Månadens bil – Maj 2016

Volvo V70R AWD, 1998

Ägare: Daniel Vangen.

Många minns säkert drömbilen man hade som barn, men det är nog få som faktiskt lyckats få tag i just det exemplar man drömde om. Detta har dock Daniel Vangen från Oslo gjort, och om honom samt hans saffransfärgade V70R får du läsa mer om i denna omgång av ”Månadens medlemsbil”.

Daniels Volvo-intresse började redan i det oxblodsröda baksätet på en vit 740 GL av årsmodell 1986 och som 6-åring följde han med sin far till Volvohandlaren i Jessheim för att spana in Volvos senaste modell, S80´n. Men det var en helt annan bil som fångade Daniels intresse i utställningshallen, en saffransfärgad V70R AWD. Färgen minns han som något av det häftigaste han sett och redan då bestämde han sig för att en sådan bil ska ha någon gång äga!

I december 2015 dök det upp en V70R tillsalu, men detta var inte vilken bil som helst utan just den V70R som han för ungefär 17 år sedan såg i Jessheim. Han skickade omedelbart mail till säljaren, och kort därefter stod han som ägare på bilen.

Bilen hade dock misst en del av sin glans sedan 1998 och det fanns en hel del att ta tag i för att få den driftsäker igen. En trasig luftmassemätare gjorde att bilens prestanda var reducerad. Denna har självklart blivit utbytt mot en ny från Bosch. Även kylaren var defekt så olja läckte in i kylarvattnet. En ny originalkylare löste detta. Efter byte av bensinpump så går nu bilen som en dröm igen!

Eftersom planen är att hålla bilen i fint originalskick har en ny SC-900 skaffats och även stänkskydd har köpts och väntar på lackering. Under påsken blev det en resa till Munkfors för att inhandla en uppsättning Comet-fälgar. Men en del uppgraderingar utöver original finns också på önskelistan, exempelvis att ersätta Nivomat-dämparna för att få ner bilen lite bak samt andra slutrör då Daniel tycker Ferrita´s 3,5” känns lite för små.

Det är inte bara Volvo´s R-modeller som intresserar Daniel, utan även motordrivna tvåhjulingar som han gärna kör på Rudskogen.

NordicR hittade han genom sin kompis ”sekse”, som förövrigt var Månadens Bil i februari. Själv har han varit aktiv på forumet i cirka två år, och nu när han fått tag i sin egen R blev han självklart medlem direkt.

Missa inte Daniels projekttråd i forumet, mycket intressant läsning där vi får följa allt som händer!

https://www.nordicr.com/forum/viewtopic.php?f=41&t=15841

 

DSC05683.jpg~original

Daniel Vangen bredvid sin saffransfärgade V70R

DSC05675.jpg~original

Samtliga emblem på plats!

DSC05672.jpg~original