manuell eller automatisk växellåda. Effekten för de manuella modellerna var 250 hk, vilket kan ses som ganska mycket för en Svenssonbil på den tiden.

Bilarna kom nästintill fullutrustade med endast ett fåtal tillval som taklucka, RTI (navigation) och Dolby Surround. Unikt för inredningen var mörka eller ljusa skinn/alcantara-säten och aluminiumpaneler. Den framhjulsdrivna (FWD) modellen utrustades med 17-tumsfälgar vid namn ”Comet”, och AWD-modellen kom med 16″-versionen av samma fälg som kallades ”Meteor”.

V70R lanserades och marknadsfördes i en läcker koppar­liknande färg som kallades ”saffran” men såldes även i svart, silvermetallic, mörkblå och rubinrödmetallic.


 

Volvo S70R - i dag en sällsynt modell på grund av det mycket låga tillverkningsantalet. Här i lanseringsfärgen Saffran.

S70R

Årsmodell: 1998

S70R gick endast att få med framhjulsdrift men med valet av manuell eller automatisk växellåda. Effekten för de manuella modellerna var 250 hk.

Precis som V70R kom bilarna nästan fullutrustade från fabrik med endast ett fåtal tillval som taklucka, RTI (navigation) och Dolby Surround. Inredningen var även här mörka eller ljusa skinn/alcantara-säten och aluminiumpaneler. 17″-fälgarna var samma som på V70R, ”Comet”.

Även S70R lanserades och marknadsfördes i den läckra saffransfärgen, men såldes även i bland annat mörkblå, svart, silvermetallic och rubinrödmetallic. Enligt uppgifter till redaktionen har endast 533 st. S70R tillverkats.


 

V70R AWD i den läckra Laserblå färgen. Nu med starkare motor och endast med automatlåda och AWD. Den sista modellen innan uppehållet fram till 2003 då nya V70R och S60R presenterades.

V70R AWD

Årsmodeller: 1999-2000

Nu fanns R-modellen endast som kombi, med AWD och automatisk växellåda. Bilarna lackerades i färgerna: Laserblå, Classic Red, Svart, Silver, Cassis & Dark Olive Pearl. Modellen var till det yttre väldigt lik modellen från 1998.

Förutom den starkare motorn på 265 hk för årsmodell 2000 gjordes endast ett fåtal ändringar. Bl.a. nya fälgar: 16″ (-99) som kallades ”Solar”(?) och 17” (-00) som kallades ”Satellite”. Dessa fälgar var fem-ekrade med ett ”R” ingraverat i en av ekrarna.


 

V70R AWD baserad på nya generationens V70. Här i lanseringsfärgen Flashgrön (Flash Green Metallic).

V70R AWD

Årsmodeller: 2004-2007

Volvo gjorde ett uppehåll på några år, men 2003 var det nu dags att presentera värstingmodellen av ”familjebilen” V70N.

V70R AWD hade en toppeffekt på 300 hk med ett vridmoment på 400 Nm. Kraften överfördes via en sexväxlad manuell låda, alternativt fem- eller sexstegad automatisk växellåda till fyrhjulsdriften från Haldex. En nyhet på V70R var det aktiva chassit, Four-C, som låter föraren själv bestämma hur chassit ska uppföra sig.

Inredningen särpräglades av de blå mätartavlorna, de skålade stolarna och en tre-ekrad sportratt. Som samtliga tidigare R-modeller så fick även dessa modeller en speciell frontspoiler, en annan nos och speciella fälgar, Pegasus, med ett ”R” ingraverat i en av ekrarna. Bakom fälgarna skymtade 17”-bromsar från Brembo.

Även denna modell levererades i egna unika lackfärger och egna varianter av läderklädsel som inte gick att få i standardmodellerna. Bilen lanserades och marknadsfördes i en uppstickande färg, ”flashgrön”, som på bilden här ovan. Totalt tillverkades 6090 st. av P2-plattformens Volvo V70R AWD.

Läs mer om V70R ->


 

2003 kom det en R-modell även av S60. S60R AWD kom med fyrhjulsdrift, avancerat chassi och 300 hk. Här i lanseringsfärgen Flashgrön (Flash Green Metallic).

S60R AWD

Årsmodeller: 2004-2007

Samtidigt som V70R så lanserades sedanmodellen av samma bil, S60R AWD.

Precis som V70R AWD hade S60R AWD en toppeffekt på 300 hk med ett vridmoment på 400 Nm. Kraften överfördes via en sexväxlad manuell låda, alternativt fem- eller sexstegad automatisk växellåda till fyrhjulsdriften från Haldex. Även S60 R AWD hade det aktiva chassit, Four-C, som låter föraren själv bestämma hur chassit ska uppföra sig.

Inredningen särpräglades av de blå mätartavlorna, de skålade stolarna och en tre-ekrad sportratt. Som samtliga tidigare R-modeller så fick även dessa modeller en speciell frontspoiler, en annan nos och speciella fälgar, Pegasus, med ett ”R” ingraverat i en av ekrarna. Bakom fälgarna skymtar 17”-bromsar från Brembo.

Även denna modell levererades i egna unika lackfärger och egna varianter av läderklädsel som inte gick att få i standardmodellerna. Bilen lanserades och marknadsfördes i en uppstickande färg, ”flashgrön”, som på bilden här ovan. Totalt tillverkades 12 684 st. Volvo S60R AWD.

Läs mer om Volvo S60R AWD Artikelarkiv - S60R AWD

År 2007 rullade de sista R-bilarna ut från Volvos produktionsband och därmed slutade R-konceptet…


 

r-design

R-design

Något år senare presenterade Volvo ett utrustningspaket, kallat R-design, som kan väljas till för flera modeller. Detta är endast en extrautrustning och är inte att blanda ihop med de R-modeller som du kan läsa om på den här sidan. Ägande av en ”R-design”-utrustad bil berättigar inte till fullvärdigt medlemskap i NordicR. Intresserade kan dock alltid bli stödmedlem för att stötta klubben ekonomiskt och få tillgång till våra medlemsdelar i forumet.

 

Text: NordicR. Foto: Volvo