Månadens bil – Mars 2017

Volvo 850 T-5R 1995

Ägare: Kalle Jansson, medlem nr. 76

Det är visserligen ännu vinter och snö utanför fönstret här hos redaktören i Dalarna, men våren sägs vara på gång och nu längtar nog många av oss efter sommaren och att få ta fram hobbybilen. Något som också hör sommaren till är alla sköna kvällar med något gott på grillen och en öl i handen. Kanske en Mariestad, eller någon annan ölsort för den delen.

Mariestad ligger i Västergötland, vackert belägen vid Vänerns östra strand och är kanske mest känd för ölen med samma namn. Där bor även nyblivne husägaren Kalle Jansson med sin flickvän. Kalle har som så många andra grabbar varit bilintresserad sedan barnsben, och något han ofta får berättat för sig av sina föräldrar är de gånger familjen var till stranden när han var liten. Den lilla grabben var nämligen mer intresserad av bilarna på parkeringen än att plaska i vattnet och bygga sandslott.

Och bilintresset verkar ha hållit i sig. Han är knappt 24 år fyllda (han fyller den 9:e mars!) och har redan hunnit äga två stycken S60R, bland annat en sonic blå från 2006. Men det är den t-gula 850:n som är favoritbilen, en bil som rullade ut från produktionsbandet långt innan Kalle ens kunde uttala ord som turbo eller overboost.  Men vad gör det när man är ett och ett halvt år, leksaksbilarna var säkert lika roliga ändå, oavsett färg, form eller motorstorlek.

Sin nuvarande bil, en t-gul 854 köpte Kalle av klubbkompisen Peter Wistrand. – Jag spontanfrågade Peter om han ville sälja den. Lite tveksamt klämde han fram ett pris vilket jag tog direkt, berättar Kalle Jansson som åkte upp till Stockholm för att göra affär. En väldigt trevlig affär, tillägger han.

Kalle ser till att hålla god puts under huven

Bilen i fråga har endast rullat och 14500 mil och är i ett mycket gott skick varför Kalle inte behövt göra så mycket med den efter köpet. Förutom att byta ett kärvande bromsok har han bytt några slangar till motorn och bytt till överliggande tryckrör. Han har även införskaffat en uppsättning Titan-fälgar som han låtit renoverat. I framtiden funderar han dock på att uppgradera bromsoken till oken från S60R/V70nR samt 18 tums Pegasus-fälgar.

Sedan köpet för lite över ett år sedan har Kalle avverkat 115 mil i den gula drömbilen. Mest bilträffar i närheten men även en långresa till Vallåkraträffen hann det bli förra sommaren. Gissa om Kalle längtar till sommar och torr asfalt, och kanske också en och annan grillkväll med en kall Mariestad.

 

Text: Robert Lind. Foto: Kalle Jansson.

Ps. Du kan läsa mer om bilen på Kalles sida på garaget.org.