Månadens bil – December 2015

Volvo 855R, 1996

Ägare: Fredrik Sunnemalm, medlem nr 6.

Det var i januari år 2000 som Fredrik “Fredde” Sunnemalm och hans sambo Anette åkte till Volvohandlaren i Simrishamn för att titta på Volvos senaste modell, V70N. – Vi ville provköra turbomodellen förstås, men då den provkördes av en annan kund frågade jag om de hade någon 850 Turbo vi kunde testa medan vi väntade, berättar Fredde.

Eftersom säljaren redan visste hur kräsen Fredde var så blev svaret nej, de hade helt enkelt ingen bil i det skicket han var ute efter. När de äntligen fått provköra den V70 T5 som de kommit för erbjuder säljaren en 855R som de precis skulle byta in. Det låter dyrt tänkte Fredde och han frågade var säljaren fått den bilen i från, en stund tidigare fanns det ju ingen intressant bil inne.

– Personen som provkörde bilen före er beställde just en V70N och bytte in sin röda 855R. Den har gått lite långt, snart tretton tusen mil, så du får ett bra pris, svarade bilförsäljaren.

Någon bil att titta på fanns tyvärr inte men på bilförsäljarens rekommendation slog Fredde till och lagom till våren fick de äntligen se bilen som de köpte osedd. Priset hamnade till slut på 186 000 kr och var vid den tiden ett mycket bra pris för den fyra år gamla värstingkombin.

Snabb blir snabbare
Från början tänkte Fredde att bilen skulle hållas original men redan samma höst anmälde han den till ett chiptrim-test med tidningen Bilsport. Bilen blev utvald och Fredde fick bege sig till Emmaboda flygbana där tester och ett reportage skulle göras. En resa som höll på att gå om intet, två dagar innan reportaget stals nämligen hjulen och Fredde befarade att reportaget skulle få göras med fula vinterdäck på bilen. Bilsport ordnade dock fram både fälgar och däck som kunde lånas till reportaget.
Reportage i Bilsport nr 1-2 2001

Väl på plats skulle bilen testköras av Tomas “Gullabo” Jansson, först i sitt originalutförande och sedan modifierad med ett Simons avgassystem och ett trimchip. En lokal verkstad hade lånats och en tv-reparatör var behjälplig med att montera en sockel i databoxen för att enkelt kunna byta chip. Efter detta togs bilen åter ut på flygrakan för test med ett trimchip monterat. Men varken Gullabo eller Fredde var nöjda med bilens karaktär.

– Nej, det slutade med att Bilsport tog med bilen till TS-motor i Åstorp där de installerade piggyback-systemet Unichip, minns Fredde.

Nu blev både ägare och Bilsport gladare och mer om detta kan du läsa om i Bilsport nr 1-2/2001 (eller inskannat sid 1 och sid 2).

Mersmak
Nu gick det inte längre att hålla bilen original. Freddes sug efter mer effekt växte och under de kommande åren monterades en större turbo, ett värre avgassystem och en större hemmasnickrad intercooler. Till detta gjordes ytterligare en mappning hos TS-motor vilken resulterade i 342 glada hästar. Men glädjen var kortvarig, en vevstake och 13 ventillyftare fick snart sätta livet till på grund av den höga effekten.

– På den tiden kunde H-profilstakar endast specialbeställas. Men det var alldeles för dyrt så jag fortsatte med originalstakarna och körde så ytterligare 10 000 mil utan problem, förklarar Fredde.

Under de följande åren drömde han om ännu mer effekt. Samtidigt testade han olika typer av stötdämpare, uppgraderade bromsarna till 302 mm och letade efter de effektivaste bromsbeläggen. Det var först när kompisen ”Pacman” flyttade in i grannbyn som jakten på fler hästkrafter började och på nyårsaftonen 2007-2008 lyfte de motorn ur bilen. Man ska komma ihåg att på den här tiden gick det inte att hitta ”rätt motorrecept” på internet, så motorn byggdes efter Pacmans erfarenheter och Freddes galna idéer. Den 11 april startades bilen och en vecka senare mappades den.

– Vi nådde 540 hk men med svajande bränsletryck. Så effekten backades till 463 hk där den gick perfekt i hela registret och hade god marginal för tåla bankörning, berättar Fredde.

Snurrigt minne
Fredde, som varit medlem sedan klubben var ung, har förstås många goda minnen tillsammans med sin bil. Speciellt från de första åren då R-bilarna var mer sällsynta och uppmärksamheten var större. Ett annat speciellt minne är från ett regnigt Emmaboda flygfält där han i hög hastighet snurrade och åkte av banan baklänges.

– Usch ja, vilket minne! Det finns förresten förevigat på Youtube, berättar Fredde som efter 15 år och 16 000 mil med bilen tänker fortsätta att både förfina den och att köra den på bana.

 

Text: Robert Lind och Fredrik Sunnemalm. Foto: Fredrik Sunnemalm

 

Läs mer om bilen:
Projekttråden på forumet
På garaget.org
Videoklipp på Youtube