Månadens bil – Oktober 2018

Volvo V70R AWD -2000

Ägare: Emma Björk, medlem nr. 613

Att få dela sitt R-intresse med sin bättre hälft är nog få förunnat. 23-åriga Emma Björk, en av klubbens få kvinnliga medlemmar, har turen att få göra just det.

Det hela började under 2014 när sambon Jocke köpte en V70R från 1998. Emma följde med honom på träffar som Rättviksträffen och Skoklosterträffen och fastnade ganska snabbt för Volvos R-modeller, främst de flashgröna.

– Det var nog då jag började tycka att det var roligt att åka på bilträffar, att träffa trevligt folk och se på fina bilar. Jag blev mer och mer intresserad av R-modellerna och frågade sambon om S70R fanns i flashgrönt, men det fanns det såklart inte, berättar Emma Björk som tillsammans med sambon Jocke bor i den lilla byn från Sifferbo strax utanför Borlänge i Dalarna.

Det var dock inte förrän i början av sommaren 2017 som Emma skulle få chansen att köpa en egen R-Volvo. Hon fastnade för en laserblå V70R AWD årsmodell 2000 som fanns i Furudal, en timmes bilresa norrut i Dalarna.

– I en veckas tid försökte jag övertala Jocke att vi skulle åka och titta på den, och jag fick ju såklart som jag ville, säger Emma med glimten i ögat.

På plats i Furudal kände hon ganska direkt att hon bara måste ha den bilen. Tyvärr var vinkelväxeln heltrasig, vilket paret kände till, men efter några dagars betänketid bestämde sig paret och tog med sig trailer för att göra affär. Bilen togs ganska omgående in i garaget för byte av vinkelväxel, vilken  var lite svår att hitta en som både passade och fungerade, och snart var den ute på vägen igen.

– Jag föll ännu mer för bilen när jag fick den där härliga känslan som man bara får när man kör en R-bil. Det bara ryser i kroppen av det härliga motorljudet!

– Förutom att vi bytte vinkelväxel så har vi bara polerat den, det märks inte att den gått 44 000 mil, fortsätter Emma som under sommaren hade som plan att fylla i lite stenskott i fronten men då nästa lilla R-fantast växer i magen får detta vänta till nästa år eftersom bilen ändå ska ställas av under över vintern.

Framöver väntar också rostlagning av de båda trösklarna som bilprovningen gjort nedslag på. Just trösklarna är utsatta ställen på dessa modeller eftersom fukt och smuts lätt tränger in och stannar kvar med rost som resultat. Men känner vi Emmas sambo Jocke rätt så ställer han säkerligen upp och fixar även det utan bekymmer. Fördelen att dela sitt intresse med sin käresta.

Jocke håller förresten på med en omfattande renovering av sin V70R som han lackat om i Volvos Magic Blue. Ni som hängt med på klubbens forum har nog inte missat Jockes projekttrådar.

– Sedan ska jag försöka fixa några saker invändigt som är slitna, som ratten och stolarna, säger Emma som varit medlem i klubben i två år och lovar att det blir fler år.

– ”Lasern” är en bil som jag aldrig kommer att släppa iväg och NordicR är en väldigt trevlig klubb!

Text: Robert Lind. Foto: Emma Björk.

 

Emmas och Jockes projekttråd i klubbens forum