Månadens bil – Januari 2016

Volvo 854R, 1996

Ägare: Kim “SirKim” Bernhardsson, medlem nr 225.

Han kan inte komma ihåg att familjen någonsin ägt något annat än just Volvo. Hans far kör Volvolastbil till vardags och när han var yngre följde han med på folkracetävlingar där pappan tävlade med en Volvo Amazon. Kort och gott, det är en riktig Volvofamilj som Kim Bernhardsson är uppväxt i.

När det sen var dags för Kim att ta eget körkort väntade en Volvo 740 GL -88B som han skulle få ta över från sina föräldrar, hans första bil och startskottet för ett eget bilintresse. Ett intresse för bilar med ett “cleant” utseende där förfining görs utan att gå över styr. Det var nu Kim fick upp ögonen för Volvos R-bilar, och då främst T-gul. – En bil med en färg som sticker ut lite lagom, en sådan ville jag verkligen ha någon gång i mitt liv, berättar Kim.

Bestulen redan första veckan
Att det sedan blev en T-röd och just den som han fortfarande äger var en tillfällighet och en chans han inte kunde motstå. Bilen hade vid inköpet gått runt 16 000 mil och köptes troligen lite dyrt, funderar Kim. – Men jag skulle bara ha den, banken har ju pengar! tillägger han och skrattar.
Bilen köpte han 2004, samma år som han träffade sin blivande fru och för två år sedan firade han 10 år tillsammans med både bilen och frun.
När han köpte bilen hade den nyligen fått ett steg 3-chip från BSR och ett 3-tums avgassystem från turbon, utan katalysator. Fjädrarna fram var kapade men i övrigt var det en standard 850R. En riktig raket jämfört med den 740 GL han bytte upp sig från och han njöt av varje åktur. Men glädjen blev kortvarig. – Tyvärr tog någon vingen redan första veckan och jag blev även av med den bakre ljuddämparen. Så är det väl när man åker dessa bilar tyvärr, konstaterar Kim men tillägger att han trots allt inte blev avskräckt.

Små modifieringar
Det första han gjorde med bilen var att montera en race-katalysator, för bilprovningens och miljöns skull, och en laddtrycksmätare för att hålla koll på laddet. Nu hade han allt han behövde och livet lekte för den nyblivna R-ägaren.
Därefter har han modifierat bilen i takt med att delar blivit slitna eller gått sönder. Utöver den metalliska katalysatorn och laddtrycksmätaren har bilen under åren utrustats med gula Koni-dämpare, 40/40 sänkfjädrar, 302 mm bromsskivor fram med stålomspunna bromsslangar, klarglaslyktor med svart botten, ”XC-grill” med emblem och ett 3 tums Ferrita avgassystem från downpipen med en custom ”japs-dämpare” längst bak. – En ganska liten lista med förändringar, fördelat på de senaste elva åren alltså, säger Kim.

Effekt på önskelistan
Den röda lacken vill inte gärna lämnas orörd så den närmsta tiden planerar Kim att polera upp lystern i den, men även interiören ska fräschas till. Trots att bilen inte är vinterkörd sedan 2008 så kräver både insida och utsida lite kärlek. Allt måste upp en nivå, förklarar Kim. Han hoppas även att inom en snar framtid kunna gå igenom bilen grundligt för att åtgärda diverse skavanker och brister innan han förhoppningsvis ska renovera och uppgradera motorn.
– Ingen herrejösses-effekt kanske men runt 400 hk vore trevligt, säger Kim. Bilen är tänkt att kunna användas på sommaren, bland annat till och från träffar men förhoppningsvis även några varv på bana.

Träffarna är bonus
Under åren han har ägt bilen har han försökt åka på så många träffar som möjligt när tiden och ekonomin har tillåtit det. De träffar han hittills lyckats ta sig till är alla roliga minnen och han ser fram mot flera. – Jag hoppas på att kunna ta med familjen ner till Vallåkra 2016 men egentligen är jag mest intresserad av att bara få ställa på den och hålla den vid liv och i bra skick år efter år, träffarna är bara bonus!

Kim hittade NordicR på nätet och har varit medlem sedan 2004. Han minns en av träffarna med klubben lite extra: – Det var på en mycket trevlig träff i Rättvik (NordicR Tour 2008, reds. anm.) och om jag inte minns fel så lyckades ett par medlemmar att snygga till en bakdörr på en lite äldre röd bil på campingen så att dörren såg ny ut i jämförelse med den i övrigt bleka bilen. Ägaren var nog helt annat än nöjd när han eller hon upptäckte detta på morgonen, mycket kul! avslutar Kim.

Text: Kim Bernhardsson och Robert Lind.
Foto: Kim Bernhardsson, NordicR och okänd.

Fotnot: Bilderna på den röda Toyotan från campingen kan beskådas här nedan.