Månadens bil – December 2016

Volvo 850 T-5R – 95

Ägare: Thim Damberg, medlem nr. 132

Ända sedan den första leksaksbilen har han varit intresserad av bilar och på väggen i pojkrummet hade han affischer på sportbilar som Ferrari och Lamborghini.
– Även i dag gillar jag Lamborghini mest av alla sportbilar men starkt bakom ligger Koenigsegg, vår svenska stolthet bland superbilarna, berättar Thim Damberg som gärna drömmer sig ut på en kurvig sommarväg i Närke bakom ratten i en italiensk eller svensk sportbil.

Familjens bilar var dock så långt ifrån sportbilarna man kan komma. I slutet av åttiotalet köpte Thims pappa en helt ny Volvo 740 som han senare bytte mot en röd Volvo 850 av årsmodell 1994, vilken Thims mamma tyckte var världens bästa.
Men pappa var mindre nöjd så 1997 bytte de bort den mot en fabriksny Volvo 944 Classic. Men det visade sig att de båda var missnöjda med den och då saknade de sin 850, minns Thim.

Andra pris i Svenska T-gulklubbens interna tävling vid Vallåkraträffen 2015.

Det här påverkade förstås Thim och var nog det som lade grunden för intresset för Volvo 850. Men det första minnet av en t-gul 850 kommer inte från någon biltidning eller broschyr vilket är ganska vanligt bland dagens ägare Volvos R-modeller. Nej, Thims första minne kommer istället från när han i sjunde klass praktiserade hos Bosse Bil i Åsbro. På väggen hade ägarna Bosse och Kalle Strömberg en massa bilder på bilar de fixat till och där fanns bland annat en bild på en gul 854 T-5R.
Den har verkligen satt sig fast på hornhinnan, berättar Thim som senare blev bekant med Thomas Brohmée och Petra Larsson, ägare till en lågmilad t-gul Volvo 855 T-5R och kända inom Svenska T-gulklubben.
Deras bil är väldigt fin och jag minns en gång när jag var på fest hos dem och vi smög iväg och tittade på den. Jag älskade verkligen färgen från första stund och tog ett foto på den som jag sedan hade som bakgrund på mobilen, fortsätter han.

240 Turbo som förstabil
Några år senare var det dags att börja fundera på körkortet. Vid 17 års ålder fick han vetskap om en fin Volvo 244 Turbo från 1982 vilken fick bli hans första bil.
Den gick grymt bra och var riktigt fin, men den var ju ingen 850, förklarar Thim. Så några uppsättningar bakdäck senare beslutade han sig för att göra sig av med bilen som till slut hamnade i Danmark. Thim och hans pappa tog nu kontakt med Kalle Strömberg på Bosse Bil som tipsade far och son om en grå Volvo 854 Turbo.
Jag provkörde den och blev förälskad. 225 hästar och ljudet ifrån turbofemman var underbart! Så 36 000 kr senare hade jag äntligen en 850, en turbomodell dessutom, berättar Thim som förutom sänkningssats och Volans-fälgar behöll bilens originalutseende.

Den bilen var han otroligt nöjd med men fick oväntat andra idéer när han två år senare mötte en laserblå Volvo V70R AWD. Thim blev nyfiken på bilen, kollade upp vem som ägde den och frågade om den var till salu, vilket den var. Thim köpte bilen men ganska snart skulle det visa sig att den inte föll honom i smaken eftersom både kombi och automatlåda gick helt emot hans drömmar, och dessutom var den inte helt problemfri.

Den var ju snygg att titta på men den bara krånglade och kostade pengar, så jag tröttnade på den och lade ut den på blocket istället, förklarar Thim.

Bytes mot t-röd eller t-gul
I annonsen skrev han att han ville byta den mot en t-röd eller t-gul Volvo 850, med kravet att det skulle vara en sedanmodell med manuell växellåda och ganska snabbt blev det napp på en röd 854R.

Åkte och tittade på den men den kändes inte riktigt rätt, så det blev inget. Tror förresten att den bilen är skrotad i dag, berättar Thim som alltså fick fortsätta åka V70R ett tag till, i alla fall tills NordicR-medlemmen Jakob Enkvist hörde av sig. Det var i november 2011 och Jakob var intresserad av att byta bort sin gula 854 T-5R. Napp igen!

Vi bestämde träff och när jag fick se bilen och prata med den trevliga killen (Jakob) som ville byta så var det ingen tvekan. Resan hem blev i en t-gul Volvo 850 T-5R från 1995, en bil som jag länge hade drömt om, fortsätter Thim.

Att byta till masurbjörkinlägg står på att göra-listan.

Bilen hade det mesta och lite till enligt Thims önskelista: Rejäla bromsar, coilovers, 3-tums avgassystem med racekatalysator och en differential i lådan gjorde att den gick som en dröm och låg fint på vägen. Väl hemma blev det sedan en ordentlig tvätt och rekond av bilen för att bara några veckor senare låsas in i garaget över vintern.

Sedan dess har jag förändrat den som jag vill ha den. Bland annat med 18-tums R-fälgar, heltoning av sju rutor, Volvo original R-vinge och säten ifrån en S70R. För det jag utan tvekan gillar minst med T-5R är sätena, inte så sportiga och absolut inte så snygga, säger Thim.

Några av framtidsplanerna för bilen är att få stolarna från S70R i absoluta toppskick och att byta ut det, enligt honom, så tråkiga valnötsträet på instrumentbrädan till den vackrare och snyggare masurbjörken från 850R med ljusa inredningen.

Jag skulle även vilja få själva vindrutan tonad, men det är nog ganska dumt, tänker Thim som bara använder sin bil på somrarna och varit på en del träffar med den under åren. Förutom tre besök på Vallåkraträffen har det även blivit några lokala träffar, men ännu ingen med enbart NordicR. Till sommaren hoppas han kunna åka på Ölandsträffen 2017 med Svenska T-Gulklubben, om det blir ett bra datum och det inte är ihållande regn.

En del av Thims samling av “nördprylar” för T-5R.

Samlar på nördprylar
Ni som känner Thim vet att det inte bara är bilen som fångat hans intresse. Han har nämligen en stor samling nördprylar, som han själv uttrycker det, som rör den gula klassikern. Det är souvenirer som pins, broschyrer och affischer men även modellbilar samt tidningar där bilarna varit med. En av de prylar i samlingen han är mest nöjd med är en snygg, vit pärm med tillhörande reklambilder i ett mindre format.

Den var riktigt svår att hitta och kostade nästintill en säck med guld när den äntligen dök upp. Men även A3-broschyren och Ray Ban-solglasögonen var svåra att hitta men roliga att leta efter, berättar Thim som även lyckats byta till sig en tändstiftskåpa i kolfiber med tillhörande originalkartong från en trevlig fantast av både t-gul och t-röd från Skåne.

Jag vill också passa på att tacka personen som hjälpte mig att hitta Ray Ban-glasögonen. Jag vet att han kommer läsa det här, avslutar Thim.

Se mer av Thims T-5R på Garaget.org

Text: Thim Damberg.
Text: Robert Lind, för NordicR – 2016.
Foto: Evelina Päiväniemi, Emma Nordin och Thim Damberg.

 

Fler bilder