Månadens bil – Oktober 2016

Volvo V70R AWD -99

Ägare: Chanett Evensen Halmstad, medlem nr. 402

Enligt de senaste uppgifterna som framkommit så tillverkades det bara 800 stycken laserblåa V70R, varav 22 stycken som årsmodell 1999. Chanett Evensen Halmstad i norska Rakkestad äger en av dessa 22 bilar.

Chanett tillbringade största delen av sin uppväxt i ett garage tillsammans med sin pappa. Att leka med verktyg var roligare än Barbie och var det dags för hjulbyte eller oljebyte var det hennes uppgift. – Jag växte upp utan mamma, så jag hängde med pappa i garaget för det mesta. Han har alltid haft intresse för bilar och motorer så det ligger nog i mitt blod, berättar Chanett.

Från början var hon bara intresserad av amerikanska bilar men vid 16 års ålder upptäckte hon Volvo, en bil som enligt hennes pappa kunde liknas med en mjölkkartong på fyra hjul. – Man kan ju i alla fall inte ta fel, alla ser ju att det är en Volvo, svarade Chanett sin pappa då. Det var nämligen 700-serien, den kantigaste Volvon av alla, som var hennes första förälskelse tills hon upptäckte 850 och lärde sig vad en riktig motor var.

Laserblåa pumps med Volvologga är en självklarhet för alla R-ägare!

Laserblåa pumps med Volvologga är en självklarhet för alla R-ägare!

Hennes första kontakt med R-modellerna var genom kompisen Thomas Elvestad som ägde en saffransfärgad V70R. Färgen intresserade inte Chanett men modellen var så speciell att hon ändå blev nyfiken. – Han var medlem i NordicR och introducerade mig för klubben och där öppnade sig R-världen, berättar Chanett som direkt förälskade sig i V70R med den härliga laserblåa färgen. En bil hon länge drömde om tills hon i december 2015 såg en annons med en laserblå V70R AWD, tidigare importerad från Kalifornien och en av sex laserblåa registrerade i Norge.
– På bilderna såg jag registreringsskylten och tänkte att det är meningen att den här bilen ska bli min. Mitt lyckotal är nummer 13 vilka var de första siffrorna på skylten, säger Chanett.

Det var bara ett problem. Bilen fanns i Kristiansand och dit tar man sig snabbast och enklast med flyg. Enkelt för vissa kanske, men inte för Chanett som lider av extrem flygrädsla. Men bilen skulle hon bara ha, så efter en hel del tårar och med spända nerver efter flygturen fick hon äntligen se bilen. En bil hon längtat efter och som hon därför kanske var inte så noga att kolla skicket på, den skulle ju med hem oavsett. Och turen hem gick bra, bilen var som en dröm, minns Chanett som hade så starka känslor för bilen att hon beställt bland annat nya C70 klarglaslyktor, redan innan hon hämtade hem bilen dagen före julafton.

Men glädjen varade inte länge för redan tidigt i januari 2016 rasade automatlådan. Ett byte till en likvärdig låda hade kanske varit det enklaste, men Chanett ville annat. – Jag ville ha en bil som ingen annan har så vi tog en tur till Sverige och hämtade en manuell XC70 att använda som donatorbil. Mig veterligen finns det ingen annan laserblå i norden med manuell låda och det gör bilen ännu mer speciell, berättar Chanett vars sambo varit den som stått för bytet från automat till manuell. Ett byte som inte var helt problemfritt eftersom bilmodellen aldrig funnits med manuell låda. Bland annat så måste motorstyrningen mappas om och så måste bilen luras från att stå i ”Park” till ”Drive”. Men med god hjälp från klubbmedlemmen Ole ”Kilroy” Dreier så är det sistnämnda nu på väg att lösas. Innan lådan stoppades i fick den även en Sachs Performance 712 tryckplatta och förstärkt lamell.

Ni som besökte Vallåkraträffen i år kunde beskåda Chanetts bil i klubbens monter.

Ni som besökte Vallåkraträffen i år kunde beskåda Chanetts bil i klubbens monter.

Lagom till Vallåkraträffen i år förfinades bilen ytterligare. Bland annat monterades vitlackerade 18 tums R-fälgar och så lackades både huv och stötfångare om. Men det var bara början, för redan nästa sommar har Chanett tänkt att hela bilen ska lackeras om och så planerar hon för både Öhlins och ett blankt och skinande motorrum. Efter det kommer hon bara att använda den som sommarbil. En mycket speciell och unik sommarbil.

Text: Robert Lind. Foto: Chanett Evensen Halmstad.

 

 

 

Fler bilder: