Av en kompis fick jag för en tid sedan en gammal sliten ratt till en 850R. Själva bilen hade skrotats och ratten hade sparats, även om den inte var i något vidare skick. Den hade absolut sett sina bästa dagar och borde kanske följt med bilen till skroten, eller?
Sagt och gjort så skred jag till verket och nu tänkte jag berätta lite hur jag gjort och mina erfarenheter kring detta, något jag aldrig gjort tidigare. Först och främst så tänkte jag aldrig på att göra någon guide varför jag inte tog några fler foton, men jag följde bara guider jag hittat på nätet. Lagom till jag var klar hittade jag den här mycket detaljerade guiden på vår samarbetspartner Läderspecialistens hemsida, typiskt.
Nåväl, så här sliten var ratten efter en sisådär trettiotusen mil.
Den grå delen såg värst ut, men även ovansidan av ratten (ej i bild) var full av djupa hack. Antagligen från ringar eller från tiden den legat i diverse olika garage. Slitaget beror också på t.ex. handsvett och olika rengöringsmedel som använts genom åren.
Försökte först med ren rejäl rengöring vilket kan få ordning på sånt som ser trasigt och slitet ut.
Här har jag gnuggat rejält med Leather Ultra Clean och Alcohol Cleaner för att få bort smutsen. Som synes på bilden nedan hjälpte det tyvärr inte med bara rengöring.
Därefter tog jag bort den gamla ytfinishen med lösningsmedlet Leather Prep. Det gjorde ratten väldigt flammig eftersom även delar av den gamla färgen följer med. Enligt guiden jag länkade till ovan kan man hoppa över detta steg och gå på infärgningen direkt.
När jag fått bort all ytfinish fyllde jag alla djupa hack och någon mindre repa med läderspacklet Heavy Filler. Lägger i spackel och slipar ganska omgående med ett fint sandpapper för att få en fin och slät yta.
Nu var det dags att lägga på ny färg, både svart och grå.
Den svarta färgen är helt vanlig svart men den gråa hade jag inte på hyllan så efter mejlkonversation med Inge på Läderspecialisten beställde jag två olika gråa nyanser, en mörkare Granite Gray och en ljusare, Light Gray. Jag hade ju bara ratten i min egen 850R att jämföra med och på foto är det svårt att få rätt nyans och det kan inte Läderspecialisten blanda färg efter.
Tyvärr visade det sig att ingen av dessa ens var i närheten av den nyans jag ville ha, men efter ytterligare tips från Inge så kunde jag med dessa två färger blanda till en nyans jag trodde på. Här nedan har jag blandat tre olika nyanser vilken den längst till vänster var mest lik ratten i min bil. Så den fick det bli.
Färgen har jag lagt på med både svamp och airbrush.
Med erfarenheten från infärgning av läder i bilsäten så använde jag först en svamp för att lägga de första två lagren med färg. Detta för att färgen ska täcka bättre samt att min airbrush ger för lite färg, jag skulle haft en mindre färgspruta istället. De sista lagren använde jag dock airbrush för att lägga, för att få en jämn och fin yta.
Som ni ser på bilden här ovan så har jag även maskerat de ytorna som inte ska målas. Jag började att måla det gråa fältet och sedan maskera det när det var dags att lägga färg på den svarta delen.
Sammanlagt har jag nog lagt fyra lager färg. Hade jag haft en bättre färgspruta kanske det hade räckt med tre lager men eftersom min airbrush lägger väldigt tunt med färg så fick det bli fyra lager. Mellan varje lager har jag använt en hårfön för att färgen ska torka snabbare.
Ytfinish med härdare.
Nu var hela ratten målad och det var dags att lägga på finish. Jag använde en finish med glansen Satin vilken jag hade på hyllan eftersom det är samma som jag använt på stolarna i min T-5R. Till finishen tillsatte jag ca 10 % av härdaren Cross Linker X för att få slitstark yta och tåla svett och smuts. Även här lade jag det första lagret med svamp med samma anledning som tidigare. När det torkat så mellanslipade jag med ett finkornigt slippapper (1200) för att sedan lägga de sista lagren med airbrush.
Slutresultatet:
Här är ratten klar och redo att monteras i bilen, jag måste bara ha rätt verktyg först. Tills dess får den ligga på en hylla i källaren.
Reflektioner:
– Vara mer noggrann med spacklet.
– Använda en bättre färgspruta för att få en jämnare yta och slippa mellanslipningen = smårepor!
– Ta fler foton under arbetets gång!
Kostnad:
Några hundralappar för färgen jag behövde beställa, men jag skulle ändå beställa lite andra produkter och som medlem i NordicR har jag ju faktiskt 15 % rabatt hos Läderspecialisten. Resten hade jag på hyllan och är sånt som jag använder till bilsäten.
Av Robert Lind för NordicR, 2017.