Månadens bil – Oktober 2015

Volvo 850R, 1997, T-Röd

Ägare: Andreas Håkansson, medlem nr 54.

Andreas Håkanssons intresse för Volvos R-modeller väcktes redan i gymnasiet när han gjorde sin praktik på BraBil. – Min handledare ägde en saffransfärgad V70R och jag kommer ihåg att jag älskade den färgen, berättar Andreas som snart skulle få mersmak för R-modellerna.

Volvos pressbilar var inhysta i samma anläggning som Andreas praktiplats och en dag under vårvintern 2003 kom en Flashgrön V70R AWD in. Han blev bjuden på en åktur i den då fabriksnya bilen och var genast fast i R-träsket, även om det skulle dröja nio år innan han ägde sin första egna R-bil, en grå 850R av sedanmodell.
– Den ägde jag mindre än ett år innan jag via NordicR´s facebookgrupp fick syn på min nuvarande bil, kossan, säger Andreas och syftar på registreringsnumret som börjar på NKO (eN KO, reds. anm.).

Snabba ryck för drömbilen
Andreas förfinade sin gråa 850R på diverse punkter och kände sig ganska klar med bilen när han för första gången besökte torsdagsträffen vid Sjöhistoriska Museet i Stockholm. En träff som varje torsdag under sommarhalvåret samlar Volvoentusiaster. Där träffade han Björn Wolderth och Peter Wistrand, två sedan länge medlemmar i NordicR som han kände igen från NordicR´s facebookgrupp.
– Den andra gången jag besökte träffen pratades det väldigt gott om “kossan” som tidigare ägts av Peter men som nu ägdes av en annan person, berättar Andreas som nu blev ännu mer intresserad av bilen.
Några dagar senare sålde Andreas sin grå 850R och blev istället ägare till en röd 850R med smeknamnet kossan. – Jag har alltid haft en röd 850R som en av mina drömbilar och nu ägde jag äntligen en, tio år efter jag fastnade för modellerna, fortsätter Andreas.

Stöldbegärlig
Bilen såldes ny på Bilia Haga Norra i Stockholm för att sedan flyttas ner till Göteborg. Där utsattes den för en del klåfingriga typer och har bland annat varit stulen så sent som 2009 och därefter upplagad på Volvoverkstad. R-vingen på bakluckan har också den stulits ett antal gånger och ersatts med nya på Volvoverkstad.

2012 köptes bilen av Peter och den hamnade åter i Stockholm. Han förfinande den bland annat genom att ersätta delar av den ljusa inredningen med mörka detaljer, så som instrumentbrädans överdel, högtalargaller och dörrinlägg. Dessutom hann Peter med att tona rutorna, foilera b- och c-stolparna, byta till coilovers och montera 19 tums-fälgar innan den såldes till ägaren innan Andreas.

– Fälgarna som satt på föll mig inte i smaken så de byttes till dem jag har nu, Vossen CV3-replikor. De var då i silver, men är nu lackade i Volvos Iron Stone (färgkod 967) med slipad/polerad yttre kant, förklarar Andreas.
Bakom de stora fälgarna skymtar de röda 4-kolvsoken, ursprungligen från S60R/V70R. Fram samarbetar de med 345 mm stora skivor från nya modellen av XC90, vilka först behövde lämnas in för svarvning av centrumhålet för att passa 850. Bak sitter 330 mm bromsskivor från Brembo.

Små förändringar som gör skillnad
Motorutrymmet är uppiffat med polerat överliggande tryckrör, fjäderbensstag, rödlackad tändstiftskåpa och en insugskåpa från senare R-modell i samma kulör. Förutom detta så har en Ferrita downpipe med racekatt och 2½-tums halvsystem monterats, för ett lite trevligare motorljud. Förutom detta är motorn original. Kraften överförs till framhjulen via en automatlåda som i vinter eventuellt kommer att bytas ut mot en manuell. Dessutom kommer bilen troligtvis också få en hellackering eftersom skärmkanterna har valsats ut och skadat lacken.

– Jag vill få bort de små skador, bucklor och repor som finns på den, berättar Andreas som varit en flitig besökare på diverse Volvoträffar och sammankomster med NordicR sedan han köpte bilen.

Ett förstapris i NordicR´s monter på Vallåkra 2015 håller han som höjdpunkten, än så länge. Ett annat trevligt minne med bilen är resan ner till Utrecht i Nederländerna tillsammans med en massa galna medlemmar i NordicR.

– Det var riktigt roligt, rekommenderas varmt, avslutar Andreas.

Text: Robert Lind och Andreas Håkansson. Foto: Andreas Håkansson

 Läs mer om bilen på: http://www.garaget.org/?car=331576