Månadens bil – Maj 2018

Volvo 855 R – 1997

Ägare: Mikael Nikolic, medlem nr. 514

Bor man i norra delarna av Sverige är man van vid långa avstånd till det mesta, även när det gäller att köpa bil. Mikael Nikolic från Strömsund i Jämtland åkte 70 mil enkel resa för att köpa sin efterlängtade Volvo 850R, i Stockholm.

Ni som följt den här reportageserien tycker kanske att ortsnamnet Strömsund är bekant? Jodå, det beror på att det vi tidigare skrivit om två R-bilar från Strömsund här på hemsidan och nu är det dags för Mikael Nikolic, 25-åringen som älskar bilar och som har hunnit med en hel del bilar sedan dagen han fyllde 18 år. Intresset är störst för japanska bilar, och Volvo förstås. Bland de japanska bilar han ägt finns bland annat en Nissan 200sx S13 och en Nissan Skyline R33 GTS-T.

– Otroligt roliga bilar, men tyvärr för dyra att hålla på med enligt mig. Så därför är det bara Volvo som gäller just nu, berättar Mikael som fastnade för Volvos R-bilar när kompisen Mikael Forsberg köpte en olivgrön 854R.

Han fick provköra bilen och föll pladask för bland annat komforten i stolarna och den otroligt fina inredningen i 850R, som för övrigt fortfarande håller hög klass i jämförelse med många moderna bilar.

– Efter det köpte jag en S60R och när jag sedan följde med Mikael Forsberg och Anton Olofsson till Ölandsträffen blev jag  verkligen såld på 850R. Jag bara skulle ha en T-röd!

Mikaels S60R 2004

Vid det här tillfället hade Mikael precis sålt sin Nissan Skyline och nu började jakten efter en egen Volvo 850R.
– Jag letade igenom blocket, ringde runt till olika personer här uppe i Jämtland och var iväg och tittade på några olika objekt. Men det var tyvärr en massa jobb på dom vilket jag inte riktigt hade tid eller lust med för pengarna de begärde för bilarna, berättar Mikael.

Men så en dag fick han ett tips av kompisarna Mikael och Anton om en T-röd 855R som fanns till salu i Stockholm till ett bra pris. Det Mikael ville göra med bilen var passande nog redan gjort på den men säljaren var svår att få tag i.

–  Till slut fick jag tag på honom och allt verkade lovande med bilen. Men det kändes lite sisådär att lägga handpenning på en bil man inte sett, och vad gör man när man har ett 70-tal mil enkel resa? Jo, jag ringde till Patrik Bränn som jag träffat på Ölandsträffen som då åkte och tittade på bilen, fortsätter Mikael.

Nu visade det sig att bilens skick var precis så som säljaren beskrivit, så Mikael betalade handpenningen och tillsammans med sambon åkte de hela långa vägen till Stockholm för att göra affär. Äntligen ägde han röd 850R med manuell växellåda, ljus inredning och taklucka.

– Det var en del att fixa med så jag har lackat om stötfångarna och de svarta listerna runt om. Likaså har jag renoverat 18-tums Pegasusfälgarna samt de coilovers som satt på eftersom de var lite rostiga, berättar Mikael som är nybliven pappa till en femmånaders pojke, eller ”volvoson” som han själv uttrycker det lite skämtsamt.

Snyggt och prydligt under huven på Mikael Nikolics 850R

Trots en bebis där hemma har Mikael förutom en invändig rekond och en trestegspolering av den röda lacken, som ju är känd för att lätt bli solblekt, även hunnit med att snygga till motorutrymmet med lackad ventilkåpa, insug och några andra detaljer som blivit skamfilade genom åren.

Men det är inte bara det yttre som fixats till på motorn. Inuti sitter numera GLT-kammar som tillsammans med ett japangrenrör och en 19T-turbo ser till att ge lite mer skjuts i den gamla racerkombin.

– Framtidsplanerna är att bilen ska stanna i familjen och att jag ska hålla den i det skick den är nu. Eventuellt blir det en hellackering om några år.

I sommar planerar Mikael att åka på några småträffar runtom i Jämtland och utåt norrlandskusten, och till VROM i Göteborg förstås, fortsätter Mikael som såg det som en självklarhet att bli medlem i NordicR när han köpte sin första R.

– Polarna var ju medlemmar och nu har också jag varit det i tre år. Riktigt roligt att få prata och träffa likasinnade, avslutar Mikael Nikolic.

Läs mer om Mikaels bil på Garaget.org

Text: Robert Lind. Foto: Anton Funseth, Mikael Nikolic.

 

Fler bilder på Mikaels 855R: