Månadens bil – juni/juli 2017

Volvo S60R AWD 2004

Ägare: Andreas Alp, medlem nr. 002

Det är inte varje dag man ser en lågmilad R-Volvo med en spännande historia. Det hör inte heller till vanligheterna att den också är till salu. Klubbens medlemsansvarige Andreas Alp hade turen att springa på denna tidigt tillverkade S60R hos en bilhandlare i Småland.

Det var i februari 2014 som Andreas och flickvännen passerade Volvohandlaren Nybergs Bil i Jönköping.
– Det är inte allt för ofta vi kollar på bilar, men vi beslutade oss för att gå in och kika lite, det finns väl inget som vanligt tänkte vi. Men när vi gått en bit där inne så stod den där mitt i hallen, berättar Andreas som blev helt lyrisk över den läckert flashgröna Volvon med atacamainredning och ett original sportpaket monterat. Köpbegäret slog till och efter en stunds nervöst letande i bilhallen, tänk om någon annan skulle hinna köpa bilen, hittande paret till slut en försäljare som berättade lite om bilen och dess historia.

Serviceboken avslöjar att detta är en lågmilare

Lågmilad förseriebil
Bilen hade bara 9000 mil på mätaren och ägdes sedan 2006 av VD:n på bilfirman. Den är en tidigt byggd S60R och registrerades in redan i november 2002, men som årsmodell 2004 som ju är första årsmodellen för S60R.

– Den var en test- och fotobil hos Volvo och har varit med i någon eller några motortidningar. Om någon har mer uppgifter och eventuellt tidningar med bilder på bilen med registreringsnummer TTS201 så tar jag tacksamt emot dessa. Enligt försäljaren ska den ha stått utställd på bilutställningen i Geneve men det är inget jag kunnat få bekräftat ännu, berättar Andreas.

Bilen ägdes fram till 2006 av Volvo Cars och rullade under den tiden ganska många mil. Den köptes då av VD:n på Nybergs Bil som använde den väldigt sparsamt, ca 700 mil från 2006 till 2014 när Andreas köpte bilen.

Grundlig översyn
Även om bilen var i ett bra skick pallade Andreas direkt upp bilen för att göra en grundlig rekond och efter det lades en beställning på avgassystem och sänkfjädrar från IPD i USA. Fälgarna byttes till en uppsättning Rohana RC22 som kommer från Lars K Design i Falun.

– Jag har nu även en uppsättning 18-tums Pegasus som kanske kommer att monteras i framtiden. Vid köpet hade bilen bara 17-tums Pegasus vilket ser lite smått ut på en S60 med sportpaket.

Snyggt och rent invändigt i Andreas S60R

Även invändigt har Andreas förändrat och förbättrat en hel del. Golvmattorna är nya liksom förarsidans inredningsmatta som hade ett störande hål. Ratten är nyligen bytt till sportratten från första generationens XC90 och mittkonsolen från S60 av 2007 års modell. Originalradion har fått support för iPhone och Bluetooth och RTI-skärmen kan nu också visa bilden från en backkamera. Allt detta med hjälp av en funktionsadderare från VolvoTech.eu.

 

 

Som ny, eller bättre?
Lyfter vi på huven ser det ut som nytt även här. Nytt tryckrör, diverse nya kåpor och fjäderbenskåpor från S80 över fjädertornen ger ett stilfullt utseende. Undersidan av huven är från början omålad men här har Andreas valt att ta bort ljuddämpningen och istället låtit lacka undersidan. Snyggt!

Nylackad front – redo att möta sommarens alla insekter?

Bilens yttre har inte heller lämnats orört. Den omlackade fronten har fått en ny grill, nya dimljus och nya strålkastarglas. Midjelisterna fram och bak har lackats i bilens färg och bakljusen har bytts mot de lite modernare från faceliften som kom 2005. Backspeglarna har Andreas bytt ut mot ett par från 2007 års modell som är elinfällbara och har både blinkers och markbelysning.

Men modifieringarna tar inte slut här. Bromsarna runt om har bytts ut mot slitsade skivor från Brembo och bromsslangarna kommer från IPD vilket i skrivande stund är den senaste uppgraderingen. Men dom som känner Andreas vet nog att det säkert kommer fler fina uppdateringar och modifieringar på en redan mycket fin bil.

– Jo, kanske ett multifuelprogram och lite mer effekt i maskinen. Har också planer på r-däck och kanske testa den lite på banan när tillfälle ges, funderar Andreas som också är en aktiv besökare på klubbens aktiviteter.

– Jag har dock inte varit på så många utställningar med bilen, men jag har vunnit både första och andra pris med den i NordicR´s monter på Vallåkraträffen, avslutar Andreas.

Text: Robert Lind. Foto: Andreas Alp.

PS. Har någon sett bilen i någon tidning eller vet mer om dess historia på Volvo i Göteborg, hör gärna av dig till Andreas på andreas@nordicr.com

Länk till projekttråden i forumet.

Länk till Andreas sida på Garaget.org

Fler bilder på bilen: