Månadens bil – December 2018

Volvo V70R AWD 2006

Ägare: Fredrik Lehtonen, medlem nr. 114

Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om att vår medlem, tillika styrelsemedlem och träffsamordnare Fredrik “Gegga” Lehtonen under onsdagen tragiskt omkommit i en trafikolycka, endast 28 år ung.

Därför har vi valt att på nytt publicera Fredriks fina V70R som var månadens bil i Januari 2017.

Vila i frid, Gegga!

 

När Volvo marknadsförde sina R-modeller under nittiotalet var det i läckra kulörer. När man lanserade den andra generationens V70R gick man på samma linje, den läckert flashgröna kombin väckte stor uppmärksamhet i media och var den färgen som figurerade mest i biltesterna. Men bilarna erbjöds i fler färger och en av dessa färger som fått stå i skuggan av den flashgröna är sonic blå med sin diskreta elegans.

Sonic Blue Metallic, med färgkoden 470, erbjöds inte för de första årsmodellerna utan kom först vid faceliften år 2006. En facelift som bland annat innebar andra bakljus och att sidolisterna var lackade i bilens färg. Samtidigt uppdaterades både V70R och S60R på flera punkter, bland annat med uppdaterad fyrhjulsdrift och att den femstegade automatlådan ersattes med en sexstegad dito. Det innebar att momentbegränsningen på 350 Nm för de automatväxlade bilarna kunde tas bort och de levererade nu samma vrid som de manuella bilarna, 400 Nm.

Just de senare årsmodellerna är ganska ovanliga och bland klubbens medlemmar finns i skrivande stund bara tre stycken V70R av årsmodell 2006. Enligt rykten såldes det dessutom bara ett femtontal bilar i färgen Sonic Blue i Sverige. Fredrik Lehtonen från skånska Simrishamn äger en av dessa.

När Fredrik Lehtonen var tio år fick han följa en släkting till dennes verkstad. Där hjälpte han till med enklare arbeten, som att byta bromsbelägg på bilar som lämnats in. Det blev grunden till bilintresset och i dagsläget sparar Fredrik för att eventuellt kunna köpa en gård och bygga en egen verkstad. Men även om han tycker om att skruva så är det själva körningen som är roligast.
– Det finns inget bättre än att höra däcken gnälla på kurviga, backiga småvägar långt ute på landet, berättar Fredrik. Det intresset kommer också från barndomen då min far själv körde som att bilen vore stulen, men de är inget vi berättar för morsan, fortsätter han.

Jag ringde direkt och köpte den osedd.

Foto på Nordkap-inredning i en Volvo S60R.

Nordkap-inredningen. Här i en S60R.

Åren gick och i samband med ett besök på Vallåkraträffen i vuxen ålder blev han förälskad. Inte i en annan människa, utan i den andra generationens V70R.
– Det var faktiskt i NordicR´s monter som jag såg en, och jag visste direkt att det någon gång kommer finnas en sådan i min ägo, minns Fredrik som några år senare började leta efter en V70R i den härliga färgen Sonic blå. Förutom färgen så skulle bilen ha manuell växellåda och den mörkblå inredningen med namnet Nordkap. Någon sådan var dock inte helt lätt att hitta, helst inte med den snäva budget man kan ha som student. Fredrik hade nästan gett upp hoppet och var under 2013 istället nära att köpa en antracitgrå V70R med atacamainredning, men den blev såld framför näsan på honom. Med facit i hand var det kanske tur i oturen, för bara tre dagar senare kom det ut en bil med de rätta kraven och med bara 6400 mil på mätaren.

– Jag ringde direkt och köpte den osedd, men med ångerrätt om där fanns några dolda fel, berättar Fredrik som senare beställde en Carfax-rapport för bilen där det visade sig att han är den första privata ägaren.

Bruksbil med puts
Bilen var i ett ganska gott skick men invändigt behövdes en ordentlig rekonditionering, trots de få milen på mätaren. Stolarna, som säljaren ansåg vara svarta till färgen och väldigt fina, blev efter några timmars jobb mörkblåa igen. Därefter fortsatte Fredrik i ett par veckors tid att gång på gång smörja in lädret ordentligt, något som antagligen aldrig gjorts sedan bilen var ny.

Pegasus 18" på en V70R AWD 2006.

Lackade fälgar i silver och sonic blå

Därefter har han gjort vissa personliga förändringar och förbättringar på bilen. Det som syns är bland annat att bilen är sänkt, de tvåfärgade Pegasus-fälgarna lackerade i Sonic blå och Bright Silver, de lackerade stänkskydden samt de blå originalmattorna med NordicR-loggan broderat. För att kunna lyssna på musik via Bluetooth, AUX eller USB har CD-växlaren kopplats ur till förmån för en GROM Audio-adapter och för att få en lite modernare bil har en ”Canbus Function Extender” från Volvotech monterats. Den aktiverar bland annat funktioner som bilen är förberedd med men som aktiverats från fabrik. Just modernt är något som Fredrik Lehtonen värdesätter högt eftersom han har bilen som bruksbil på sommaren. Och allt som byts eller monteras kan förstås återställas till original, om man vill.

Men bilen används inte bara fram och tillbaka till jobbet eller till affären. Fredrik, som även är engagerad inom NordicR som vice sekreterare, gillar att hålla bra puts på bilen. Under åren har han besökt en del träffar med bilen som de lite mindre klubbträffarna Österlenrundan och Göteborgsträffen men även större evenemang som Vallåkraträffen och VROM. Våren 2015 var den en av två bilar som representerade NordicR på Bilsport Performance & Custom Show på Elmia i Jönköping.
– Jag tog även priset för bästa polish på den stora träffen Volvo Verkerk International R & Polestar Event 2015 i Nederländerna. Det var riktigt kul, avslutar en nöjd Fredrik Lehtonen.

Text: Robert Lind, för NordicR  2016.
Foto: Fredrik Lehtonen, Alexander Falck och Volvo Cars.

Se mer av Fredriks bil på Garaget.org


Fler bilder: