Klubbens historia

Historik baserad på gamla protokoll. Ser du något som är fel eller har något att tillägga, kontakta webbredaktionen.

 • 2019

  Det här året sjönk medlemsantalet från 207 till 169. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men en orsak kan vara att antalet R-bilar på marknaden minskar. De säljs iväg utomlands eller göms undan i garage. Det kan även bero på att de senaste årens klubbaktiviteter minskat.

  Den största delen medlemmar fanns i Sverige men vi hade även medlemmar i bland annat Norge, Finland, Danmark, Tyskland, USA och Kanada. Medlemsavgiften var 350 kr för fullvärdig medlem och 200 kr för stödmedlemmar. Årets medlemskort hade en bild på en laserblå V70R.

  2019 var ett lugnt år för klubben. Förutom årsmötet som hölls i samband med Österlenrundan i maj anordnades Superstage-körning på Emmaboda samt den traditionella sammankomsten på Vallåkraträffen. Även en fototävling för vår almanacka anordnades under året.
 • 2018

  År 2018 hade klubben 207 medlemmar i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Spanien och Portugal med merparten medlemmar i Sverige. En ganska stor minskning mot föregående år. Medlemskortet detta år hade en bild på en rubinröd S70R.

  Årsmötet hölls den 4 mars vid Wiredaholm i Småland och besöktes av 18 personer. Det beslutades att ändra stadgarna för att kunna arrangera årsmötet senast utgången av kvartal 2 (juni). Genom att senarelägga mötet hoppas styrelsen att fler medlemmar tar ut sina bilar från garagen och kommer på årsmötet.

  För att marknadsföra klubben och R-modellerna hade vi under påskhelgen en egen monter på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Vi visade upp en gul 854 T-5R och en blå V70nR i den fina montern där vi bland annat hade en specialbyggd soffa av baksäte från T-5R, de olika R-fälgarna samt ett bildspel om klubben.

  Den 11-12 maj arrangerade vi en jubileumsträff i Göteborg för att fira klubbens 15-årsjubileum. En hel helg med aktiviteter i Göteborg med visning på Volvos museum, föredrag om Volvos R-modeller, studiebesök på Cyan Racing, besök vid Aeroseum samt utflykter och bilutställning.

  Klubben deltog även vid Ölandsträffen som arrangerades av Svenska T-gulklubben samt vid Vallåkraträffen i Augusti där NordicR som vanligt hade ett eget område. Säsongen avslutades med Dalecarlia Tour i Dalarna i September. Klubbmästerskap i gokart utlovades men sattes stopp av spöregn och åska efter uppvärmningsheatet.

  Året skulle dock få ett tragiskt slut då vår mångåriga medlem, tillika styrelsemedlem och träffsamordnare, Fredrik "Gegga" Lehtonen tragiskt omkom i en trafikolycka endast 28 år ung.
 • 2017

  NordicR hade detta år 260 medlemmar i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien, Tyskland och Portugal med merparten medlemmar i Sverige. På Vallåkraträffen fick vi besök av några killar från USA och Kanada som ärades med ett varsitt hedersmedlemskap. Årets medlemskort hade en bild på en saffransfärgad V70R.

  Vi började året den 12 mars med vårt årsmöte som hölls vid Wiredaholm i Småland där 25 personer deltog. Den 27 maj var det dags för traditionsenliga Österlenrundan som detta år firade 10 år. I juni deltog medlemmar vid Ölandsträffen som arrangerades av Svenska T-gulklubben. I augusti ställde klubben som vanligt ut vid Vallåkraträffen och i september arrangerades Dalecarlia Tour i Dalarna.

  Under hösten utlystes en fototävling för medlemmar där 12 vinnande bidrag utsågs att få sin bil i vår fotoalmanacka för 2018. Alla vinnare fick en varsin almanacka som pris. Almanackor skickades även till våra samarbetspartners.

  Vi har även fortsatt med artikelserien ”Månadens bil” på hemsidan där en ny medlemsbil och medlem presenteras varje månad. Under året fick vi en ny samarbetspartner som är Ferrita Sweden AB, tillverkare av avgassystem.

  Antal medlemmar: 260 st.
 • 2016 - Medlemsrekord igen!

  Även detta år slog klubben medlemsrekord, 267 medlemmar mot 244 året innan. Medlemmar fanns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien, Tyskland och Slovakien. Årets medlemskort hade en bild på en röd 850R för att fira modellens 20-årsjubileum. Den 13 mars hölls klubbens årsmöte på Scandic hotell i Örebro och besöktes av 19 personer.

  Maj var en välfylld månad. Den första träffen var Österlenrundan med 17 deltagande bilar från Sverige, Danmark och Tyskland. En vecka senare åkte ett gäng medlemmar till en stor Volvoträff i Eindhoven i Nederländerna och veckan därpå ställde klubben ut en kombi av varje färg vid Tjolöholm Classic Motor dit vi bjudits in av KAK att stå i deras monter. Sista helgen i maj åkte flera medlemmar till Ölandsträffen som arrangerades av Svenska T-gulklubben.

  I juli ställde medlemmar ut på gemensam plats vid Rättviksträffen, som detta år arrangerades i Leksand, där dåvarande ordförande tog hem förstapris för sin V70nR med matchande släpvagn. 16 juli gick den tredje upplagan av klubbträffen Östgötarundan av stapeln. 12 bilar deltog vid träffen i trakterna kring Motala.

  Som vanligt hade klubben en egen yta på Vallåkraträffen där en hel del medlemsbilar ställde sig. I september anordnades medlemsträffen Dalecarlia Tour med 16 deltagande bilar och ett studiebesök på AutoVerdi som en trevlig avslutning på dagen.

  På hemsidan publicerade vi info om 20-årsjubilerande 850R och ny samarbetspartner för året var Läderspecialisten där medlemmar erbjuds läderfärg och lädervårdsprodukter till rabatterade priser.

  Under sommaren fick klubben publicitet i tidningen Auto Motor & Sport nr. 19 med ett reportage om Andreas Alps gula T-5R. I Bilsport nr. 14/15 2016 fick Peter Wistrand äran att visa upp sin häftiga V70nR med matchande släpvagn. Under hösten anordnades en fototävling för medlemmar där de 12 vinnarna fick sin bil i vår fotoalmanacka för 2017.

  Antal medlemmar: 267 st.
 • 2015 - Medlemsrekord!

  Årsmötet hölls den 8 mars vid Wiredaholm Golf & Konferens i Småland och besöktes av 29 personer. Det här året slogs medlemsrekord, 244 medlemmar mot 212 året innan. Merparten av medlemmarna fanns i Sverige men även i Norge, Finland, Danmark, Belgien, Tyskland, Slovakien och Nederländerna. Nytt för året var att medlemskortet nu hade en bild på sig, och då en gul T-5R för att uppmärksamma 20 år med bilmodellen.

  Klubben gjorde comeback på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping där två medlemsbilar ställde ut, en Sonic blå V70nR och en röd 855R. I början av maj åkte ett gäng medlemmar till Nederländerna för att medverka vid Volvo Verkerk International R & Polestar Event. En träff med många entusiaster och där de svenska bilarna drog stor uppmärksamhet till sig, så stor att några till och med fick med sig pokaler hem!

  Helgen efter det gick traditionsenliga Österlenrundan av stapeln och några veckor senare anordnade klubben Superstage på Emmaboda, tyvärr med lite dålig uppslutning. Detta år hade även Rättviksträffen nypremiär efter några års uppehåll. Från NordicR´s håll fanns ingen gemensam aktivitet planerad för denna träff, men ändå hade ett flertal medlemmar hittat till Rättvikunder lördagen den 4 juli och när dagen var slut hade fyra av klubbens medlemmar fått en prispokal i ”Top Ten” med sig hem.

  Den 11 juli anordnade klubben Östgötarundan, en träff som hade sin början redan året innan men då under namnet Motalaträffen. Totalt samlades åtta bilar som gemensamt åkte iväg på en sju mil lång runda ut på Östgötaslätten.

  15-16 augusti var det åter dags för årets största sammankomst, Vallåkraträffen. 43 medlemsbilar räknades in under söndagen och av eftersnacket att döma så hade vi en av den bästa, om inte den snyggaste, montern på området. Trots det blev vi än en gång snuvade på priset för bästa monter av Opelklubben. En vecka senare visade ett gäng medlemmar upp sina bilar på VROM i Göteborg.

  Den 29 augusti anordnades Dalecarlia Tour där 16 medlemsbilar deltog. Dagen startade hos Rolf Ericson Bil i Borlänge och avslutades med ett besök uppe i VM-hoppbacken i Falun. Årets sista, och sydligaste, träff anordnades lördagen den 10 oktober då det var dags för den andra upplagan av Höstrundan i Skåne. Totalt var det sju bilar som samlades i Smygehamn för en runda varierad körning på Sveriges sydspets med kaffe och äppelkaka som avslut på dagen.

  Under hösten anordnades en fototävling för medlemmar där 12 vinnande bidrag utsågs att få sin bil i vår fotoalmanacka för 2016. Klubbens hemsida fick ett ansiktslyft. Den fick bl.a. en ny klubbshopp och en hel del fakta om bilmodellerna. Ett nytt inslag på sidan är avdelningen Månadens bil där en ny medlemsbil presenteras varje månad.

  Inför årskiftet 15-16 bytte klubben bankkonto och kan i och med detta även ta betalt via Swish i Sverige.

  Antal medlemmar: 244 st.
 • 2014

  Årsmötet hölls den 9 mars vid Wiredaholm Golf & Konferens i Småland där 32 personer deltog. Det här var första året som klubben representerades på den stora internationella Volvoträffen "VROM" i Göteborg. Några av medlemmarna visade upp sina bilar vid "podiet" och blev intervjuade av Kenneth Tonef, känd från Motorjournalen och Discovery Channel.

  Förutom denna träff anordnades egna träffar som Österlenrundan, Dalecarlia Tour samt de nya träffarna; Motalaträffen och Skåneträffen. I mitten av maj anordnades dessutom en medlemsträff i Göteborg med ett besök hos Volvos presscenter och ett unik studiebesök hos Polestar. Klubben representerades även detta år vid Vallåkraträffen och Stenungsunds Volvoträff.

  I klubbshoppen togs en del nya produkter fram och i forumet hölls en fototävling där de styrelsen röstade fram 13 bilder. De vinnande bidragen hamnade sedermera i klubbens fotokalender som sålts i klubbshoppen och på träffar.

  Antal medlemmar: 212 st.
 • 2013 - NordicR 10 år!

  Årets första träff var årsmötet den 3 mars vid Wiredaholm Golf & Konferens i Småland och samlade 23 personer. Det här var året då klubben funnits i tio år. Till detta jubileumsår trycktes det upp t-shirtar med trycket ”NordicR 10 år – 2003-2013”. I övrigt gjordes inget större arrangemang för att fira detta. Vi började även med medlemsutskick via snigelpost.

  Under året deltog klubben vid ett tiotal evenemang som Volvo Museums Dag, klubbträff hos Autotech, Österlenrundan, Vallåkraträffen, Dalecarlia Tour, West Coast Motorshow m.fl. Dessutom anordnades Superstage-körning på Emmaboda flygbana.

  Antal medlemmar: 163 st.
 • 2012

  Årsmötet den 25 mars fick inleda året. Denna gång hölls mötet i Smålandsgården utanför Gränna och samlade 27 personer. Någon mer historik om året har vid tillfället inte kunnat hittas.

  Antal medlemmar: 138 st
 • 2011

  Året började med årsmötet som hölls i Horda den 19 mars med 30 personer på plats.

  Några av träffarna under året var Österlenrundan, Göteborgsträffen med besök på Volvomuseet och Vallåkraträffen där hela 43 R-bilar var anmälda att stå tillsammans med oss. Det här var också första gången för Dalecarlia Tour i Dalarna, klubbens nordligaste träff. Någon mer historik om året har vid tillfället inte kunnat hittas.

  Antal medlemmar: ca 140 st.
 • 2010

  Årets första sammankomst var årsmötet i Horda i februari där 22 personer mötte upp. Träffar under året var bl.a. Österlenrundan, Göteborgsträffen och Vallåkraträffen. Klubben införskaffade en lite äldre husvagn att använda vid utställningar/träffar som Vallåkra etc.

  Antal medlemmar: Okänt
 • 2009 - Årets klubb på Vallåkraträffen!

  Detta år var ett år med både många och lyckade träffar. Årsmötet hölls i mars vid Finnvedens Bil i Värnamo och avslutades med gokart i Jönköping.

