Månadens bil – September 2017

Volvo S60R AWD 2004

Ägare: Marcus Olsson, medlem nr. 151

Marcus Olsson från Borlänge har vuxit upp i en motorintresserad familj, bland jänkebilar och Mercedesar. Han minns inte riktigt hur han blev intresserad av Volvo, men det kan hända att Rickard Rydell hade ett finger med i spelet.

– Jag tror att det var på den tiden när Rydell tävlade i BTCC som jag började gilla Volvo. Kommer ihåg att jag tyckte den “gula” Volvon var skitfrän och likaså var ju den laserblå en favorit, berättar Marcus som till vardags jobbar som lastbilsmekaniker på en Volvoverkstad.

Att det många år senare blev just en S60 var lite oväntat eftersom han till en början ogillade hur bland annat baklysena var utformade. Men det gick tydligen att vänja sig med det lite udda utseendet, som skiljer sig mot hur en Volvo tidigare sett ut.

Skrotade sin första S60R
Nåväl, han köpte sin första R i april 2010. Det var en E85-mappad S60R med ca 400 hk. En bil som inte blev långlivad då Marcus tillsammans med en kompis bara någon månad senare var inblandade i en trafikolycka med bilen. Alla klarade sig, men bilen blev inlöst.
– Det blev skrot av den. Det var inte jag som körde, men det gick bra med oss, berättar Marcus som ganska snabb efteråt kände suget efter en ny S60R.
I september 2010 köpte han sin nuvarande bil, en titaniumgrå metallic S60R, i av en tidigare klubbmedlem nere i Skåne. Den var redan då i väldigt fint skick men sedan dess har han gjort något med bilen nästan hela tiden.

Förbättrad och smakfullt stylad
Chassit har fått en sänksats från Elevate och både bussningar och stag är bytta till styvare modeller, bland annat från IPD. Bakom de 19 tum stora Evolve H5 Axis-fälgarna har bromskivorna bytts till Girodisc delade skivor med nav i aluminium och med lite elakare belägg. Vid köpet hade bilen redan ett MTE steg 1-chip men därefter har Marcus bland annat bytt intercooler, tändspolar, avgassystem, luftburk och slangar. Bilen är alltså förberedd för att kunna mappas om för mer effekt, när han väl fått tummen ur förstås.

 

Lika snyggt under huven

Utvändigt skiljer sig bilen ganska mycket från hur den lämnade fabriksbandet i Gent i Belgien hösten 2003. Bakljus, stötfångare och sparklådor från årsmodell 2005 är små och diskreta förändringar som gör stor skillnad, men som ändå ser original ut. Smakfulla ändringar som syns lite mer är bland annat hörnspoilers fram, splitter i kolfiber, backspegelkåpor i kolfiber, kolfiberdraperade handtag istället för kromade samt en så kallad ”hood grille” från Elevate. En öppning med galler i huven som ska öka luftflödet till motorn.

Tittar vi inuti bilen ser vi den mörkblåa Nordkap-inredningen och att alla knappar och instrument lyser med blått sken istället för grönt. Marcus har själv bytt alla lampor och dioder, ett krävande jobb med lödkolven.

Top Ten på Rättviksträffen 2016
Man kan säga att Marcus har ändrat och gjort om lite i alla hörn och kanter på bilen och det krävs att man tittar några minuter på bilen för att se alla detaljer och i vilket fantastiskt skick den är i. Dock påpekar han att fronten snart ska lackas om på grund av lacksläpp.

Det märks att Marcus är noggrann med båda sina bilar. Han har också en trimmad Volvo 142 som han vunnit pris med på Rättviksträffen, en träff där han några år senare tog hem en femteplats i Top Ten med sin S60R i stor konkurrens med andra häftiga byggen och pedantskötta originalbilar.

– Annars har jag mest varit på småträffar runt om i närheten, men förstås även på klubbens Dalecarlia Tour samt en klubbträff i Göteborg för några år sedan, avslutar Marcus.

Text: Robert Lind. Foto: Tobias Öhlander, Marcus Olsson

Läs mer om Marcus bilar på Garaget.org

Fler bilder: