Månadens bil – Januari 2019

Volvo 850 T-5R, 1995

Ägare: Roger Karlsson, medlem nr 290

 

Ägaren till denna månads medlemsbil gör verkligen skäl för sitt smeknamn. Turbo-Roger, eller Roger Karlsson som han egentligen heter, köpte nämligen sin första Volvo med turbo i början av 90-talet och därefter har det varit turbo för hela slanten.

Det hela började redan 1993 när Roger köpte en Volvo 240 med turbomotor. Motorintresset har han haft sedan barnsben och trots att storebröderna åkte jänkare blev det istället Volvo som han fastnade för, något som håller i sig än i dag. Och det är främst R-bilarna som ligger varmast om hjärtat.

– Just R-bilarna tilltalar mig eftersom de är förfinade och ”top of the line” från fabrik, berättar Roger som köpte sin första gula T-5R 2005 och därefter ägt ett flertal R-modeller. Många har han köpt som vrak, snyggat till och sedan sålt. Det har varit allt från originalbilar till lite mer modifierade bilar. En av de mest modifierade bilarna är denna T-5R som Roger köpte i slutet av 2017.

– Jag kände till bilen och när ”Wiggan”, som säljaren kallas, annonserade ut den billigt som ett trasigt objekt kunde jag inte låta bli eftersom jag gillade breddningen på karossen, samt att det ju faktiskt är en äkta T-5R i grunden.

Breddningen Roger pratar om är gjord i plåt, totalt 80 mm bak och 40 mm fram. I övrigt är bilen bland annat ombyggd utvändigt till V70 med VIP kjolpaket och front från en V70R, kompletterad med en läpp.

Under tiden Roger ägt bilen har han hunnit med att uppgradera bromsarna till större varianter av märket D2 och motorn på 2 liter har bytts ut till den lite roligare versionen på 2,3 liter. Han har även lagt mycket tid på att fixa småsaker och på att förbättra lacken. Dock finns planer på att få en ny lack för att få bilen i ännu bättre skick, trots att den redan kammat hem flera priser vid sommarens träffar. Bland annat en ärofylld 3:e plats i 800-klassen på Vallåkraträffen.

Roger Karlsson är en av veteranerna inom NordicR och kom i kontakt med klubben redan 2006. Sedan dess har han varit medlem lite till och från, men det är ändå en klubb han gärna vill berömma.

– NordicR är den grymmaste klubben. När min motor sa upp sig på Öland i somras så fixade medlemmar så att bilen bärgades till en verkstad i Skåne där en känd profil inom klubben bytte motor åt mig, avslutar Turbo-Roger.

 

Text: Robert Lind. Foto: Roger Karlsson

 

Se och läs mer om Rogers bil på Garaget.org


Fler bilder: