Månadens bil – Augusti 2016

Volvo S60R AWD, 2007

Ägare: Ronny Svensson, medlem nr. 271

När Volvo designade atacamainredningen specifikt till de nya R-bilarna i början av 2000-talet var det nog en chansning, skulle kunderna tycka om den eller ogilla den. Ronny Svensson är i alla fall en som älskar den, så mycket att han bara måste ha en bil med den inredningen. Och att bilen sedan blev en R var en ren bonus.

Ronnys bilintresse väcktes först vid 17 årsåldern, innan dess hade det varit mest lastbilar och maskiner han var intresserad av.  Men Volvo har han ändå gillat, tack vare pappan som jobbat som mekaniker vid den lokala Volvohandlaren. – Mitt första R-minne var när jag såg en saffransfärgad V70R för första gången. Jag tyckte då att den färgen var riktigt snygg, och det tycker jag än i dag, förklarar Ronny.

Men herrgårdsvagnar intresserade inte Ronny så mycket, så han började istället leta efter en S60R. Dels för att det är en sedanmodell, men också för den enligt Ronny så snygga atacamainredningen.
– Jag har alltid tyckt att den är så sjukt snygg, och att jag bara måste ha en bil med den inredningen. Men den fanns ju bara till R-bilarna, så lite därför det blev en R-bil också.

Att det sedan blev just bilen på bilden ovan var enligt Ronny en slump. Efter något års letande hittade han äntligen en flashgrön S60R med rätt utrustning. Atacama, manuell låda, RTI, taklucka, Volvos kjolpaket och lite därtill. – Den hade allt jag ville ha, och efter provkörning var jag helt såld. Men avsaknaden av eget garage gjorde att jag med en tår i ögat fick tacka nej till affären, dels för kommande vinter och dels för att både front och andra delar har en tendens att försvinna nattetid, berättar Ronny.

Men så kom våren 2011 och ett hus med tillhörande garage köptes. Nu kunde jakten på en S60R börja igen och i slutet av sommaren 2012 fick han se att en av favoritbilarna på sajten Garaget var till salu, en titangrå S60R, och efter lite mejlande med ägaren bestämdes tid och plats för att titta på bilen. Att den var i fint skick visste han efter att ha sett den på “En dag på strippen” på Emmaboda några år tidigare. – Ska jag ha en S60R så ska den vara i riktigt bra skick och att den dessutom fanns i närheten, bara en och en halv timmes bilfärd bort, var ett plus. De flesta andra bilar som var till salu fanns ju runt Stockholm och Göteborg, minns Ronny.

Bilen visade sig vara i precis det fina skick som Ronny mindes men saknade en del av den utrustning han ville ha. Efter att ha fått betänketid över helgen slog han ändå till, bilen hade ju faktiskt manuell låda, Volvos kjolpaket och den så viktiga atacamainredningen, i nyskick! – Jag hade egentligen tänkt mig en annan färg på utsidan men den titangråa färgen är ju också fin och det tilltalade mig att bilen var av sista årsmodellen. Så det tillsammans med det fina skicket fick avgöra att det blev affär, berättar Ronny.

Något om bilens historia visste dock inte Ronny, men säljaren berättade att bilen köptes ny i USA av NHL-spelaren Michael Holmqvist som tog med sig bilen som flyttgods när han flyttade hem till Sverige för spel i Frölunda. Bilen är nu omprogrammerad från miles till kilometer och har även fått mätartavlorna utbytta.

Under åren Ronny ägt bilen så har han bytt strålkastare, monterat nya dimljus och nya plastgaller runt dem samt monterat ögonlock och lackat ramen på grillen i bilens färg. Framöver har han tänkt att motorrummet ska få en uppfräschning och eventuellt bygga ljud i bagageutrymmet, något som passar bra vintertid då bilen endast rullar under sommaren. – Tror knappt att den är körd någon gång på saltade vintervägar, den är riktigt fin under också. Och jag vet att förra ägaren också bara körde på sommaren, säger Ronny som varit medlem i klubben sedan 2015.

Första träffarna med NordicR var Superstage på Emmaboda och Vallåkraträffen 2015, vilket var premiärbesöket på Vallåkra för Ronnys del. Hans fina bil har även kunnat beskådas på “En dag på strippen” på Emmaboda samt på en del lokala träffar.

Ronny vill också passa på att rikta ett stort tack till “farsgubben” för all hjälp i garaget. Han vill även tacka alla andra som på något sätt hjälpt till med bilen. Ingen nämnd, ingen glömd!

Text: Robert Lind. Foto: Ronny Svensson

Ps. Besök gärna bilens sida på Garaget.org där du kan läsa mer om bilen och se fler bilder.