Månadens bil – Mars 2018

Volvo S60R AWD 2005

Ägare: Johan Björklund, medlem nr. 510

Precis som många av oss andra är Johan Björklund från Rimbo svag för Volvos R-modeller. Men för Johan ska färgen helst vara blå, och från att först ha ägt en laserblå V70R i flera år har det nu blivit en annan nyans av blå, i form av en sonic blue S60R.

Johan är född och uppvuxen på Rådmansö strax öster om Norrtälje i vackra Roslagen, men bor numera i Rimbo lite längre inåt landet och arbetar på Arlanda. Bilintresset fick han när han började övningsköra men han har alltid haft en intresse för maskiner då det finns inom familjen.

Första egna bilen var en Volvo 850 GLT från 1992 och därefter blev det en V70 T5 -98 innan han 2010 träffade herrarna Peter Wistrand och Björn Woldert.
– Det var då jag fick upp ögonen för Volvos R-bilar och NordicR. Jag fastnade för den läckra färgen laserblå och när Peter Wistrand skulle sälja sin V70R AWD -00 så slog jag till, berättar Johan Björklund som sedan dess även ägt ett par andra R-bilar.

På annonssajten Blocket hittade han, av en slump, en aningens risig olivgrön 855 T-5R som precis kommit ut för försäljning. Johan ringde omgående och med 5000 kronor i fickan hämtade han hem bilen, fräschade upp den och sålde sedan iväg den ett par månader senare.

– När sen min laserblåa V70R gick sönder, samtidigt som jag varit sugen på någonting nytt ett tag, köpte jag mig en V70R i färgen Magic Blue av årsmodell 2006. Men den sålde jag efter ungefär ett år eftersom jag ändå bara åkte med den laserblåa som då var reparerad, minns Johan.

När sedan klubbmedlemmen “TurboRoger” i mellandagarna 2016 lade ut sin sonicblåa S60R med atacamainredning till försäljning väcktes åter suget efter en lite nyare hobbybil. De två kom överens om ett byte och en snöig dag två veckor senare åkte Johan direkt efter jobbet på Arlanda mot Örebro för att möta upp Roger.

– Väl där gick affären snabbt och jag kunde åka hem med min nya bil, nu i ett ännu värre snöväder som från Enköping och hem övergick till regn som frös på rutan. Men trött och glad kom jag i alla fall hem!

 

Johan är en flitig besökare av klubbens träffar och förra sommaren besökte han både Österlenrundan, där han för övrigt vann pris för Longest Distance, och Dalecarlia Tour. I skrivande stund är det fortfarande vinter utanför fönstret och Johan längtar till sommarens träffar och alla härliga mil i bilen, att få komma ut och se nya saker i vårt avlånga land och träffa alla er andra biltokiga människor. Han planerar också att ta en tur till Tyskland för att testa bilen på klassiska Nürburgring och ser gärna att fler hakar på.

Men innan dess finns en del saker på att göra-listan. Förutom programvaran från MTE och ett annat avgassystem som bilen redan fått så tänker Johan bland annat montera en värre intercooler från do88, chassidelar från IPD samt snygga till motorutrymmet byta en del slitna detaljer i inredningen. På önskelistan står även en hellack, när det finns pengar över till det.

– Sen är det väl alltid någonting nytt man kommer på att man ska göra. Jag har förresten startat en tråd i forumet där jag kommer att hålla er uppdaterade allt eftersom. Jag hoppas att ni kikar in där och att vi ses i sommar, avslutar Johan Björklund.

Text: Robert Lind. Foto: Johan Björklund.

Besök Johans projekttråd i forumet.

Intresserad av att följa med till Tyskland och Nürburgring?
Mer info hittar du i forumet
.