Foto från broschyr Volvo V70R och S70R 1998

Läckert foto på V70R saffran från broschyren för modellen. Foto: Volvo

Volvo V70R och Volvo V70R AWD

Från 0 till 100 på 6,7 sekunder

Mycket lockar fram den. En blick på bilen. Tanken på att det var längesen du såg en likadan. Greppet om ratten. Inredningen. Ljudet från motorn och trycket från ryggstödet när du ger gas. Glädjen att gå in i en kurva och få ett snabbt, precist svar när du vrider på ratten. Att vrida upp ljudet och ha hela orkestern inne i bilen. Samtidigt som du vet att du kör en Volvo.

Ja, så där beskrev Volvo de nya modellerna V70R och S70R i den svenska broschyren för modellåret 1998. Och det är väl just så vi entusiaster känner för våra bilar, än i dag så här tjugo år efter lanseringen av V70R. Vi backar alltså tillbaka till 1997 och nu kunde man, till skillnad mot 850R, även få sin R med fyrhjulsdrift. När vi fortsätter bläddra igenom den lite ovanliga broschyren läser vi följande rader om hur fyrhjulsdriften på V70R AWD fungerar:

”Volvo V70 R AWD är en Volvo V70 R med fyrhjulsdrift. I den tar du dig fram säkert i de värsta väglag. Du kör mer avspänt i halka. Du märker dessutom att den har en enastående stabilitet och väghållning på alla underlag.
V70 R AWD är konstant fyrhjulsdriven. En viskokoppling fördelar automatiskt och blixtsnabbt drivkraften mellan hjulparen så att de får bästa möjliga väggrepp. Normalt får framhjulen nästan all drivkraft. Men så snart du kör på halt underlag, ökar farten eller går in i en kurva så får bakhjulen mer kraft, just så mycket som behövs.
Det sker helt automatiskt. Inga spakar, inga knappar. Kraften fördelas också rätt inom varje hjulpar, med hjälp av den automatiska differentialspärren bak och Volvos elektroniska antispinnsystem, TRACS, fram. Det underlättar ytterligare starter i halka och framkomligheten vid låg fart (under 40 km/h).”