Månadens bil – Juni 2016

Volvo 854R, 1997.

Ägare: Mikael Forsberg.

Det är lätt att tro att det är något religiöst kring Volvo 850. Många är vi nog som blivit hänförda av modellen genom sitt karakteristiska motorljud och sin kantiga design. Det har i alla fall Mikael Forsberg från Strömsund i Jämtland blivit, och det här är berättelsen om han och hans inte allt för vanliga 850R.

Bilintresset har han haft sedan barnsben och det speciella intresset för Volvo 850 väcktes som tioåring en solig vårdag hos Volvohandlaren hemma i Strömsund, drygt tio mil norr om Östersund.
– Jag och pappa var på väg till mammas jobb när jag plötsligt såg en läcker silverfärgad 850 uppställd för försäljning på Bilbolagets parkering. Ropade till pappa att vi skulle svänga in och titta på den, och några dagar senare var vår gamla 940 utbytt mot en fräsch 850 SE från 1995, berättar Mikael.

Det var alltså inte helt otippat att det skulle köras 850 även i vuxen ålder och Mikael hade redan klarat av ett par stycken innan han i oktober 2015 hittade en olivgrön 854R på Blocket. Efter en del tjat från kompisarna Anton och Micke tog han äntligen upp luren och ringde säljaren. 15 minuter senare hade handpenningen betalats och ett par dagar senare satt han på bussen till Sundsvall.

Senare samma dag svängde han in på parkeringen hemma i Strömsund med en blank och fin 850R, men som inte gick som den skulle. – Den gick lite ryckigt, orkade knappt över 120 och lät värre än den gick. Visade sig ganska snabbt att en tryckslang gått sönder, berättar Mikael som bytte slangen och fick en bil som gick som den skulle igen. Ett billigt fel på en bil som jag köpte billigt, fortsätter han.

Under vintern har han haft bilen avställd och då passat på att byta ut vissa slitagedelar, monterat sänkfjädrar, målat bromsoken sportigt gula och lite annat smått men nödvändigt fixande. – Bilen har varit väl omhändertagen av den tidigare ägaren, så honom har jag att tacka för det finns inte så mycket måsten att göra på bilen, säger Mikael.

Bilen använder han under asfaltsperioden som sin dagliga bruksbil och försöker hålla den i gott skicka utan att behöva skämmas för den. I framtiden ser han gärna att bilen får en ny lack, lite mer pulver i motorn, större bromsar, coilovers och kanske även ett tak med taklucka, något som både Mikael och andra entusiaster anser hör hemma på en äkta R.

Den här sommaren blir Mikaels första med bilen och han har redan klarat av Ölandsträffen med Svenska T-gulklubben. En resa på lite drygt hundra mil, enkel resa!
– Förutom en del lokala träffar så hoppas jag även kunna åka ner till NordicR Dalecarlia Tour i september eftersom det ligger inom räckhåll, är ju bara 50 mil till Dalarna, funderar Mikael som är medlem i NordicR sedan januari 2016.

Medlem blev han tack vare kompisen Anton Olofsson som bara någon månad tidigare gått med i klubben, trots att Anton köpte sin flashgröna V70nR efter det att Mikael köpt sin gröna 850.
– Det var förresten jag som tjatade på honom om att köpa V70:in eftersom han tjatade på mig först, och sen var det hans tur igen att tjata på mig att bli medlem i klubben. Så det var väl lika bra det, berättar Mikael. Det finns ju bland annat ett forum för oss alla som är intresserade av R-modellerna där kan man få tips, ställa frågor, fynda grejer, diskutera, få inspiration och hamna i en gemenskap. Han ångrar inte en sekund av sitt medlemskap, trots att han själv säger sig bo i skogen och de flesta andra R-entusiaster söder om Dalälven. – Men men, vi jämtar är ju vana med långa avstånd, avslutar han.

Text: Robert Lind. Foto: Anton Olofsson, Mikael Forsberg.

Du kan läsa mer om Mikaels bil på garaget.org

 

 

Snabba bilfakta:

Årsmodell: 1997

Färg: 421 – Dark Olive Pearl

Drivlina: B5234T4
Autotech steg 3.
40 mm modellanpassad intercooler.
3″ JT från turbon.
JR insatsfilter.
M59 manuell växellåda

Chassi: 60/40 sänkfjädrar

Bromsar: Original

Fälgar:
17″ Volans med 205/45-17
eller
18″ Pegasus med 215/35-18

 

Fler bilder: