Köpa T-gul Volvo 850 T-5R?

Annons för T-5R i engelsk tidning 1995

Funderar du på att köpa en T-gul Volvo 850? Det är en unik bil som ger mycket glädje och drar uppmärksamhet till sig, men det gäller att se upp så att du inte blir lurad. På köp- och säljsajter har på senare tid figurerat flera bilar som är omlackerade till gul, något som säljarna inte upplyser om.

Den limiterade upplagan på 2537 exemplar har gjort de gula bilarna till samlarobjekt och de senaste åren har de blivit hett eftertraktade i Europa. Det har i sin tur medfört att ägare i både Sverige och Norge blivit kontaktade och erbjudits skamliga summor för att sälja sin bil, trots att man inte ens haft bilen på annons. Med stor sannolikhet vill dessa personer bara tjäna sig en hacka genom att sälja bilen vidare utomlands.

Volvo 850 T-5R “T-gul”. Foto: CG Sundquist.

Det begränsade utbudet och de stigande priserna har också medfört att kopior dykt upp på marknaden där säljaren hävdat att bilen är en äkta T-Gul Volvo 850 T-5R. Det gäller alltså att passa sig och noga kolla upp bilen man är intresserad av.

Är du spekulant på en “T-gul” men känner dig osäker, då hoppas vi att nedan info kan vara till hjälp. En fullständig guide för alla färger av T-5R hittar du här.

 

Registreringsnumret/VIN-koden

Med bilens registreringsnummer kan du få tillgång till bilens identifieringsnummer/VIN-nummer som kan ge dig information om bilens sanna identitet. Volvoåterförsäljarna brukar vara hjälpsamma att kolla upp detta åt dig. Även om modellbeteckningen i Transportstyrelsens register säger att det är en T-5R kan ju bilen i fråga vara ommålad till gul. Bilens ordinarie färg går dock att läsa av på bilens produktskylt, om du har tillgång till bilen vill säga.

 

Produktskylten

Produktskylten är placerad i motorutrymmet i närheten av batteriet/luftfilterboxen. På den kan vi förutom VIN-numret (2) även avläsa bilens ordinarie färgkod samt inredningskod.

Färgkod (9): Ska vara 607 (T-gul) och ingenting annat.

Inredningskod (8): Alla T-5R har 3871 och således även de T-gula.

Fullständig info om T-5R produktskylt hittar du här.

(illustration från volvo850t-5r.com )