Månadens bil – Augusti 2017

Volvo V70R AWD 2004

Ägare: Peter Wistrand, medlem nr. 883

Det här är nog klubbens mest unika bil. Kanske inte bilen i sig, men tillsammans med den lite speciella släpvagnen är hela ekipaget både unikt och uppseendeväckande.

Tanken var att jag skulle skriva det här reportaget redan förra året, men strax före Vallåkraträffen sålde ägaren Peter Wistrand från Skogås utanför Stockholm plötsligt hela ekipaget och någon artikel blev det inte. Men Peter ångrade sig och när chansen kom att köpa tillbaka både bil och släpvagn gjorde han det.
– Vet inte varför jag sålde, en impulsgrej helt enkelt och jag fick egentligen ganska bra betalt, berättar Peter.

Bilen hittade han våren 2014 på annonssajten Blocket. Säljaren hörde hemma i Ängelholm men mötte upp i Jönköping vilket är ungefär halvvägs mellan Skogås och Skåne. Det blev affär och Peter kunde glida tillbaka till huvudstaden i en mörkgrå V70R AWD från 2004. Men anledningen till köpet av just denna bil beror på en lite sorglig historia berättar han:

– Jag hade för några år sedan en exakt likadan bil med samma utrustning men på grund av en trafikolycka med nackskada som följd blev jag tvungen att sälja den, av ekonomiska skäl. Men just när den här bilen blev till salu hade jag fått ersättning från försäkringsbolaget för skadan, så jag slog till direkt.

Stilren förfining
Ni som känner Peter vet att hans bilar sällan lämnas orörda och just den här redan läckra kombin har fått en stilren förfining med bland annat 20-tumsfälgar, lackerade lister, lackerade kåpor i motorutrymmet, en diskret läpp från Seat Leon Cupra och en riktigt fin multimedianläggning med bland annat skärmar i nackstöden och en baslåda i bagageutrymmet. Bilen är också lägre än original och har fått ett rostfritt 3-tums avgassystem efter katalysatorn.

Som vanligt har Peter sin egen snygga touch under motorhuven.

Dubbelgångare på släp
Men det folk lägger märke till när Peter rullar förbi är nog främst släpvagnen, eller husvagnen om man hellre vill kalla den det eftersom det finns gott om plats för två personer att sova i den. Själva idén med vagnen har han ursprungligen fått från Tyskland och tyska bilsidor, men det är inte han själv som byggt vagnen från början.

– Jag har följt bygget sedan några år tillbaka men ägaren tröttnade och lät det stå ute i flera år så skicket var tyvärr bedrövligt när jag köpte det, förklarar Peter som tillsammans med sin son byggde klart vagnen i exakt samma stil som bilen vilket får en och annan bilist att fundera över vad de just sett. Det enda som avslöjar släpvagnen bakifrån är de två röda reflexerna som ju krävs på släpfordon. Annars är det först när man kör om som man ser dubbelt.

Första pris på Rättviksträffen
Peter fick hjälp av sonen Micke, som är billackerare till vardags, att göra klart vagnen lagom till Bilsport Performance och Custom Motor Show 2016 där han fick äran att visa upp både bil och vagn. Montern var välbesökt men ingen prispokal den gången. Bättre gick det istället på Rättviksträffen någon månad senare där ekipaget kammade hem förstapriset.

Peters monter på Elmia under påsken 2016.

– Det var verkligen oväntat och jag blev enormt glad och överraskad, berättar Peter som senare fått fler priser med ekipaget och även blivit uppmärksammad med ett reportage i tidningen Bilsport. Men övernattat i Volvovagnen har han ännu inte gjort?

– Nä, det har vi dessvärre inte gjort. Dels var vädret så dåligt förra sommaren och det blev aldrig något tillfälle för det, säger Peter och tillägger att vagnen blir riktigt svår att sälja nu när den äntligen är tillbaka. Men allt har ju sitt pris, ha ha, avslutar han.

Text: Robert Lind. Foto: C-G Sundquist, Peter Wistrand, Robert Lind, Bilsport.

 

Fler bilder: