Månadens bil – November 2017

Volvo 850R 1996

Ägare: Emanuel Lundkvist, medlem nr. 492

Medlemsbilen den här månaden ägs av Emanuel Lundkvist från Askersund, den idylliska lilla staden vid Vätterns norra strand. Han köpte sin röda 850R i juni 2016 och gick med i klubben direkt efter.

– Jag fastnade för Volvos R-bilar för en sådär fem år sedan när jag lärde känna Thim Damberg som äger en grymt fin T-gul. En annan kompis hade en T-röd kombi men det var just den gula jag blev kär i, berättar Emanuel som vid den tiden bara ägt bakhjulsdrivna bilar och var i den åldern där han hellre ville sladda och leka runt. Men tiden gick och han mognade.

Det hela började dock vid 16 års ålder när han fick en A-traktor. Bilkunskaperna var nästintill obefintliga men med nyfikenhet och ett starkt intresse av att lära sig saker försökte han så gott han kunde.
– Google var min bästa vän under några år, eller ja det är nog fortfarande min bästa vän!

Med detta lyckades han genomföra en ganska omfattande renovering av A-traktorn och det var nog det som fick honom att fastna i bilträsket.
– Från den tiden fram till nu har det blivit några bilar, bland annat en Volvo 940 med R-vinge och frontspoiler från 850R, en Golf GTi som jag inte förstår varför jag köpte, och nu en 850R som sommarbil, berättar Emanuel som till vardags jobbar som fastighetsskötare.

Emanuels röda 850R tillsammans med Thim Dambergs gula T-5R. Foto: Evelina Päiväniemi.

Det var under våren 2016 som jakten på en ny sommarbil började och en röd 850R skulle det vara. Kraven var att den skulle vara svensksåld, ha taklucka, ljus inredning och manuell växellåda.
– Det var inte helt enkelt, men jag tog hjälp av kompisen Thim som kan mer om dessa bilar och en dag skickade han en länk till Blocket på en röd 850R med alla saker som jag skulle ha. Problemet var nog bara att den fanns i Bräcke i Jämtland, 65 mil hemifrån. Men jag prutade lite via telefonen och midsommardagen 2016 åkte vi iväg för att hämta den. Det var en dröm att få sätta sig i den och åka dom 65 milen hemåt igen, minns Emanuel.

Sedan köpet har han hunnit byta till en XC-grill, monterat USA-blinkers, sänkt den med nya D2 coilovers, bytt fälgar samt uppgraderat frambromsarna med 330 mm bromsskivor från S60R tillsammans med bromsok från Porsche 993.

På önskelistan står även en hellack, värre motor och att stärka upp bak- och framvagn.
– Men allt kostar väldigt mycket så det kommer nog ta tid att förverkliga allt. I det stora hela är jag nöjd med den så jag tar det lite lugnt med att påbörja några större saker, berättar Emanuel som kom i kontakt med klubben redan innan han skaffade bilen.
– Jag gick med i gruppen på Facebook för att få se lite fina bilar och lära mig mer om R modellerna, fortsätter Emanuel som ser fram emot åka på någon klubbträff framöver.

– Jag har inte hunnit med så många träffar eftersom bilen stått inne nästan hela året, men jag hoppas kunna medverka på några av klubbens träffar under 2018, avslutar han.

 

Text: Robert Lind. Foto: Emanuel Lundkvist, Evelina Päiväniemi.

Länk till bilen på Garaget.org