  Vid påsk deltog klubben vid Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping där en laserblå V70R och en gul 855 T-5R visades upp. I april anordnades en Göteborgsträff och senare samma månad ställde vi ut på Kristianstadsträffen, en liten men härlig träff i soligt väder.

  I maj var det sedan dags för Österlenrundan igen. 12-15 bilar träffades utanför Bil Bengtsson i Ystad för en runda i Skåneland. En runda som via Ales stenar och Glimmingehus avslutades Lövestad för grillning.

  Sista helgen i maj gästade klubben Skoklosterträffen. NordicR var representerade av ca 12-15 bilar och både klubbtält och flaggor fanns med. Mycket lyckad tillställning där Emil W knep förstaplatsen med sin laserblå V70R.

  I juni arrangerades en R-träff i Värnamo, en runda i härliga smålandsskogar med bl.a. besök hos Smålands Bil- och Leksaksmuseum. Ett 10-tal bilar deltog vid träffen som avslutades med brännboll, korvgrillning och mingel. I Finland representerades NordicR av några finska medlemmar vid utställningen "Vaasa Tuning Car Exhibiton".

  Sista helgen juni deltog flera medlemmar vid Örebroträffen, en träff som slutade med pokaler till tre medlemsbilar. I juli fanns deltog fem medlemsbilar från klubben vid Rättviksträffen och vid Västerviksträffen samma månad ställde ett 10-tal av klubbens medlemmar ut.

  På Vallåkraträffen i augusti ställde 45 bilar ut i klubbens monter och vi fick pris för årets klubb på Vallåkraträffen! Dåvarande ordförandes bil blev uttagen till topp tio bland Volvobilar.

  Första helgen i september anordnades en T-gul-träff i Katrineholm med 18 bilar. Klubben stod inte som arrangör men de flesta var ändå medlemmar i NordicR. Senare i september deltog ett 15-tal medlemmar vid en annan bilträff i Katrineholm. Underbart höstväder och fina bilar gjorde det till en härlig utställning där flera bilar i klubben fick pris.

  Även detta år avslutades året med julbord. Denna gång vid Hotell Gyllene Uttern i Gränna och föregicks av gokart-körning.

  Antal medlemmar: 189 st.
 • 2008

  Årsmötet hölls i februari i Värnamo och avslutades med gokart.

  Under påskhelgen ställde klubben ut på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. I montern visades en laserblå V70R och en V70R saffran.

  I april var det dags för Kristianstad Motorfest där klubben visade upp några bilar och i maj arrangerades Österlenrundan. En runda som startade i Brösarp och avslutades i Lövestad. 12 bilar deltog och under dagen gjordes besök på bl.a. Kiviks Musteri.

  I juni var klubben inbjuden för studiebesök hos BSR i Växjö och under en vecka i juli arrangerade klubben, som ett 5-årsjubileum, "NordicR Tour" som gick från Helsingborg till Öland via Göteborg, Åmål, Rättvik och Norrköping. Speciella dekaler och t-shirts tog fram för denna turné.

  I augusti var det åter dags för Vallåkraträffen. En mycket lyckad tillställning, där vi ev. blev snuvade på "årets klubb" av en icke klubb från Skåne? I september kördes Superstage i Emmaboda. En träff som summeras som blöt, blöt och åter blöt...

  Året avslutades i december när medlemmar samlades för julbord vid Strandparkens Restaurang i Torekov.

  Antal medlemmar: 160 st.
 • 2007 - Över 200 medlemmar!

  Årsmötet hölls i januari i Karlshamn och lockade 19 medlemmar, varav två från Norge!
  Under påskhelgen ställde klubben ut på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. I montern visades en S60R och en 854R, bägge röda. Mässan genererade ett 10-tal nya medlemmar. Senare i april visade klubben upp sig på Bilens dag i Kungsbacka.

  I maj ordnade en medlem en tripp runt Österlen och senare samma månad deltog klubben med ett 10-tal bilar vid "En dag på strippen" i Emmaboda.

  I Juni var det dags för Emmaboda igen. Denna gång som en 2-dagars klubbträff med två av sommarens varmaste dagar (30 grader). Superstage kördes av ca 20 bilar. Detta varvades med nybakta våfflor och bullens varmkorv. På lördagseftermiddagen åkte ett gäng till Öland för att övernatta på Saxnäs camping där kvällen avslutades med att grilla och umgås vid stranden. Ett annat gäng tillbringade sin natt på Ödevata vildmarkscamp. Summan av det hela var, enligt sparade protokoll, en kanonhelg!

