Månadens bil – September 2018

Volvo 855 T-5R 1996

Volvo 855 T-5R – 1996

Ägare: Fredrik Wennerblad, medlem nr. 415

När man väl har köpt sin första R-Volvo brukar det ofta resultera i flera. Så är det nog för flera av oss entusiaster och så även för Fredrik Wennerblad från Gnosjö.

Den 22-årige snickaren från Småland älskar att hänga i garaget och har snöat in på att rädda Volvos R-modeller. Första gången han kom i kontakt med R-bilarna var i 15-16-årsåldern när en vän till en barndomsvän kom förbi i sin gula 855:a. Just vid den tiden visste inte Fredrik vad det var för slags bil, men när kompisen ett par år senare köpte en saffrasfärgad V70R bestämde han sig för att också köpa en V70R.

– Det var en svart V70R AWD som jag efter ett tag sålde och efter det hade jag ett uppehåll på ungefär 2 år innan jag köpte en grå 855R med defekt topp som jag fixade iordning och fortfarande äger, berättar Fredrik.

Men varför bara ha en 850R när man kan ha en till? När Fredrik en dag sökte efter reservdelar i en Köp och sälj-sida på Facebook kommenterade en kille att han hade en 850R ståendes som Fredrik kunde få köpa delar från. Det visade sig att just den bilen var en bil från byn Fredrik bodde i och som han många gånger spanat in, men det var innan körkortsåldern.

– Jag frågade ägaren om han ville sälja hela bilen och det ville han. Så jag var och hämtade den och just nu står den uppallad i mitt garage i väntan på en totalrenovering, fortsätter Fredrik.

Men det var inte nog där, den olivgröna T-5R:en på bilden här ovan har Fredrik länge varit intresserad av och när den först blev till salu blev det ingen affär. Men så blev bilen än en gång till salu och denna gång slog han till.

– Har inte ägt den så länge men det jag hunnit göra är att montera nya emblem och tvätta mockan på ratten och på armstödet. Sen tänkte jag ta tag i att fixa lacken på vänster bakskärm, byta huven och höger framskärm. Och så kanske det blir något större projekt, men det håller jag för mig själv, säger Fredrik Wennerblad som varit medlem i klubben sedan 2016.

– Jag kom i kontakt med klubben när min kompis köpte sin V70R saffran och berättade att NordicR fanns och att det var en seriös klubb. Så när jag väl köpte min svarta V70R var det självklart att jag också skulle gå med, avslutar Fredrik.

Text: Robert Lind, Foto: Fredrik Wennerblad.

Fotnot:
Sammanlagt tillverkades det 1911 st. olivgröna Volvo 850 T-5R, alltså i färre antal än de mer uppmärksammade bilarna i färgen “T-gul”. Fredriks T-5R är en av 775 st. tillverkade olivgröna 855 T-5R med manuell växellåda. Läs mer om Tillverkningsantal.