Månadens bil i repris – till minne av CG

Det var med stor sorg jag häromdagen fick beskedet att en klubbmedlem och god vän lämnat oss.

Carl-Gunnar “CG” Sundquist, uppväxt i Sundborn i Dalarna men boende sedan länge i Stockholm, var medlem i NordicR under många år och ni är nog många som har träffat honom och hans röda S60R vid träffar som Dalecarlia Tour, Rättviksträffen och Skokloster.

CG hade alltid systemkameran redo och tog många fina foton som han delade med sig av till klubbens arkiv. Med kameran runt halsen och anteckningsblock i handen hade han full koll på klubbmedlemmar och deras bilar. CG var alltid pratsam och mån om sina klubbkamrater, och var det någon R-ägare som inte redan var medlem så försökte han värva denna till klubben.

Ett speciellt minne är från Rättviksträffen för några år sedan, där CG entusiastiskt berättar att han har fått ragg på en tjej! Undertecknad som umgåtts med CG kvällen innan vid ett hotell i Tällberg trodde såklart att han träffat någon i hotellbaren efter att vi skiljts åt för kvällen. “- Nej nej, det är en ung tjej som åker R-bil som ännu inte är medlem. Jag har tjatat på henne att bli det!” Tyvärr gick inte just det här värvningsförsöket hem, men det visar hur mån han var om klubben.

CG växte upp i Sundborn i Dalarna och körde i slutet av 60-talet rallytävlingar med en trimmad Mini Cooper S, som han mer än gärna berättade om och visade foton på. Bilen såldes vidare men på senare år fick han chansen att återse bilen hos den nuvarande ägaren. Det blev nog ett kärt återseende. När nysnön fallit gillade CG att ta ut sin S60R på stora parkeringsplatser och släppa loss fyrhjulsdriften. Så visst satt rallykänslorna kvar även på äldre dar.

CG Sundquist med sin Mini Cooper i Sandviken 1968
CG Sundquist t.h. med sin Mini Cooper S i Sandviken 1968

Duktig på elektronik
CG var en riktig hejare på elektronik och hade egna lösningar på det mesta. Bland annat byggde han flera varianter av digitala laddtrycksmätare till sin S60R. Med kretskort som han etsade själv och mikroprocessorer med egenutvecklade program kunde man på dessa mätare läsa ut laddtryck, batterispänning, omgivande lufttryck och AC-kompressorns gångtid. Något CG gärna visade och berättade om på olika träffar. Allt fanns dessutom noga dokumenterat i en pärm. Du kan läsa mer om dessa mätare här.

När någon elektrisk komponent på bilen skulle bytas ut på verkstad, som blinkersspakar, torkarmotorer och strålkastare, ville CG gärna behålla delen för att utreda vad som var trasigt. Någon vecka senare kunde han komma tillbaka till verkstaden med orden “-Vilken usel konstruktion. Den har jag nu förbättrat!”, berättar Andreas H som under många år varit CG:s personliga servicetekniker på Volvoverkstaden.

CG var även radioamatör och konstruerade mycket av sin amatörradioutrustning själv. Enligt uppgift var han också en mycket duktig telegrafist.

CG avled i sviterna av cancer. Han blev 72 år.

Vila i frid CG. Vi kommer att sakna dig.
//Vännerna i NordicR, genom Robert Lind
.

CG inför bankörning
CG testar hjälm inför bankörning

Månadens bil 2015

CG:s fina S60R var månadens bil i juli 2015. Den första i serien av medlemsbilar i fokus. Läs reportaget här.