Träffrapport Dalecarlia Tour 2016

Lördagen den 3 september var 2016 det dags för den sjätte upplagan av Dalecarlia Tour, klubbens årliga medlemsträff i Dalarna. Trots det ostadiga vädret var det ändå 16 bilar som på morgonen ställde upp på parkeringen hos vår samarbetspartner Rolf Ericson Bil i Borlänge.

Som vanligt bjöd Rolf Ericson Bil alla deltagare på goda smörgåsar och medlemmar i klubben erbjöds lite extra rabatt på reservdelar utöver vår ordinarie klubbrabatt. Den här helgen var Volvos traditionella öppethelg där de med lite extra jippon visade nya S90 och V90. Därför var det lite extra mycket folk i rörelse och flera besökare passade på att titta på våra unika bilar. Det var även happy hour på bensin vilket skapade ett mindre kaos vid bensinpumparna. Ganska komiskt att se folks beteenden bara för att det är aningen billigare bensin. Lite snabb huvudräkning visar att 20 öre billigare bensin (för Volvokortskunder) ger ca 15 kronor rabatt vid full tank. Verkligen värt att tränga sig förbi i kön och skrika åt medtrafikanter för, eller?

Nåväl, vi R-entusiaster hade annat att tänka på och klockan tolv rullade karavanen av bilar söderut mot mysiga Wanbo Herrgård, strax utanför Smedjebacken. Där intogs en mycket god buffé som klubbmedlemmar betalade halva priset för, resterande hälft stod klubben för. När alla var mätta och belåtna rullade vi vidare mot dagens utflyktsmål, som ändrades i sista stund och som hölls hemligt för att bli en överraskning. Den ursprungliga planen var nämligen att besöka Biografmuseet i Säter som senare ändrades till ett besök hos dragracingveteranten Mats Eriksson på ME Racing i Borlänge. Men med bara några dagar kvar ändrades programmet igen, denna gång till AutoVerdi i Söderbärke.

Det var en glatt förvånad företagare som hälsade oss välkomna när vi rullade in med vår färgglada karavan på AutoVerdis parkering. – Oj! Vad många fina bilar, var Stefans första reaktion. Stefan, som heter Verdi i efternamn, är grundaren och en av de två ägarna till AutoVerdi som tillverkar vevstakar och oljepumpar till stora delar av racingvärlden. Och nu skulle vi alltså få veta lite mer om det hela.

Vi var 28 förväntansfulla R-åkare som trängde ihop oss mellan alla avancerade maskiner medan Stefan passionerat, och på brett dalmål, berättade om allt från deras vevstakar och oljepumpar till materialegenskaper, produktionsteknik och motorteknik. Den nyfikna skaran med motornördar fick veta att AutoVerdis vevstakar bland annat används i utombordsmotorerna i F1 som är båtracingens högsta serie och att deras oljepumpar används av alla team i den amerikanska Nascar-serien. Här kan vi snacka om svensk kvalitet!

Efter den här mycket intressanta genomgången bjöds vi på lite fika innan vi slussades in i Stefans privata ”lekstuga” där han visade och berättade om sitt stora intresse, båtracing. Förutom en tvåsitsig F1-båt fick vi även se och höra Stefan berätta om sin ”Ladybug” som är världens snabbaste Grand Prix-hydroplanbåt. Den är tillverkad i USA och färdigställd på Nya Zeeland där den 1991 med föraren Mike Southward bakom ratten körde 179 MPH (288 km/h), ett världsrekord som håller än i dag. Här kan du se ett videoklipp från världsrekordet.

Efter ett par timmar med Mr. Verdi hade vi breddat våra kunskaper om både det ena och det andra och jag tror att vi alla var imponerade av företagets kunnande och ingenjörskonst. Från en liten källarfirma till en världsledande leverantör inom motorsport. Att man dessutom fortfarande håller till i en liten ort i Dalarna är minst sagt imponerande. Efter att ha tackat Stefan Verdi och hans medhjälpare Anders vinkade träffdeltagarna adjö till varandra för den här gången. På återseende nästa år!

Tack till: Stefan Verdi för studiebesöket, Rolf Ericson Bil för frukost och rabatt och Wanbo Herrgård för god mat och att ni kunde tränga in oss alla. Och sist men inte minst, ni alla deltagare som åkt från när och fjärran för den här träffen. Priset för Long Distance gick till de tre kompisarna Mikael, Mikael och Anton som i varsin bil åkte ända från Strömsund i Jämtland. En resa på ungefär 100 mil tur och retur, imponerande!

Fler träffbilder hittar du här.

Text: Robert Lind. Foto: C-G Sundquist.

 

Hos Rolf Ericson Bil i väntan på supergoda mackor till frukost. Den gula medlemsbilen stod i hallen under hela öppethelgen.

Hos Rolf Ericson Bil i väntan på supergoda mackor till frukost. Den gula medlemsbilen stod i hallen under hela öppethelgen.

Wanbo Herrgård bjöd på god mat och mysig miljö. Ligger vid sjön Barken mellan Smedjebacken och Söderbärke

Wanbo Herrgård bjöd på god mat och mysig miljö. Ligger vid sjön Barken mellan Smedjebacken och Söderbärke i Dalarna.

Stefan berättade allt och lite till om vevstakar

Stefan berättade allt och lite till om vevstakar.

Stefan berättar som sitt stora intresse. Vad det är ser ni nog på bilden.

Stefan berättar som sitt stora intresse. Vad det är ser ni nog på bilden.

Här tackar vi Stefan och Anders för det mycket trevliga besöket hos AutoVerdi.

Här tackar vi Stefan och Anders för det mycket trevliga besöket hos AutoVerdi.