Månadens bil – Maj 2017

Volvo 855 T-5R

Ägare: Andre Skadal, medlem nr. 283

Så har nu våren kommit och sommardäcken är äntligen på. Vad passar då inte bättre än att ta en tur till fjordarnas land, Norge. Men det är inte fjordarna vi ska titta närmare på, det är istället en gul Volvo 855 T-5R som medlemmen Andre Skadal äger.

Andre är 43 år, gubbe enligt honom själv, och bor på Vestlandet i Norge. Så långt västerut det går köra bil utan att behöva ta färjan. Han har alltid gillat bilar och har genom åren ägt en hel del sköna bilar som BMW, Golf GTi, Corvette, Ford Escort Cosworth, Jeep, Renault Turbo och Citroën 2CV.
– Men Volvo var faktiskt ”tantens” idé. Vi ville ha en trevlig sommarbil och hon hade önskemål om en Volvo 850 T-5R, eftersom hon haft en sådan innan vi träffades, berättar Andre.

Volvo 855 T-5R (ABC258). Foto: Volvo?

ABC258 – bilen de såg i Fjällbacka.

Och så började jakten efter den bästa bilen. Det här var i början av 2013 och paret kollade dagligen begagnatsajter som svenska Blocket och norska Finn men hittade ingen bil de tyckte om. Men så en vårdag på resa genom Fjällbacka i Sverige fick de chansen att titta på en T-gul 855:a som parkerat utanför restaurangen där paret stannat för att äta. Bilens registreringsnummer var ABC258 och är känt bland entusiaster som en tidig T-5R och före detta pressbil som figurerar på foton från tiden då modellen lanserades.

– Det visste jag inte just då, men det var där vi bestämde att det var en T-gul kombi med automatlåda vi skulle ha. ”Tanten” gillar nämligen inte ”rörepinne”.

Köpte både kombi och sedan
Våren och sommaren gick och de kunde inte glömma den gula kombin i Fjällbacka. Det dröjde till oktober 2013 innan de hittade en gul kombi med automatlåda till salu i Drammen, några mil utanför Oslo. Den hade importerats till Norge från Tyskland redan 1997 och hade nu 22 400 mil på mätaren.
– Vi åkte och tittade på den, provkörde och köpte den. Det blev en nervös tur över fjällen hem, med tio år gamla året runt-däck och snö på vägen på 1100 meters höjd över havet. Men hem kom vi, berättar Andre som nu blev sugen på en egen T-5R.

Året därpå, 2014, började Andre att leta efter ett eget projekt att sätta tänderna i. En T-gul sedanmodell skulle det vara och på kravlistan stod det Performance Line. Just en sådan, en svensksåld dessutom, hittade Andre hos klubbmedlemmen Roger Karlsson i Skövde i Sverige.
– Bilen gick som en dröm hem, berättar Andre som förfinat bilen ytterligare sedan dess, med fokus på att få den komplett med alla Performance Line-tillbehören.
– Och så har jag planer på att bygga om den från automat till manuell. Men just det är ”tanten” inte lika förtjust i, berättar Andre med glimten i ögat.

Helrenoverad herrgårdsvagn
Men för att gå tillbaka till kombin, som vi nog får tro är ”tantens” bil, så fick den under våren 2014 en helt ny lack och nya gummilister.
– När de plockade ned den på lackverkstaden upptäckte de att den faktiskt var helt fri från rost, berättar Andre nöjt.

Även inredningen fick ett lyft. Han hade tur som hittade en fin inredning som endast gått 5000 mil, importerad från Japan. Ratten skickades till England för renovering och fälgarna fick ny lack och nya däck hemma i Norge. Bakom fälgarna skymtar nya bromsar från AP Racing och innanför dessa sitter stötdämpare från Öhlins.
– Jag köpte dem av Nicklas Schmidt i klubben och det var verkligen trevligt att öppna paketet. Nicklas hade nämligen skyddat reservoarerna med sina gamla sportsockor!

De närmsta planerna är att byta avgassystemet mot ett Remus som Andre har liggande på vinden och montera en IPD oljekylare för automatlådan. Han har även planer på att flytta över Performance Line-bromsarna från sedanen till kombin.
–  Om nu ”tanten” tillåter att bli av med sina AP Racing-bromsar, funderar Andre och tillägger att han söker ett original överliggande tryckrör till 850, om någon läsare har ett liggande.

Original T-5R Ray-Bans

Andre är en sann entusiast som skaffat sig de åtråvärda Ray-Ban-solglasögonen

Andre, som hittade NordicR genom Svenska T-gul-klubben, ser nu fram emot sommaren och alla sköna turer med de gula bilarna. Han har tidigare deltagit på Österlenrundan i Skåne och på träffar hemma i Norge har han vunnit en del priser med bilarna. Och det kan vi verkligen förstå med tanke på bilarnas skick, ta en titt på bilderna så förstår du också!

Slutligen vill Andre passa på att tacka de som hjälpt honom att hitta delar och gett honom tips och råd under renoveringen: Susanne Ekstrøm som ordnade med lackeringen, Anders Andersson, Henrik Andersson, Fredrik Sunnemalm, Nicklas Schmidt, Agne Mikael Quant, Per Ringsby, Thim Dammberg, Ulf Thoren, Terje Sundsbø, Svenska T-gulklubben och NordicR.

Text: Robert Lind. Foto: Andre Skadal.

Läs mer och se fler bilder på Andres bilar på garaget.org.