Månadens bil – September 2015

Volvo S70R, 1998, Saffran

Ägare: Patrik Pettersson, medlem nr. 950.

Patrik Petterssons jakt på en hobbybil började 2010. Han ägde då en svart S60R som kördes året runt men kände att det vore roligare att kunna dela upp vardag och hobby. En jakt som slutade med en saffransfärgad S70R, som vi här ska få veta lite mer om. 

Patrik, som är uppvuxen med Volvo, började leta efter en olivgrön 850R av sedanmodell. – Jag har alltid velat ha något av det värsta, och så tyckte jag att de var snygga och lite ovanliga, så att man kunde sticka ut från mängden, berättar Patrik.
Dock växer inte gröna 850R på träd, så när en saffransfärgad S70R dykte upp på Blocket började Patrik istället fundera om det var en sådan bil han ville ha. Men annonsen hade bara en bild och informationen var knapphändig. Dessutom fanns bilen 100 mil bort, så letandet efter lämpligt objekt fortsatte. Men när veckorna gick och bilen fortfarande var kvar på Blocket började Patrik åter fundera.
– Manuell, svensksåld och taklucka på en sedan. Faktiskt det jag ville ha fast i ett annat utförande bara, fortsätter Patrik.

Precis hemkommen från Luleå

Tog flyget till Luleå
Så efter att annonsen varit ute en månad ringdes ägaren upp och flyg bokades till Luleå. Väl på plats visade sig bilen var som utlovat, en till utseendet helt original S70R men med chip från SCT och ett Ferrita avgassystem. I övrigt var bilen riktigt fin för sina 20 000 mil. Alla kvitton, besiktningspapper och serviceprotokoll fanns sparade sedan 2001 då den första privatpersonen ägde bilen. Innan dess hade bilen gått som tjänstebil på Volvo som under 2,5 år kört den runt 11 000 mil. Därefter har bilen bara körts sparsamt.
– Allting kändes bra så det blev affär. Startade sen hemresan från Luleå. 97 problemfria mil och elva timmar senare var man hemma, berättar Patrik.

Dyra tillbehör
Sedan dess så har det ena projektet avlöst det andra. Patrik har valt vägen att hålla bilen hyfsat original men ändå förfinat efter eget huvud. Han började så smått med att byta lite slitna delar för att fräscha till bilen. Men den behövde även nya stötdämpare.
– Jag minns inte om det var slumpen som avgjorde, men det blev justerbara stötdämpare från Öhlins. Ett dyrt tillbehör som en gång i tiden kunde köpas genom Volvo, berättar Patrik och fortsätter: – Det var nog början på en tillbehörsvåg som inte har mattats av än idag, även om det inte finns så mycket mer att få in i bilen.

Stopp och belägg
Ett annat dyrt och numera eftertraktat originaltillbehör är de 17 tums-bromsar som Patrik monterat. “En högprestandabromssats som kommer att tillfredsställa kunder med mycket höga krav” som Volvo själva beskrev de så kallade Performance Line-bromsarna i tillbehörskatalogen i slutet av nittiotalet.

RTI och inlägg av masurbjörk. Ovanligt i S70R.

Åker inte vilse längre
Ett av de antagligen svåraste ingreppen Patrik gett sig in på är att montera original navigationsutrustning, RTI, i bilen. Först måste halva instrumentbrädan rivas och sen ska alla kablar kopplas rätt. Ett jobb som krävt många timmars efterforskning, fingerfärdighet och tungan rätt i mun.
Men det är inte det enda som gjorts åt interiören. Patrik har bytt från aluminiumpaneler till paneler i masurbjörk. Kombinationen med mörk inredning och masurbjörk hade Patrik endast sett i en bil tidigare, men som idag eftermonteras av fler och fler. Även högtalarsystemet har bytts ut till Volvos då största ljudpaket, Dynaudio.

Välkänd träffbesökare
I dagsläget tycker Patrik att bilen är så “klar” som en hobbybil kan bli. Efter en omlackering och diverse andra förfiningar har nu familjelivet smugit sig på. Men då bilen är en del av familjen får den komma ut och luftas lite på somrarna även nu. Patrik som är en av klubbens mesta träffbesökare åker varje år på träffar från Dalarna i norr till Skåne i söder och på Rättviksträffen 2015 blev det ett hedrande och välförtjänt 3:e pris. Ett gott betyg på att Patrik har lyckats förfina en redan fin och ovanlig bil!

Modifieringarna i korthet:

– Öhlins justerbara stötdämpare
– Performance Line 320 mm bromsar
– Tändstiftkåpa i kolfiber (Volvo original)
– Klarglas-strålkastare från C70
– Eftermontering av original navigator (RTI)
– Hellackering för att få bort de skavanker som fanns
– Och mycket mycket annat…

Läs mer om bilen i forumet eller på Patriks garaget-sida.

Text: Robert Lind. Foto: Patrik Pettersson.