Instrumentbräda och ratt i en Volvo 850R med ljus inredning - masurbjörk.

”Skandinavisk stil med träinlägg”

 

Inredningen i Volvo 850R

Interiören i 850R var den exklusivaste i 850-serien och för att tilltala fler köpare fanns två alternativ. En ljus variant i skandinavisk stil med ljust läder och träinlägg av masurbjörk. Den andra, en mörkgrå variant som matchas av mörk valnötsrot i träinläggningarna.

Mattor med brodyr. Foto: Anders Andersson

Det som utmärker sig mest med bilen är kanske den enormt trivsamma inredningen. Sportstolarna med sin kombination av alcantara och läder höjer körkänslan och till skillnad mot föregångaren T-5R är de mer skålade och har lädret på sidorna istället för i mitten. Det gör att man inte halkar omkring i i stolarna vid häftiga kurvtagningar. Båda stolarna är elmanövrerade med tre minnen som standard på förarsidan och som tillbehör för passageraren.

Men det är inte bara sätena som skiljer en 850R mot övriga modeller. Instrumentbrädorna fick inslag av två olika träslag, den ljusa inredningen med masurbjörk och den mörkgrå inredningen med mörk valnötsrot. Dörrinläggen är i alcantara med inslag av läder och på golvet finns textilmattor med texten ”850” broderat. Växelspaksknoppen och parkeringsbromshandtaget är läderklädda i inredningens färg, vilket även den nedre delen av läderratten har. Vid varje dörrinsteg sitter rostfria tröskelskoningar med texten ”850”.

Mörkgrå inredning i 855R. Foto: Simon Helgesson

Ljus inredning i 855R. Foto: Simon Svenningsson

SC-801 Premium sound System. Foto: Anders Andersson

Volvo Premium Sound System
För den som ville njuta av musik istället för ljudet från den sköna turbofemman kom bilarna med en stor stereoanläggning. Storfronts RDS-radio, SC-801, med 4×50 W förstärkare och åtta högtalare som i mitten av 90-talet borgade för ett ljud i världsklass. En ljudanläggning som Volvo kallade ”Premium Sound System” vilket man ville skryta om genom att även skriva det väl synligt på huvudenheten. Som tillbehör fanns en 6-skivors CD-växlare för bagageutrymmet, något för den som tröttnat på att lyssna på P4 eller spela blandband i kassettdäcket.

 

Volvo 850R Gearknob - Växelspaksknopp

Förutom detta var bilarna så gott som fullutrustade invändigt med bland annat ECC, farthållare, färddator, elektriska fönsterhissar, främre mittarmstöd med mugghållare, belysta makeup-speglar i solskydden, solgardin i bakrutan (4-d), insynsskydd (5-d) och textilmattor. Mer än en standard 850. De få tillval som fanns var, förutom automatlådan, bland annat elmanövrerad taklucka av glas, airbag för passageraren, eluppvärmt baksäte, CD-växlare, minnen för främre passagerarstolen och integrerad bälteskudde i baksätets ryggstöd. Enligt broschyrer verkar dock standardutrustning och tillval skilja mellan olika marknader.

 

 

Färgkoder/interiörkoder
Är du osäker om en bil är en äkta R eller inte kan du bland annat se det på interiörkoden på bilens produktskylt som finns placerad vid batteriet/luftfilterboxen. Inga andra bilar såldes med dessa inredningar.

Kod:
3865 = Ljus/beige
3875 = Mörk/grå

 

Mer inredningsbilder

 

Läs mer om Volvo 850R

Text: NordicR, 2015.
Källor: Pressklipp, Volvos broschyrer och pressreleaser.
Foton: Volvo och medlemmar i NordicR om inget annat anges.

Med reservation för ev. faktafel och stavfel. Kontakta oss gärna om du har kompletterande uppgifter.

Warning: Undefined array key "layout" in /customers/b/5/f/nordicr.com/httpd.www/wp-content/themes/betheme/functions/theme-head.php on line 1472