Månadens bil – November 2018

Volvo S60R AWD -2005

Ägare: James Noori, medlem nr. 645

Nej nej! Volvo har aldrig tillverkat S60R i den här gamla televerksorangea färgen, funderar säkert du som läsare nu. Helt rätt, det har dom inte heller. Men för 26-åriga James Noori i Örebro har just den här färgen varit drömmen sedan barnsben, och varför då inte följa sin dröm? Men mer om det lite senare.

En sak som ofta dyker upp i arbetet med dessa artiklar om månadens medlemsbil är att ägarna bär med sig något speciellt minne av Volvos bilar från sin uppväxt. Det är väl inget ovanligt i sig eftersom Volvo är lika svenskt som falukorven och en vanlig syn på vägarna i Norden, men för en kille som James Noori som är uppväxt i Irans huvudstad Teheran är det nog lite mer speciellt. Om det inte vore för att hans morfar var bilåterförsäljare och importerade och sålde tyska och svenska bilar hade han kanske aldrig fastnat för Volvo.
– Volvo var morfars favorit och han hade själv en 144:a och senare en 244:a, berättar James som flyttade till Sverige 2013.

Bilintresset har han haft sedan han var en liten pojke och redan vid 13 års ålder lärde hans mamma honom att köra bil och vänja sig med grundläggande saker som koppling och växling, på ett privat område i hemstaden Teheran. Intresset för sin nuvarande bilmodell, S60R, kom när James såg ett avsnitt av motorprogrammet Top Gear där Jeremy Clarkson provkör en flashgrön S60R.

– Trots att han inte var så snäll mot bilen, eller Volvo över huvud taget, blev jag kär i modellen och sa till mig själv att jag kommer att köpa en sån någon dag. Jag bodde i Malaysia då och hade inga planer på att flytta hit till Sverige, men R:en kallade och till slut kom jag hit, berättar James.

James efterlängtade S60R. Här i ursprungsfärgen, Passion Red.

Det var 2013 men det var först tre år senare, sommaren 2016, som James började leta efter en sin efterlängtade S60R. Han ägde då en S60 T5 från 2001 men ville nu uppgradera till en R istället. På köp- och säljsajten Blocket hittade han bilen som hade allt han var ute efter. Faceliftmodell, Volvo original kjolpaket, taklucka, manuell växellåda, servad och renoverad vinkelväxel med ny hylsa samt all utrustning man kunde få 2005. Att bilen är så välutrustad beror på att den varit Volvos demobil i två år, vilket James fått veta först senare. Men tyvärr hade han inte råd att köpa bilen just då och efter några månader försvann den till en annan köpare.

– Den kom tillbaka ut på Blocket efter ett år och då ville jag köpa den direkt, men den blev tyvärr såld till någon annan dagen efter, säger James som dock hade tur att bilen åter blev till salu. Nu slog han till direkt och blev äntligen ägare till sin drömbil, en S60R av 2005 års modell.

Bilen gick från början som demobil och är antagligen därför mycket välutrustad. Utöver den utrustningen har James extrautrustat och modifierat den enligt eget tycke och smak. Bland annat en ”Short Throw Shifter” som ger kortare växellägen och bättre körkänsla, en customgjord ratt och en customgjord hållare till en IPD turbotrycksmätare, som för övrigt matchar R-modellens hastighets- och varvräknare. Även under huven har bilen uppgraderats. Förutom steg 1 chip från Autotech och 3-tums avgassystem efter katalysatorn har James monterat kylare och intercooler i aluminium från klubbens samarbetspartner do88.se.

20″ fälgar från S/V60 Polestar

Men det är utvändigt som den största förändringen syns. Den orangea färgen, customgjorda baklyktor, kolfiberläpp och de 20 tum stora fälgarna från S/V60 Polestar.

Färgen är en egenkomponerad färgkombination med svart tak och orange på resten av bilen. Det är ingen vanlig billack utan en så kallad AutoFlex Coating som kan behandlas som en vanlig billack. Det vill säga slipas, poleras och tvättas med vänliga medel.
– När jag är trött på färgen så tar jag helt enkelt bara bort den och får tillbaka den gamla röda färgen utan limrester eller andra svårigheter, berättar James som fick jobbet gjort av sin sponsor SGS Styling i Stockholm.

Just nu är han ganska nöjd med bilens utseende och vill den kommande vintern istället börja uppgradera motorn, om tiden och ekonomin tillåter. Det som planeras är bland annat ett förstärkt block, förstärka kolvar och vevstakar, större spridare, annan turbo, mappning och E85-konvertering.

– Jag har även nya 4C-stötdämpare med TME-fjädrar liggandes och krängningshämmare från IPD som jag tänker montera innan det är dags för nästa sommars träffar, berättar James.

Just träffar är något han verkligen gillar. Den den gångna sommaren besöktes bland annat Vallåkraträffen, Skokloster, klubbens 15-årsjubileum i Göteborg och medlemsträffen Dalecarlia Tour i Dalarna.

– Naturligtvis var träffarna med NordicR och Vallåkra de roligaste träffarna, berättar James som blev medlem i klubben nästan direkt efter han köpte bilen.

– Sen skulle jag vilja tacka mina sponsorer, Orchard Autocare Sverige och SGS Styling som hjälpt mig med bilvård och Autoflex på bilen. Och så förstås alla medlemmar i NordicR som är så trevliga mot mig hela tiden.

Text: Robert Lind. Foto: James Noori.