Månadens bil – Oktober 2017

Volvo V70R AWD 1998

Ägare: Are Wilhelmsen, medlem nr. 639

Vid 18 års ålder köpte han sin första Volvo, en Amazon av kombimodell från 1965. Trots ett nästan oavbrutet mekande, helst vintertid, och utan pengar så hade de också väldigt roligt tillsammans. Så roligt att det skulle bli flera Volvos genom åren.

så länge man tycker det är kul ska man hålla på

– Jag har alltid varit tekniskt intresserad och har genom åren haft moped, lätt motorcykel, skoter och flera bilar, berättar Are Wilhelmsen som är medlem i klubben sedan augusti 2017.

Tack vare sitt stora teknikintresse utbildade sig Are, som bor strax utanför Oslo i Norge, till flygmekaniker och började som flygelektriker på SAS innan han åkte till USA och vidareutbildade sig till pilot. Ett yrke han haft i 27 år nu. Förutom sitt intresse för teknik, flyg och bilar är han också fascinerad av rymdfart.

– Speciellt Apollofärderna och rymdfärjorna, men när det gäller bilar så gillar jag främst det tekniska och att meka, men även att köra efteråt. Först och främst håller jag på med den här galenskapen för min egen del, inte för att exempelvis vinna priser. Men några träffar har jag ändå varit på genom åren eftersom det är roligt att träffa andra med samma bilmodell, berättar Are.

Renoverar klassiska bilar
Efter äventyren med amazonkombin har han ägt flera klassiska Volvomodeller som 142E -71, 144GL -72, 245GL -84 och så den fulsnygga P1800ES av 1972 års modell.

– Dom är alla sålda men jag har köpt en annan P1800ES från 1972 som jag just nu håller på att helrenovera, samt en 142GL -71 som ska renoveras senare, berättar Are som också har en VW-buss, en Typ 2 Transporter från 1969, renoverad till utställningsskick. Och här kommer också Ares tekniska intresse in eftersom han utrustat bilarna med både diffbroms och bränsleinsprutning.

Men det är inte bara veteranbilar som platsar i Are Wilhelmsens garage. På senare år har han också fastnat för Volvos R-modeller.
– Det var nog karossformen på 855 och V70 som fångade mig för först och sen upptäckte jag alla härliga färger, fyrhjulsdrift, insprutning, turbo och den höga prestandan.

Ombyggd till manuell
Med hjälp av en kompis lärde han sig mer om R-bilarna och till slut hittade han denna svarta V70R AWD på Finn.no, som är den norska motsvarigheten till Blocket. Den har varit Ares bruksbil i 3 år men används numera som entusiastbil på somrarna. Enligt honom är bilen i ett riktigt fint bruksskick, men planen är att se över och fixa till olika saker vartefter för att få det skick han önskar.

– Några saker är redan gjorda, men jag kan tänka mig att lägga lite mer pengar på den eftersom R-bilarna antagligen kommer att öka i värde. Jag har redan fått tag på lite nya originaldelar, sånt som folk köpt fel och så får man det billigt om man är på rätt plats i rätt tid, berättar Are som till exempel kommit över både styrväxel och viskokoppling billigt.

Bilen är importerad från Belgien och hade från början automatlåda men är ombyggd i Norge till manuell med M58-låda. Den är även chippad, fått stabiliseringsstag fram och bak, IPD anti sway bars fram och bak samt ett skyddsgaller under motorn. Den är även lite sänkt och avgassystemet har bytts ut mot ett rostfritt från klubbens samarbetspartner Ferrita. Det enda som saknas enligt Are är takluckan.

Man lever bara en gång
Som om det inte vore nog med projekt så har Are också en Volvo XC70 från 2001 som just nu genomgår en förvandling i garaget.
– Den kommer att få ett lite annorlunda terrängstuk och ska bli min bruksbil, redo både för terrängen och att dra släpvagn med. Den är inte helt klar än men hoppas få ut den innan snön kommer så att jag kan ställa in min V70R istället.

– Som ni förstår så har jag en passion för det här och lägger antagligen alldeles för mycket tid på det. Men som jag tänker, man lever bara en gång och så länge man tycker det är kul ska man hålla på, avslutar Are.

 

Text: Robert Lind. Foto: Are Wilhelmsen

Fler bilder: