Månadens bil – December 2017

Volvo S70R Saffran

Volvo S70R 1998

Ägare: Björn Kroon, medlem nr. 254

Antingen älskar man den, eller så hatar man den. Det är förstås Volvos  färgkod 435, Saffron Pearl, vi pratar om. Klubbmedlemmen Björn Kroon är en av dem som älskar den minst sagt annorlunda koppar-guld-liknande färgen.

Pressbild Volvo V70R. Foto: Volvo.

Volvo V70R – Björns första minne av den härliga färgen. Foto: Volvo.

– Det var när V70R kom som jag såg den, en bländande snygg Volvo med en häftig färg. Jag var tio år och pappa har berättat att jag stod som klistrad vid den, där den stod i bilhallen, säger Björn Kroon från Söderköping.

Som så många andra pojkar kom bilintresset redan i tidig ålder och det var även då Volvo kom in i bilden. Och där är han kvar än i dag. Björns första möte med Volvos R-bilar var som sagt där i bilhallen, för en så där 20 år sedan, men hans starkaste minne är när hans brors svärfar ägde en alldeles ny flashgrön V70R med atacamainredningen.

– Den var riktigt häftig, jag glömmer aldrig synen när han kom körandes i den. Och den urcoola RTI-displayen som kom upp ur instrumentpanelen, som man även kunde se på TV i när bilen stod stilla, minns att jag tyckte de va riktigt häftigt, berättar Björn som fick vänta många år innan han själv fick äga en likvärdig bil.

I vuxen ålder har han ägt i princip samtliga R-modeller, men han gillar mer att skruva med dem än att köra dem. Så lagom när han fått bilarna som han vill ha dem så har de sålts och jakten på nya objekt har börjat. Men nu när det kommit in både villa och barn i Björns liv har han börjat inse att han måste lugna ner sig med alla dessa projekt, även om han medger att det kommer bli svårt.

Men de R-bilar som ligger Björn Kroon extra varmt om hjärtat är saffransfärgade S70R och vintern 2017 fick han äntligen tillfälle att köpa en. En bil som han såg redan 2006 och som då gick med trimmad motor.

– Jag tänkte då att, hur f-n kan man bygga en racebil av en S70R saffran.

Åren gick och 2014 köptes just den bilen av en kille vid namn Carl, som för övrigt är kollega till Björn. När Björn fick återse bilen bestämde han sig för att köpa bilen den dagen Carl tröttnar på den. Det dröjde tre år och han tvekade inte en sekund att köpa den.

Björn Kroons Volvo S70R i färgen Saffran

– Saffran S70R har alltid varit en drömbil och nu är det dumt att avyttra den eftersom jag nog aldrig kommer att hitta en likadan med samma utrustning igen. Enligt källor inom klubben så finns det enbart 5-6 bilar i Sverige med samma utrustning som min, förklarar Björn.

– Jag köpte den förresten utan drivlina eftersom Carl ville behålla den trimmade motorn, vilket förövrigt aldrig var intressant för mig då jag ville ha bilen i originalutförande. Efter inköpet så har jag återställt den till nära originalskick med en renoverad originalmotor med mycket nya delar runtomkring.

Även bromsar och chassi har setts över och inför nästa säsong ska nyinköpta Öhlinsdämpare komma på plats tillsammans med nyrenoverade Comet-fälgar. Ett annat projekt som Björn har på gång är att renovera en  original bränslevärmare.

– Eftersom bilen har haft värmare från början vill jag ha en sån monterad igen. Ett rätt värdelöst tillbehör på en sommarbil men i mina ögon är det en kul grej samt att bilen faktiskt hade en sån från början.

I bakhuvudet finns också idéer om en hellackering av bilen. Nog för att bilen är i ett rätt bra skick för sin ålder, men Björn är ganska noggrann av sig och vill helst ha den i superskick.
– Vi får se var det slutar, men de blir nog ingen lack i år i alla fall, funderar han.

Volvo S70R interior. Photo: NordicR

Inredningen i Björns fina S70R.

Av bilderna att döma behöver Björn i alla fall inte skämmas för sin S70R, något han skulle få bevis på när bilen blev klar i slutet av sommaren 2017.
– Jag hann inte med så många träffar förutom VROM i Göteborg. En trevlig träff som jag varit på de sista åren och bilen fick en hel del uppmärksamhet , det va roligt, berättar Björn som efter att bilderna togs också har monterat emblemen på bakluckan, bytt till en XC-grill samt bytt ut Autotech-skylthållaren.

– Jag är dålig på att fotografera mina bilar, jag måste bättra mig, avslutar Björn.

 

 

Text: Robert Lind. Foto: Björn Kroon.

Fler bilder på Björns S70R