Träffrapport Dalecarlia Tour 2017

NordicR Dalecarlia Tour 2017

Det var regntunga skyar som inledde dagen när Dalecarlia Tour anordnades för sjunde året i rad. Liksom tidigare år samlades vi vid Rolf Ericson Bil i Borlänge, men denna gång utanför lastvagnsverkstaden eftersom personbilsförsäljningen numera öppnar senare på dagen.

Det var totalt 19 bilar som rullade in på området på lördagsmorgonen den 2 september och klubben bjöd både medlemmar och passagerare på kaffe och macka medan man minglade och spanade in varandras bilar i duggregnet. Marcus, som jobbar på lastvagnsverkstaden, hade sett till att vi fick komma innanför portarna för att inte bli blöta och att kunna få låna toaletterna. CG hade som vanligt med sig kameran och passade på att fota både bilar och folk. Efter en lite omständlig omdirigering av bilarna lyckades fotografen få till en samlingsbild av alla bilar med de flesta deltagarna uppställda framför. Vid 11-tiden var det sen dags att, i samlad trupp, dra iväg på den åtta mil långa rundan till dagens slutmål som var Biografmuseet i Säter.

Färden gick från Borlänge till Säter via Torsång, Gustafs, Stora Skedvi, Långshyttan, Sundfiske, Husby, Fäggeby och Bispbergshyttan. Slingrande småvägar som mestadels går bredvid den lika slingrande och vackra Dalälven. Väl framme i Säter väntade en mycket god helgbuffé vid Golfrestaurangen vid Säters Golfklubb.

Stefan Lindfors

När alla var mätta efter mat, kaffe och dessert gick karavanen vidare till Biografmuseet där föreståndaren Stefan Lindfors tog emot oss i museets egen biosalong. Stefan började med att berätta för oss om den svarta 850 T-5R han köpte ny på Volvo i Hedemora och om sina äventyr med bilen. En hiskeligt dyr bil, som han uttryckte sig. Sedan berättade Stefan om filmens historia och visade några olika reklamfilmer från biografens början fram till nu, innan vi fritt fick gå runt i museet och kolla in gamla projektorer, kontrollrum, klippbord och allt annat som ligger bakom en film. Allt samlat i en härligt nostalgisk miljö som visar hur det en gång såg ut i biografer, men även i svenskarnas vardagsrum över olika årtionden. I museet har man även backat in Sveriges Radios första mobila TV-buss, som Sveriges Radio lät bygga för att sända fotbolls-VM i Stockholm 1958. Lite längre in i museet hittade vi även rekvisita och utrustning som använts vid inspelningarna av Trafikmagasinet och reseprogrammet Packat och Klart, som båda spelades in i Falun under flera år.

Efter vårt besök i filmens och tevens värld var det dags för dragning i dagens lotteri som anordnats för att finansiera frukosten och en del av museibesöket som klubben bjöd alla deltagare på. Diverse verktyg, ficklampor med mera fanns bland priserna och till den deltagare som åkt längst delades ett Long Distance-pris ut, en exklusiv termos med två muggar. Det var utan tvekan Erik Holmgren med sambo som åkt ända från Västerbotten i sin röda 854R. Vi hoppas att hemresan gick lika bra som resan ned till Dalarna.

Vi hoppas att alla deltagare hade en trevlig dag i Dalarna och att ni kommer tillbaka nästa år igen. Planeringen är redan igång för vad vi ska hitta på då. På återseende!

Sammanfattat av Robert Lind. Foto: C-G Sundquist (samtliga foton)

P.S. Dalecarlia är det latinska namnet på Dalarna.

 

Se fler bilder: