Månadens bil – September 2016

Volvo 850R, 1996

Ägare: Torbjörn Johnsson, medlem nr. 86

Redan vid 17 års ålder skaffade han sig sin första bil, en rostig PV-sport från 1960 som han fixade upp. Sedan dess har bilintresset bara fortsatt för biltokige Torbjörn “Tobbe” Johnsson. 

– Bilhobbyn attraherar mig eftersom den erbjuder ett så brett spektrum för alla intresserade. Att meka, köra eller ställa ut, och dessutom lär man sig mycket genom denna hobby, förklarar Tobbe.

Men trots att det började med den där PV:n i sena tonåren har det inte bara varit Volvobilar på garageuppfarten. Under åren har han hunnit med flera andra bilmärken, och då främst Alfa Romeo.
– Jo, jag körde Alfa under många år men ägde faktiskt några Volvos som bruksbilar under tiden. Till skillnad från Alfa var de pålitliga, men i jämförelse var de rätt trista att köra, förklarar Tobbe.

Det var först när han läste en artikel på nätet om Volvos R-modeller som han förstod att de erbjuder den kombinationen han ville ha. Det slutade med en flashgrön S60R, en tidigt tillverkad bil som testkördes av pressen inför lanseringen av S60R/V70nR (bilen är för övrigt systerbil med månadens bil i November 2015 Reds. anm.).
– Den sålde jag till förmån för en annan bil, men jag skulle snart hamna i R-träsket igen, berättar Tobbe som nu är nu inne på sin femte R.

Efter att ha ägt bl.a. en svart V70R årsmodell 2000 och en röd 855R från 96 blev han i vintras tipsad av en bekant om en röd 854R som de senaste tre åren stått obrukad i ett varmgarage och som nu skulle säljas för att finansiera en nyare bruksbil. Efter ett telefonsamtal med ägaren fick han komma och titta på bilen som visade sig vara svensksåld och med full dokumentation. Den hade dessutom bara haft tre brukare, var relativt orörd och gått i Gävletrakten ända sedan den var ny.
– Tyckte att den hade alla rätt för att bli en trevlig sommarbil och dessutom av en modell som man själv klarar av att reparera och förbättra, berättar Tobbe Johnsson som är bilfantast ut i fingerspetsarna.

Tobbe JohnssonJust den här bilen behövde inte så mycket omsorg men inför besiktningen har han ändå sett till att byta däck, bärarmar och de främre bromsslangarna. Inför sommaren fick även AC-systemet en genomgång och det öppna luftfiltret byttes ut till original luftfilterburk och ett K&N insatsfilter. Framöver väntar en omlackering av bilen och renovering av förarstolen och mittarmstödet. Utvändigt har Tobbe även tänkt montera original dörrhandtag, eftersom dessa är utbytta mot dito från S & V70.

– Målet är att ha en bil med orginalutseende ut- och invändigt, men med lite uppgraderad väghållning och prestanda, berättar Tobbe som även behöver en ny ljus knopp till växelspaken, någon läsare som har en till övers?

Några längre vändor med bilen eller utställningar har han ännu inte hunnit med, förutom Rättviksträffen tidigare i sommar och så blir det nu Dalecarlia Tour med NordicR, klubben som han varit medlem i sedan 2010.
– Upptäckte först klubben på internet och sen blev jag medlem efter lite tjat av en arbetskompis (undertecknad) som äger en gul 855:a, avslutar Tobbe.

Text och foto: Robert Lind

Fler bilder: