Månadens bil – Februari 2017

Antons V70R AWD 2004 vid järnvägsbron över Faxälven vid Ulriksfors.

Volvo V70R AWD 2004

Ägare: Anton Olofsson, medlem nr. 400

Nu har vi tagit oss en tur norrut igen och denna gång lämnar vi tjänstevolvon hemma till förmån för tåg på vackra Inlandsbanan. Med rälsbussen passerar vi orter som Orsa, Sveg, Ytterhogdal och Åsarna, orten som är mest känd för de duktiga längdskidåkarna Torgny Mogren och Thomas Wassberg. Men det är inte här vi kliver av utan vi sitter kvar ända fram till Östersund där vi tar in på Hotel Älgen över natten. Efter frukosten fortsätter vi vår tågresa och stiger av på Ulriksfors station strax utanför Strömsund där medlemmen Anton Olofsson hämtar oss i sin flashgröna V70R AWD med den läckra atacama-inredningen.

Vi åker mot orten Strömsund, som kanske är den R-tätaste i hela Norrland. Sist vi var här träffade vi Mikael Forsberg för att skriva om hans olivgröna 850R och nu är vi alltså tillbaka vid centralorten i Strömsunds kommun, vackert belägen vid Russfjärdens strand i norra Jämtland. De tre-fyra kilometrarna in till centrum tar bara några minuter och Anton låter värstingkombin från 2004 sträcka ut, för att visa att den fortfarande håller måttet.

Tack vare en far med intresse för både motorcyklar och bilar lärde sig Anton Olofsson redan i tidig ålder att motorfordon var roliga saker. Självklart var det Volvo som gällde och de första åren spenderades i pappans ögonsten, en Volvo 760 Turbo som var i nyskick.
– I ganska tidig ålder blev det både minicross och fyrhjuling hemma på tomten och vid 13 års ålder tyckte farsgubben att jag skulle ha en moped att förflytta mig med och lära mig skruva med, berättar Anton samtidigt som vi rullar in på Strömsunds gator, förbi kyrkan och ner mot den lilla småbåtshamnen strax intill den 332 meter långa Strömsundsbron som går över till Näsviken. En bro som för övrigt var världens längsta snedkabelbro när den invigdes 1956.

Köpte R på auktion
Åren gick och tack vare den dåvarande grannens son fick Anton upp ögonen för Volvos nyare turbobilar.
– Han hade ofta häftiga T5:or på uppfarten, antingen hans egna eller hans kompisars bilar, däribland en gul 855 T-5R, minns Anton som fick det riktiga intresset för R-modellerna först när det nalkades körkort och han fastnade för ett gammalt TopGear-avsnitt på YouTube.
– Det är ett avsnitt där Jeremy Clarkson testar en flashgrön S60R. Det klippet gick under en lång tid varmt på datorn, fortsätter han.

Den svarta V70R som Anton budade hem men som såldes efter motorras.

Hans första R hittade han av en slump på en auktionssajt. Det var i augusti 2013 som en svart, manuell V70R av årsmodell 2004 med atacamainredning kom ut till försäljning efter att ett finansbolag tagit tillbaka bilen från den tidigare ägaren. Att bilen behövde en del kärlek förstod Anton, men köpdjävulen tog över och han vann auktionen.

Han och flickvännen tog tåget till Stockholm och löste ut auktionsvinsten. Tyvärr visade det sig att bilen misstände vid laddtryck och på omvägen via Örebro gick gasspjället sönder. Efter många om och men tog sig paret i alla fall hem till Strömsund där Anton kunde laga bilen.
– Upptäckte då att den var bestyckad med ett ATM400 trimpaket från Autotech Motor. Körde 800 mil innan ett cylinderfoder sprack och jag reade ut den på Blocket.se. Den bilen satte spår hos mig och mina kompisar, berättar Anton.

R nummer två
Två år senare väcktes R-begäret igen. Efter att ha tjatat på kompisen Mikael Forsberg till att motvilligt köpa en olivgrön 850R (månadens bil i juni 2016, reds. anm.) var det nu Antons tur att få höra tjatet från kompisarna, klart att han skulle ha en R igen. I den vevan dök det upp en intressant flashgrön V70R i ett inlägg i klubbens facebookgrupp. Anton tog kontakt med både bilens ägare och ägaren dessförinnan och det visade sig att bilen var fullutrustad och hade som ny trimmats av trimföretaget Heico Sportiv i Tyskland. Den togs sedan, efter ett motorbyte, till Sverige under 2006 vilket gör att den är en av få, eller rentutav den enda, V70R av P2-modellen i Sverige med högre effekt i registreringsbeviset.

Härlig syn i backspegeln

Det visade sig också att bilen ännu en gång fått motorn utbytt och med detta i åtanke tog Anton och flickvännen bil med släp de nittio milen från Strömsund till säljaren i Skövde. Det här var den första december 2015 och i Strömsund låg snön på marken vilket var anledningen till att bilen fick tas på släp istället för att köras på sommardäck. Klockan sex på morgonen den 2 december var paret hemma i Strömsund igen, efter 36 timmar i bilen.

Långmilare med stil
– Under vintern tömde jag bilen på stora delar av inredningen. Den hade gått 26 000 mil och mitt stora mål var att tvätta bort en långmilares rykte och visa att de också kan se representativa ut, poängterar Anton som bytt ut sånt som varit slitet och även fått stolarna renoverade. Men det är inte bara invändigt som bilen håller hög klass, under huven är det nämligen lika rent och prydligt med bland annat nya kåpor över motorn.

Anton gillar att ha puts även under huven

Utvändigt är det inte heller mycket som avslöjar att bilen är en långmilare. Nyrenoverade originalfälgar, nya lister och nya lyktglas ger ett gott intryck när vi går ett varv runt bilen på parkeringen intill Ströms hembygdsgård där Anton parkerat.
– I framtiden är det fler små detaljer som skall bytas. Men det är svårt att planera på lång sikt då jag inte kan stryka under stol med att bilen nog åker för rätt bud, berättar Anton som i somras tog flickvännen med sig och besökte Ölandsträffen, Svenska T-gulklubbens stora R-träff. En resa på totalt 240 mil som han gärna skulle göra om.

Säsongen avslutades sedan när han tillsammans med de andra två R-ägarna i Strömsund, Mikael Forsberg och Mikael Nikolic, åkte på ännu en långtur. Denna gång till Borlänge och klubbträffen Dalecarlia Tour. De tre verkar inte ha något emot att åka långt för att visa upp sina bilar, så chansen är stor att du hittar dem på en klubbträff nära dig i sommar!

Därmed lämnar vi Norrlands kanske R-tätaste stad för denna gång och tar åter tåget hem på vår påhittade resa. Tack för att ni följde med!

Text: Robert Lind, för NordicR  2017.
Foto: Anton Olofsson.

Fler bilder:

Antons V70R AWD 2004 där Inlandsbanan går över Faxälven strax söder om Strömsund.

 

Vårstädning av bilen

 

Nya lyktglas och lister höjer helheten

 

Vem sa att denna bil var en sliten långmilare?

 

Läsa mer om bilen?
Besök då Antons sida på garaget.org