Månadens bil – Augusti 2015

Volvo 855 T-5R, 1995, “T-gul”

Ägare: André Kejovaara, medlem nr. 195.

“Gud vilken hemsk färg, hur f-n kan man köra runt i en sån?” var André Kejovaaras första tanke när han kollade runt på de T-gula Volvobilarna. Sedan 2012 kör han själv omkring i en krämgul 855 T-5R och har, av allt att döma, kommit på bättre tankar.

Andrés intresse för Volvos R-modeller kom när hans bror köpte en antracitgrå 855 R, som han i dag renoverar motorn på i jakt efter mer effekt. Det som först fångade André från Hässleholm var främst effekten, hur en bil som såg ut som en vanlig familjebil kunde ha en sån kraft under huven. Det i kombination med bilarnas gedigna utrustning.
– Jag började läsa på lite mer om R-bilarna, och när jag blickade över T-gul tänkte jag, ”gud vilken hemsk färg, hur f-n kan man köra runt i en sån?”, berättar André.

Efter att ha övningskört ett tag och med ett körkort som kom allt närmare, kollade André dagligen på Blocket efter en förstabil samtidigt som han så smått började vänja sig vid den bleka, krämgula färgen. Så med körkortet i hamn ringde André på några R-bilar som han under en tid haft koll på och till slut så stod han där med en 850 kombi, T-gul, vars färg han hatade så mycket första gången han såg den.

Sedan han köpte sin gula 855:a har han hunnit förfina den för att sätta sin egen prägel på bilen.
– Jag har väl, rent maskinellt sett, inte gjort så värst mycket på den.  När jag köpte den så var den redan chippad och smått modifierad. Jag har sedan fräschat upp den utvändigt och invändigt och det är givetvis fortfarande en ”work-in-progress”, så att säga, berättar André.

Andrés superkombi från 1995 ser vid en första anblick ut som en originalbil. Men tittar man lite närmare ser man de små förändringarna. Borttagna rails som gör att bilen ser lägre ut, och de lackade sidolisterna i metallicgrått som ger ett stilrent utseende som passar fint mot Titan-fälgarna av nästan samma kulör.

Utvändigt har bilen även fått bakljus och spolarmunstycken från V70, sidohandtag från S70, skärmblinkers från S60 och bakre torkararm från V50. En diskret mix av Volvodelar som förbättrar både utseende och funktion. Lägg därtill de rödlackerade bromsoken för ett lite rejsigare utseende.

André är sedan några år tillbaka medlem i NordicR, som han kom i kontakt med genom att följa med sin bror på Österlenrundan 2011.
– Det var nog ett av de ställen där R-intresset verkligen sköt i taket. Det var väldigt fascinerande att ett ömsesidigt intresse kunde föra ihop människor på det viset, avslutar André.

Läs mer om Andrés bil på garaget.org

Text: André Kejovaara & Robert Lind
Foto: André Kejovaara