Månadens bil – November 2016

Volvo S70R -98

Ägare: Jan Hjulberg, medlem nr. 007

Den här månadens bil ägs av Jan Hjulberg, en av veteranerna inom klubben. Veteran i den bemärkelsen att han är en av dem som varit medlem längst tid i klubben och varit R-modellerna trogen under hela tiden. Sin nuvarande S70R äger han nu för andra gången.

– Jag har så länge jag minns haft ett intresse av allt som har med motorer att göra. Motocross och rally och så vidare, men intresset för just R-modellerna började nog när jag såg en 855R i fyndtorget i tidningen Bilsport, berättar Jan.
– Kommer ihåg att jag satt i matsalen på jobbet och sa att “en sådan ska jag ha”! Givetvis var det ingen som trodde på mig, bilen i fråga kostade ju dryga tvåhundratusen här hemma då, fortsätter Jan.

Första R-bilen blev i alla fall en T-röd 855R från 1997, direktimporterad från Tyskland, innan Jan av en slump hittade en saffransgul S70R hos bilhandlaren Carlqvist bil i småländska Tingsryd.

Bilen nyinköpt 2003

Bilen nyinköpt 2003

– Gick in i bilhallen och där bara stod den! Vad jag kommer ihåg hade jag aldrig sett en S70R “live” förut men blev såklart helt såld. Den hade gått 8900 mil och kostade 165 000 kronor, berättar Jan som på den tiden jobbade dagtid och fick lova frugan att redan nästa dag på jobbet söka femskift. Allt för att kunna köpa bilen.

Bilen köptes och var förutom 850R-vingen original till utseendet. Jan var nöjd med bilen men sålde den av olika anledningar tre år senare. Därefter ägde han först en olivgrön 855 T-5R och senare ännu en röd 855R innan han år 2009 köpte tillbaka S70:n, från samma person som han sålde den till.

Sedan dess har Jan förutom regelbunden service och byte av slitdelar även lackat om vissa delar efter mindre krockskador, och denna gång har han tänkt behålla bilen.

– Jo, planerna är väl att behålla bilen och spara ihop till en hel-lack framöver samt att återigen byta ut diverse slitdelar, den har ju rullat en bit över 27 tusen mil nu, berättar Jan som besökt många träffar med bilen genom åren.

Träff i Södertälje 2003

Träff i Södertälje 2003. Jans bil till vänster. AWD-konverterad S70R till höger.

Första träffen med bilen var i Södertälje i september 2003, samma år som han köpte den, och 2004 visades bilen upp i klubbens monter på Motormässan i Göteborg. Därefter har han besökt en hel del träffar med NordicR som exempelvis Vallåkra men även varit med och kört Superstage (Se videobevis nedan. Reds. anm.).

Jan är en av veteranerna i klubben. Veteran i den bemärkelsen att han varit med sedan 2004 som var första året som klubben tog ut en medlemsavgift och registrerade medlemmarna i ett medlemsregister. Från 2005 är han även engagerad i klubben. Bland annat som medlemsansvarig och har nu, med ett uppehåll på ett år, haft hand om klubbshoppen sedan 2007.

Text och foto: Jan Hjulberg. Textbearbetning: Robert Lind.

Du kan läsa mer om bilen i Jans projekttråd i forumet.

 

 

 

Videoklipp när Jan kör Superstage med sin Volvo S70R automat.

 

Fler foton: