Månadens bil – Februari 2016

 

Volvo V70R AWD, 2005

Ägare: Lars Taklo Sekse, medlem nr. 246

Han hittade sin drömbil redan 2004. Men det skulle dröja hela tio år innan Lars Taklo Sekse från Oslo äntligen ägde den.

Lars intresse för motorstarka Volvos började när han fick upp ögonen för T-5R och när nya S60R/V70R AWD lanserades blev han såld på riktigt. Intresset blev ännu större när han året därpå följde med sin far till Göteborg för att provköra en S60R, ett minne för livet för den då 16-årige Volvofantasten. När han sedan besökte den norska “Autofilmessa” 2004 hittade han drömbilen, en fullutrustad silverfärgad V70 R AWD som då ägdes av Volvo Personbilar i Norge.

Bilen på Autofilmesse 2004

 

Lars kunde inte släppa bilen ur minnet och hade genom åren koll på bilen tills han i november 2014 äntligen fick tillfälle att köpa den. – För mig är V70R AWD den perfekta kombinationen av bruksbil och sportbil, säger Lars. Bilen är en ovanlig modell i Norge och är enligt Lars den enda norsksålda av årsmodell 2005 med manuell växellåda. Det såldes ytterligare två bilar men dessa har automatlåda istället. Lars vill minnas att nypriset 2004 för en V70R AWD var närmare en miljon norska kronor. På senare år har det importerats ytterligare några bilar.

Efter köpet har han gått igenom det mesta på bilen. En lång lista med utbytta slitdelar och tillbehör för att få bilen i det toppskick den förtjänar. Men den gick ändå inte som den skulle, vilket visade sig bero på dålig kompression på tvåans cylinder. Lars hittade en fabriksny motor från 2007 och bytte den själv i oktober förra året. Därefter har den fått några fler hästkrafter under huven med hjälp av avgassystem från Ferrita och steg 3-trim från klubbens samarbetspartner Autotech Motor.

 

Några direkta framtidsplaner har han inte för bilen, förutom att köra och njuta av den, förstås.
— Möjligtvis är nästa steg en omlackering av bilen, funderar Lars och efterlyser samtidigt en bra lackerare nära norska gränsen. Kanske någon klubbmedlem vet? Men först hoppas vår norska klubbmedlem kunna besöka några bilträffar med bilen och då gärna Vallåkraträffen med NordicR, som han planerade redan förra året men missade på grund av motorhaveriet.

Följ Lars projekttråd i forumet.

Text: Robert Lind.
Foto: Lars Taklo Sekse.