Bild på en Volvo S60R AWD och en Volvo V70R AWD

Volvo S60R AWD och V70R AWD – historik och fakta

Efter ett uppehåll på några år var det 2003 dags för Volvo att lansera nya R-modeller. I samband med premiärvisningen av S60R och V70R på Paris-salongen den 26 september 2002 skickade Volvo ut några pressmeddelanden för att presentera sina dessa nya värstingar. Vi har här nedan sammanställt dessa pressmeddelanden åt dig.

Den här gången är budskapet ännu tydligare, eftersom tekniknivån i det nya R-konceptet är mycket högre

Volvo S60R AWD såldes i årsmodellerna 2004 till 2007 med säljstart under våren 2003. Bilen hade en toppeffekt på 300 hk med ett vridmoment på 400 Nm. Kraften överfördes via en sexväxlad manuell låda, alternativt fem- eller sexstegad automatisk växellåda, till fyrhjulsdriften från Haldex. En nyhet på S60R (och V70R) var det aktiva chassit, Four-C, som låter föraren själv bestämma hur chassit ska uppföra sig.

Inredningen särpräglades av de blå mätartavlorna, de skålade stolarna och en tre-ekrad sportratt. Som samtliga tidigare R-modeller så fick även dessa modeller en speciell frontspoiler, en annan nos och speciella 18″ fälgar, Pegasus, med ett ”R” ingraverat i en av ekrarna. Bakom fälgarna skymtade 17”-bromsar från Brembo. Även denna modell levererades i egna unika lackfärger och egna varianter av läderklädsel som inte gick att få i standardmodellerna. Bilen lanserades och marknadsfördes i en uppstickande färg, ”flashgrön”, som på bilden här ovan.

 

Körglädje och image

S60 R  kombinerar maximal körglädje med intelligent funktionalitet och har konstruerats för att ge den perfekta körupplevelsen utan att äventyra den intelligenta funktionalitet som är Volvos adelsmärke.

– I en R-bil känner du dig som en Formel 1-förare, men du måste inte vara en för att ha full kontroll, säger Hans Nilsson, som var ansvarig för R-konceptet på Volvo Personvagnar.
Enligt den filosofin har föraren direkt och enkel tillgång till den extremt avancerade tekniken. Gränssnittet mellan människa och maskin kommer följaktligen i ett mycket smart och praktiskt paket – de tre kontrollknapparna Comfort, Sport och Advanced Sport.

– Den som är verkligt intresserad kan fördjupa sig i tekniken och lära sig allt om de olika funktionerna. Om inte kan man med en knapptryckning välja vilken typ av förare man vill vara. Ett tryck räcker för att förvandla den ultimata prestandabilen till en familjebil. Men en sak är säker. Båda ger dig en fantastisk körupplevelse, säger Hans Nilsson.

Förstärkt image
Alla tidigare modeller i R-serien, från den gula T-5R 1995, har bidragit till att göra körglädje till en allt viktigare Volvoegenskap. Syftet med det nya R-konceptet är att ge Volvo en ännu tydligare profil när det gäller körupplevelse.

– Den här gången är budskapet ännu tydligare, eftersom tekniknivån i det nya R-konceptet är mycket högre, säger Hans Nilsson.

Volvos tidigare R-modeller var koncentrerade på extrema herrgårdsvagnar. Nu vill man visa att man verkligen menade allvar även på sedansidan. Man har förstärkt körupplevelsen i S60R, som är en extremt rolig bil att köra redan i standardutförandet. Man förväntade sig därför att sälja fler S60R än V70R.

Säljstart våren 2003
Försäljningen av nya Volvo S60R och Volvo V70R startade under våren 2003 och man räknade med att sälja 7000 bilar per år. De fem största marknaderna är USA, Storbritannien, Tyskland, Japan och Sverige. Segmentet är extremt mansdominerat. I Europa vid den här tiden var 97 procent av dem som köper den här biltypen män. Motsvarande siffra för USA var 94 procent. Men det finns också skillnader mellan dessa viktiga marknader.

– Biltypen attraherar en yngre kategori köpare i Europa. Här handlar det mer om utstrålning och prestanda, medan amerikanska köpare är mer avspända. De vill ha en bil av högsta klass som är extremt rolig att köra, säger Hans Nilsson.

 

Exteriör och inredning

Exklusiv sportighet och optimering
De nya Volvo S60 R och Volvo V70 R stod för en subtil förändring av Volvos designtradition när det gällde prestandabilar.
– De viktigaste kännetecknen för de tidigare R-modellerna var färgen och hjulen. Däremot var karossen i princip oförändrad jämfört med standardvarianterna. Den här gången har vi ökat skillnaden genom att ge båda bilarna en helt ny front, säger Peter Horbury, Executive Director Design, Premier Automotive Group (PAG). Han tillägger:
– Jämfört med Volvo S60 och Volvo V70 har de nya R-bilarna fått en design som tydligt utstrålar deras exklusiva sportighet.
R-bilarna har en aerodynamiskt utformad front. Grillen har en ram i matt silver, spoilern har förlängts och de nedre luftintagen är större för att ge ökat luftflöde och effektivare kylning.

Allt handlar om optimering
Bak har Volvo S60R en tunn spoiler som mycket tydligt beskriver R-konceptets filosofi – optimering.
– Spoilern på S60R har precis rätt dimensioner för att minimera lyftet bak. Det är inte vår stil att montera enorma plastbitar i onödan bara för att signalera att vi kan bygga snabba bilar, säger Peter Horbury.
Hjulen är fortfarande viktiga designelement. 17- och 18-tumshjulen, optimerade för att passa runt de kraftigt dimensionerade bromsarna, har inspirerats av tidigare R-modeller. Läs mer om R-modellernas fälgar.

Extrem lanseringsfärg – som vanligt
Volvo har alltid lanserat R-modellerna med extrema färger och Volvo S60R och Volvo V70R var inga undantag. Lanseringsfärgerna kallas Flash Grön metallic och Titanium grå metallic. Vid lanseringen var de nya R-bilarna även tillgängliga i ytterligare fyra färger: Svart metallic, Silver metallic, Cosmos blå metallic och Passion röd. År 2006 tillkom även färgen Sonic Blue metallic. Se färgkoder här.

Atacama-inredning i V70R. Foto: Volvo.

Atacama-inredningen. Här i en i V70R AWD. Foto: Volvo.

Föraren i fokus
Inredningen har utformats för att utstråla exklusiv sportighet – med föraren i fokus i alla lägen. Sportstolarna har förstärkt sidostöd och finns i tre färger: Mörkblå, Beige och Anilinläder, samtliga med unik sömnad. Lädret har starka kopplingar till skandinavisk möbeldesign. Resten av inredningen och dörrpanelerna är i off black, medan framdörrens armstöd med knappsatser för fönster, etc. har koordinerats med stolarna. De infällda panelerna i instrumentpanel och dörrar är i borstat aluminium. Instrumentpanelens läder har blå sömmar som matchar de kronografinspirerade instrumenten med sina R-blå instrumenttavlor. Den tre-ekrade ratten är klädd i kolsvart läder med blå söm. Den manuella växellådan är försedd med den typiska växelspaken ”Space Ball”. Fotstödet och framdörrens tröskelplåt är alla av rostfritt stål med logotypen ”R”.

 

Prestanda

Motor utöver det vanliga
Redan vid en ytlig betraktelse står det klart att motorn i Volvo S60 R och V70 R är något utöver det vanliga. Den karaktäristiska R-blå färgen går igen i kåporna över tändkablarna och kamremmen. Insugningsröret täcks av en designkåpa i aluminium med R-logotyp. Aluminiumet går igen i laddluftröret för turbon som har en dominerande placering i motorutrymmet.Motor S60R AWD och V70R AWD. Foto: Volvo.
Den kraftfulla motordesignen matchas av fakta: den raka 5-cylindriga turbomotorn på 2.5 liter var den effektstarkaste av alla i Volvos motorprogram. Den är en vidareutvecklad högprestandaversion av 2.3-litersmotorn som återfinns i Volvos T5-modeller.

Prestanda i toppklass
Effekten på 300 hk (220 kW) vid 5250 v/min och vridmomentet på 400 Nm mellan 1950 och 5250 v/min, placerade R-motorn bland de främsta på marknaden när det gäller effektuttag per liter cylindervolym. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h och S60 R accelererar 0-100 km/h på 5,7 sekunder med manuell växellåda (preliminära siffror).
Maximalt vridmoment nås redan vid 1950 v/min, en följd av den ökade slagvolymen samt ett nytt turboaggregat från KKK, vars maximala laddtryck är cirka 1 bar. Eftersom det höga laddtrycket höjer insugsluftens temperatur väsentligt är S60R och V70R försedda med två laddluftkylare.

Motorn har försetts med Dual Wide Range CVVT, alltså variabel ventilstyrning på både insprutnings-och avgassidan. CVVT justerar öppningstiderna så att de passar till motorns aktuella varvtal och belastning. Motorn utnyttjas på detta sätt effektivare, med högre prestanda, minskad bränsleförbrukning och minskade emissioner till följd.

Kolvar och vevstakar är kraftigt förstärkta för att klara av de ökade påfrestningarna och cylinderhuvudet har fått förbättrad kylning. Dessutom har oljesumpen fått en ny utformning för att säkerställa motorns oljeförsörjning även under extrema G-krafter.

Ny 6-växlad manuell låda
Den nyutvecklade 6-växlade manuella växellådan är väl dimensionerad för att klara av motorns höga vridmoment. Den har korta slag för att ge föraren en distinkt och omedelbar information om att växeln har gått i, vilket underlättar snabba växlingar.
Automatlådan är för årsmodeller fram till 2005 5-stegad och av Geartronic-typ. Med Geartronic får föraren det bästa från två världar: å ena sidan kan växellådan ta hand om växlingen helt automatiskt, eller så kan föraren själv växla manuellt utan kopplingspedal. Automatlådan är också adaptiv, dvs. den kontrollerar förarens körstil och anpassar växlingsmönstret därefter. Den har även ett ”Sport”-läge i vilket uppväxlingar sker vid högre hastigheter och nedväxlingarna går snabbare.  Vid faceliften 2006 uppdaterades både V70R och S60R på flera punkter, bland annat med uppdaterad fyrhjulsdrift och att den femstegade automatlådan ersattes med en sexstegad dito. Det innebar att momentbegränsningen på 350 Nm för de automatväxlade bilarna kunde tas bort och de levererade nu samma vrid som de manuella bilarna, 400 Nm

 

Världens mest avancerade chassi

Illustration över Four C-chassit på Volvo S60R AWD. Foto: Volvo.

Four-C Technology
Volvo S60 R och V70 R utrustades med bilvärldens då förmodligen mest avancerade aktiva prestandachassi med Four-C Technology (Continously Controlled Chassis Concept). Vad de uppmärksammade konceptbilarna Volvo PCC och PCC2 lovade, fanns nu i Volvo S60 R och V70 R. Inga andra bilar kunde kombinera den extrema sportbilens kompromisslösa vägkontakt med familjebilens behov av komfort, på det sätt som Volvos R-bilar gjorde.

Prestanda på begäran
Tre knappar, diskret placerade i mitten av instrumentpanelen, markerar de möjligheter föraren har att med sitt pekfinger välja chassisättning:

 • Comfort
 • Sport
 • Advanced Sport

  Foto på chassiinställningsknappar på S60R AWD och V70R AWD. Foto: Volvo.

  Chassiinställningen på S60R och V70R. Foto: Volvo.

Normalläget är ”Sport” där chassit är optimerat för vanlig körning, men framför allt på kurviga vägar och i höga farter. I ”Sport” är R-chassit optimerat mot en väl avvägd mix mellan körglädje, karosskontroll och åkkomfort. En tryckning på ”Comfort” ökar chassits mjukhet och isolerar mot ojämnheter i vägen. Detta läge är idealiskt för stadstrafik och familjesemestern, men framför allt på hala underlag då en ”mjukare” bil blir mer lättkörd och följsam.

I lägena ”Sport” och ”Comfort” använder R-chassit den kontrollteknik som kallas ”Sky Hook” som gör att karossen flyter fram över ojämnheter i vägbanan.
– Det kan beskrivas som om att bilens kaross var upphängd i virtuella stötdämpare, placerade ovanför bilen. Därav uttrycket ”Sky Hook”, förklarar Marcus Rothoff, ansvarig för utvecklingen av Four-C Technology på Volvo Personvagnar.

Sportbilsegenskaper
När föraren trycker på knappen märkt med ”Advanced” förvandlas Volvo S60R och V70R till en renodlad sportbil. Chassit är optimerat mot maximalt väggrepp i alla situationer och denna inställning rekommenderas främst för körning på bana. Det kan dock användas även vid körning på kurviga vägar och vid körning i hög fart.
Antisladdsystemet DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) kan fås att tillåta en högre grad av sladd innan systemet griper in och bromsar hjulen så att bilen rätas upp. Detta initieras genom att DSTC-knapen trycks in en gång. DSTC går också att koppla bort helt genom att DSTC-knappen trycks in fem gånger i följd. Denna metod säkrar att man av misstag stänger av DSTC-funktionen. Dessa valmöjligheter, där föraren kan välja bilens inriktning mot prestanda eller komfort, möjliggörs genom det aktiva prestandachassit med Four-C Technology.
Det som skiljer Four-C från andra chassikoncept är dess förmåga att behandla enorma mängder av information från olika källor i bilen. Sensorer, som mäter bilens acceleration i längsled, sidoled och vertikalt samt karossens läge i förhållande till körbanan, finns placerade på olika ställen i chassit.

Dessutom finns sensorer som mäter:

 • varje hjuls rotationshastighet samt rörelse i höjdled
 • rattutslag
 • hur mycket bilen svänger
 • motorns vridmoment
 • bromsingrepp via ABS och DSTC

Alla dessa sensorer skickar signaler till mikroprocessorn i Four-C, vilken räknar ut karossens rörelser och anpassar stötdämparnas hårdhet så att bilen hela tiden ligger parallellt med vägbanan.

Uppdatering 500 gånger/sekund
Stötdämparna uppdateras med ny information 500 gånger per sekund. I praktiken betyder det att stötdämparna i Four-C chassit är i ständig rörelse under körning. Detta var möjligt tack vare en helt ny teknik, först i bilvärlden, som togs fram i samarbete med Öhlins Racing AB, en av världens främsta utvecklare av högteknologiska stötdämparsystem, och stötdämpartillverkaren Monroe.

Det datoriserade elsystemet hos Volvo S60R och V70R, kallat Multiplex, bidrar även det med information till stötdämparna. Vid t.ex. kraftig inbromsning får stötdämparna information om detta några millisekunder innan bromsbeläggen får kontakt med bromsskivan. Mikroprocessorn i Four-C har då redan räknat ut hur mycket bilen kommer att ”niga” på grund av inbromsningen och ställer utifrån detta in stötdämparna för att maximera kontroll och däckens grepp. Vid ett kraftigt gaspådrag får Four-C motsvarande information från motorn, likaså berättar systemet om en kraftig rattrörelse några millisekunder innan bilen de facto ändrar riktning. Four-C kan alltså förutse vad som ska hända, vilket gör ordleken med namnet (foresee) högst relevant…

Elektroniskt styrt AWD-system
Volvo S60R och V70R har ett elektroniskt reglerat AWD-system, i grunden det samma som i t.ex. Volvo XC90 och S60 AWD. Men när det gäller R-bilarna är fyrhjulsdriften inte till för bättre framkomlighet vid sidan av vägen, utan optimerad för prestanda, väghållning och stabilitet. AWD-systemet är anslutet till bilens Mulitiplexsystem. Det innebär att AWD-systemet på ett unikt sätt kan samverka med DSTC , vilket i sin tur gör att bilen kan leverera exakt de köregenskaper föraren önskar. AWD-systemets korta in- och urkopplingstid, mindre än 100 millisekunder, gör det möjligt att extremt snabbt balansera och kontrollera över- respektive understyrning av bilen.

I samband med parkeringsmanövrar styrs AWD-systemet så att fram och bakaxel inte motverkar varandra i snäva svängar, vilket gör Volvo S60R och V70R lättmanövrerade. Vid inbromsning sker en deaktivering av systemet så att bromssystemet och ABS kan arbeta utan störningar för hög stabilitet och kort bromssträcka. På samma sätt deaktiveras AWD-systemet av antisladdsystemet DSTC när detta gör ett bromsingrepp för att häva en sladd.

Hastighetsberoende styrservo
Snabb och exakt respons från styrningen är vitalt för högprestandabilar som Volvo S60R och V70R. Därför är de utrustade med en servoassisterad styrväxel från som styrs av hastigheten på bilen. Den är programmerad för att ge maximal servoassistans vid parkeringsmanövrar och sedan steglöst öka krafterna i styrningen när hastigheten ökar. Vid toppfart är servoassistansen som minst.

Foto på Pegasus R-fälg till Volvo S60R AWD och Volvo V70R AWD.

Fälgen Pegasus, original på Volvo S60R och V70R 2003-2007. Fanns både i 17 och 18 tum.

Bromsar som matchar prestanda
Både Volvo S60R och V70R har bromsar som matchar bilens prestanda i övrigt. Bromsoken i aluminium från Brembo är av fyrkolvstyp och är försedda med en R-logotyp. Aluminium i bromsoken bidrar till snabb värmeavledning och minskad ofjädrad vikt. Det senare är positivt för däckens kontakt med vägbanan. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på hela 330 mm. De främre har en tjocklek på 32 mm och de bakre 28 mm. Detta ger R-bilarna en bromssträcka från 100-0 km/h på 37 meter.

Krocksäkerhet
Den passiva säkerheten i Volvo S60R och V70R ligger på samma höga nivå som i övriga Volvobilar, vilket bland annat innebär:

 • krocktestade i världens mest avancerade krocklaboratorium
 • extremt stark säkerhetsbur runt passagerarna
 • WHIPS, Whiplash Protection System, i framstolarna
 • Krockgardinen IC, Inflatable Curtain, för sidokrocksskydd
 • ISOFIX child safety system

 

Text sammanställd från pressmeddelanden, utfärdade av Volvo den 26  september 2002, och anpassad för NordicR.com
Foto: Volvo Cars.