  Under sommaren deltog klubben även vid "En dag på strippen" i Säve och i augusti var det dags för Vallåkraträffen, sommarens kanske populäraste helg om man ser till antalet utställda bilar. Under söndagen ställde drygt 30 bilar ut med klubben, vilket kan anses vara något av en succé!
  Efter en klubbträff i Värnamo i september var det i oktober nu dags för Superstage i Emmaboda igen.

  Antal medlemmar: 205 st.
 • 2006

  Nu prioriterades aktiviteten i föreningen och fler träffar anordnades runt om i landet. Fler samarbetspartners tillkom genom ett stort arbete nerlagt av sponsoransvarige. Klubbshoppen tog ny fart med hjälp av Fredde S och Anette som byggde upp ett nytt system för lättare beställning av klubbens produkter.

  En klubbträff anordnades i Kristianstad gemensamt med Svenska 85X70-klubben och i samband med Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping anordnades en miniträff. Ett försök gjordes att parkera R-bilar gemensamt på området, vilket dock försvårades i form av en ”galen” parkeringsvakt. Stefan P och Svenska 85X70-klubben anordnar en träff/utställning hos SCT AB i Kungälv. Där delas pokaler ut till olika klasser samt ges specialpriser på SCT’s produktsortiment.

  Klubben deltar sedan vid Bilsports ”En dag på strippen” i Emmaboda där vi deltog med 14 bilar. Det hela summerades som en dålig träff, men där vi fick en bra uppställningsplats.

  Superstage i Emmaboda anordnas av Fredde S och Jan H. Niclas N fixade så att klubben fick låna grill och toalett. Vädret var kanon men uppslutningen av körande medlemmar var dålig. Därav anledning till att en medlem kunde köra 14 ggr (!) på den sista dagen. Deltagarna var nöjda men det önskades ett bättre gensvar bland övriga medlemmar i klubben.
  Vallåkraträffen 2006 var hittills en av klubbens bästa prestationer. Lördagen bjöd på fint väder och ett mycket bra gensvar av R-bilar. Söndagens väder var något sämre men fler R-bilar visades upp inom klubbens område. NordicR var så eftertraktade att till och med andra bilklubbar ville ställa bilar på just vårt område.

  Övriga träffar var "En dag på racerbanan" i Kinnekulle där 4 bilar från klubben deltog och i november hölls en lokal träff i Kristianstad med 9 bilar.

  Antal medlemmar: 180 st.
 • 2005 - Redan 100 medlemmar!

  Nu anmälde sig fler personer för att aktivt arbeta ideellt med föreningen och dessa blev tillsammans ett bra sammansatt team.

  Under våren ställde klubben ut på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping och var under sommaren med på flera av Bilsports arrangemang, bl.a. "En dag på strippen" i Emmaboda med tio bilar. Vid Vallåkraträffen i augusti deltog klubben med 12 bilar. Sommaren avslutades sedan med Superstage på Emmaboda, där Bilsport gjorde ett reportage om klubben.

  Antal medlemmar: ca 100 st.
 • 2004

  Det här var första året då medlemsavgift togs ut. Detta för att bl.a. täcka de administrativa kostnaderna samt att vissa medlemsprodukter togs fram till en kommande klubbshopp. På grund av ett mejlproblem tappades ett flertal medlemmar detta år.

  Antal medlemmar: Okänt
 • 2003 - Det var nu det började...

  I början av år 2003 började kompisarna Mathias och Daniel diskutera kring en förening för ägare av Volvos modeller T-5R och R. En snabb undersökning gjordes och det visade sig att många efterlyste en klubb med denna inriktning. Tankar kring en nordisk förening grundades och föreningen startades via en hemsida på en temporär webbadress. Gensvaret var mycket stort och domänen www.nordicr.com registrerades och fler medlemmar registrerade sig via denna hemsida. Hemsidan användes fram till början av år 2006. Ett diskussionsforum skapas och dåvarande medlemmen Johan Gustafson åtog sig att hantera detta med mycket tid nedlagt på inställningar och konfiguration.

  Antal medlemmar: Okänt