Månadens bil – April 2018

Volvo 850R 1996

Ägare: Håkan Berglund, medlem nr. 521

Det är något visst med de äldre R-modellerna som inte går att förklara. I alla fall om man frågar Håkan Berglund som efter att ha testat några olika modeller nu fastnat för 850R, som enligt vissa anses som den första riktiga R-modellen.

Håkan Berglund från Katrineholm i Södermanland har alltid haft stort bilintresse och är enligt honom själv en väldig allätare vad gäller bilar. Vännerna brukar pika honom genom att fråga om han bytt bil igen eller varför han inte bytt bil ännu, så fort de ses. Något som också ligger Håkan varmt om hjärtat är bilvård och rena bilar är en självklarhet, menar Håkan.

Just Volvos R-bilar kom Håkan i kontakt med för en fem-sex år sedan när han köpte en svart V70R av årsmodell 2000.
– Jag har alltid varit lite Volvokär så jag tänkte då att jag skulle testa på min första riktiga R-bil, berättar Håkan. Den bilen förfinade han en del med bland annat omlackering och masurbjörkinlägg i instrumentbrädan innan den såldes till förmån för en grå V70nR från 2004.

– Härliga bilar att köra, den gick som ett skott och var en härlig vinterbil. Jag hade den nog i ett och ett halvt år tills jag kände att de äldre R-bilarna är mer min grej, så jag bytte till den mot min nuvarande 854R, berättar Håkan som någon månad senare köpte ännu en t-röd 850R, men denna gång en kombi att använda som bruksbil.

– Men det förtog lite grann av glädjen att åka R-bil varje dag så den sålde jag och lägger nu all fokus på min 854 istället, som jag bara tar ut vid soliga dagar. Den har fått en speciell plats i hjärtat och kommer vara väldigt svår att skiljas ifrån, fortsätter Håkan.

Sedan köpet för snart två år sedan har han hunnit med att förfina och förbättra bilen enligt eget tycke och smak. Invändigt har ljudsystemet fått en rejäl uppgradering och nu nyligen har Håkan besökt klubbens samarbetspartner Ferrita och fått ett kustombyggt avgassystem monterat. Förutom detta är bilen sänkt med coilovers från K-sport och nu innan sommaren ska frambromsarna uppgraderas med 302 mm slitsade bromsskivor och redstuff-belägg. Utvändigt syns även de nyrenoverade Pegasus-fälgarna och den nylackade fronten och huven.

– Finns alltid saker att förfina och fixa på dessa gamla bilar, men ibland måste man försöka hejda sig lite även om det är lätt att det drar överstyr. Men jag ska försöka ta lite varje säsong beroende på fruns humörsvängningar när jag påtalar vissa inköp. Just denna säsong va hon ovanligt snäll, säger Håkan med glimten i ögat.

Är du sugen på att kolla in bilen närmare så har Håkan nu i sommar bokat in både klubbens jubileumsträff och Ölandsträffen som arrangeras av T-gulklubben och har även planer på att besöka Vallåkraträffen och en del andra lokala träffar. Tillsammans med kompisen Ronnie Jönsson, som även han är medlem i klubben och äger en likadan bil, brukar de åka på en del träffar när vädret tillåter och Håkan inte jobbar på vägarna med asfaltering, som lite opassande för en bilfantast är ett arbete som utförs just under sommarhalvåret.

När Håkan inte jobbar eller putsar på bilen umgås han med familjen som består av två tonårsgrabbar och en blivande fru. Till NordicR hittade han när han köpte sin första R-bil och han är förutom med i klubbens styrelse även den som sköter kontakten med klubbens samarbetspartners.

Text: Robert Lind. Foto: Håkan Berglund.