Månadens bil – November 2015

Volvo S60R, 2004, Flash Green

Ägare: Dennis Åkerström, medlem nr 43.

Det var ytterst nära att en överhettad stolsvärmare hade kunnat sätta stopp för den här bilens fortsatta liv. Om inte föregående ägare hade upptäckt den rykande kupén i tid hade kanske hela bilen stått i brand. Det är den nuvarande ägaren Dennis Åkerström från Stockholm mycket tacksam för.

Dennis intresse för S60R blossade upp en kväll sommaren 2014 när han slösurfade på Blocket. Han fastnade för en flashgrön bil som enligt honom hade ”alla rätt”. – Jag behövde egentligen inte en till bil att pyssla med, men kunde samtidigt inte släppa den ur tankarna, berättar Dennis.
Han tittade flera gånger på annonsen och funderade fram och tillbaka. Dennis, som beskriver sig själv som lite blyg, tog sig till slut mod att ringa upp säljaren.
– Det var tur det, för vi hade ett långt samtal där han berättade att bilen endast gått 12 900 mil och att han ägt den sedan 2006. Att den dessutom alltid varit servad och reparerad på auktoriserad Volvoverkstad var väldigt positivt, förklarar Dennis.

Rökfylld kupé
Men säljaren nämnde också en del defekter som Dennis inte hade räknat med, bland annat att han en morgon lämnat bilen med sätesvärmaren på och sedan gått tillbaka in i huset. När han en stund senare tittade ut genom fönstret var hela kupén rökfylld. Sätesvärmaren hade blivit överhettad och bränt hål på både atacamaklädseln och stoppningen därunder. – Hade det inte upptäckts i tid skulle nog inte bilen vara vid liv idag, funderar Dennis.
En trasig förarstol var dock inget som skrämde Dennis som tidigare helrenoverat en 855 GLT till toppskick och som nu gör samma resa med en t-gul 855:a. Han bestämde träff med säljaren och åkte de 39 milen från huvudstaden ner till de småländska skogarna. Bilen provkördes och några fler mindre defekter upptäcktes, något som säljaren inte vetat om eller valt att inte berätta. Det var dock inget som inte gick att åtgärda, tänkte Dennis som slog till och körde hem sin nyinköpta bil till Stockholm igen, utan några som helst problem.

Volvos pressbil
Bilen som i dagsläget har ca 14 000 mil på mätaren har bara haft två tidigare ägare och är fullutrustad med allt som en entusiast kan tänkas vilja ha. Den ägdes under åren 2002 till 2004 av Volvo Personvagnar AB där den gick som pressbil/demobil inför lanseringen av modellen. Den har bland annat provkörts på Volvos egen provbana i Hällered utan för Borås och på Imolabanan i Italien.
– Jag har även hittat bilder på när den provkörts av journalister på den klassiska racerbanan Paul Ricard i Frankrike, berättar Dennis.

När Volvo var klara med bilen hamnade den i Stockholm hos återförsäljaren Bilia Haga Norra. Där fick den sin första privata ägare som ägde den från februari 2005 till september samma år. Därefter såldes den tillbaka till Bilia Haga Norra som använde den som demobil till april 2006 då den såldes till ägare nummer två för drygt 300 000 kronor. Bilen hade då gått ca 2000 mil.

Dennis4

Atacamaklädsel

Sista klädseln i Sverige
Sedan Dennis köpte bilen förra sommaren har han åtgärdat de flesta av de defekter som fanns. Bland annat har avgassystemet bytts ut till ett rostfritt ”Max Flow”-system från TME då det gamla läckte och hade börjat rosta. Den sönderbrända förarstolen renoverades med nytt skinn till sittdynan och ryggstödet.
—Det visade sig vid beställningen att det var det sista exemplaret som fanns i Sverige. Lite tur ska man ju ha, konstaterar Dennis nöjt.

Lyckad långresa
I maj 2015, åkte Dennis tillsammans med några andra svenska klubbmedlemmar till Nederländerna och träffen Volvo Verkerk International R & Polestar Event. En resa som Dennis rekommenderar till alla. Väl på plats placerades de svenska deltagarna i en lite mörkare del av träffområdet, i ett parkeringsgarage närmare bestämt, och med tanke på den undangömda platsen så trodde inte Dennis att bilen skulle uppmärksammas något särskilt.
– Generellt här i Sverige så uppskattas inte en originalbil lika mycket som en modifierad, så jag brydde mig inte om att putsa något på bilen då jag trodde att holländarna var av samma smak, säger Dennis. Men efter att ha sett hur andra deltagare putsade på sina bilar lånade klubbkompisen Adde ut lite bilvårdsprodukter och Dennis kunde nu få bort den värsta smutsen från den långa resan ner. Något som skulle visa sig vara värt besväret då Dennis helt plötsligt stod där med ett pris i handen för bästa utländska R.
Men det tog inte slut där, bilen kammade även hem priset ”Peoples Choice” där den i en publikomröstning ställdes mot prisvinnaren i “Hollands bästa R”, en mycket fin saffransfärgad S70R. – Jag var överlycklig och förvånad över priset! Helt klart mitt bästa minne med R:en, berättar Dennis som fick åka hem till Stockholm med två fina och ärofyllda priser i bagaget.

Köra och njuta
Dennis framtidsplaner är rätt enkla. Förutom att bara köra och njuta av bilen så ska främre stötdämpare bytas och så ska motorutrymmet putsas upp. – Tanken har väl funnits att renovera både fram- och bakvagnen med nya bussningar och lite färg, men min gula 855:a måste bli klar först, avslutar Dennis.

 

 

Text: Robert Lind. Foto: Dennis Åkerström

Fotnot:
Enligt Dennis efterforskningar finns det 13 st. registrerade svensksålda flashgröna S60R kvar med manuell växellåda och taklucka. Varav dessa är endast 6 st. utrustade som Dennis bil. Med atacamaklädsel, RTI och integrerad telefon.

Som det nämnts i artikeln ovan har bilen varit en av Volvos press-/förseriebilar och registrerades för trafik i oktober 2002. Den var en av bilarna som provkördes av pressen inför lanseringen av S60R och förekommer därför i diverse tidningsartiklar. Några av de andra förseriebilarna har liknande registreringsnummer som Dennis bil (TTU240, TTU243, TTU245 m.f.l.) och förekommer även de i tidningsartiklar från tiden då det begav sig.

 

Läs mer:
Dennis bilar på Garaget.org
Läs mer om Volvo S60R.