Månadens bil – April 2017

Volvo 850 T-5R 1995

Ägare: Kristian Ivarsson, medlem nr. 189

Kristian Ivarsson är snickaren som snöat in sig på Volvos gula racer från 1995. Han bor i Lilla Edet några mil utanför Göteborg  med sambo och hund i ett hus han själv byggt. I garaget har han inte bara en gul Volvo 850 T-5R, utan två. En sedan och en kombi.

Ni som varit med ett tag i NordicR känner säkert igen honom. Kristian har ägt sin gula Volvo 854 T-5R sedan han var 17 år då han letade efter en bil inför körkortet och av en slump kom över den vita och svarta Volvon.

Men vänta här, var den inte gul? Jodå, det är en äkta “T-gul” Volvo 850 som 1999 importerades från Österrike men som någon gång under 2005 stals och lite slarvigt målades om i ett försök att göra den lite mer diskret. Bilen återfanns och löstes in av ägarens försäkringsbolag som ansåg att den var allt för dyr att reparera. Kristian fick nys om bilen och lyckades köpa loss den från försäkringsbolaget. Något han i dag inte ångrar.

Som bilen såg ut när Kristian köpte den 2005.

– Då visste jag knappt vad en “T-gul” var för något, men efter att ha kollat runt lite vilken slags bil det var så blev jag fast, berättar Kristian. Problemet var bara att bilen ommålad och att jag där och då inte visste vilket ofantligt jobb det var att få bilen klar, fortsätter han.

När han köpte bilen hade den rullat knappt 15.000 mil och var i stort sett komplett invändigt förutom några trasiga detaljer och ett sönderbrutet tändningslås, enkla fel att åtgärda om man jämför med bilens yttre.
– Den vita och den svarta färgen gick tyvärr inte att slipa ned och lacka över utan måste tas bort med thinner. Det blev många timmar gnuggande innan all färg var borta och bilen kunde lackas om i Volvos färgkod 607, minns Kristian som alltid haft ett intresse för att skruva, bygga och förbättra. Allt från den första knattecrossen till den A-traktor han byggde själv.

Men den gula Volvon hann inte bli klar till den dagen Kristian fixade körkortet utan fick istället bli sommarbil året därpå. Då var den helt original men efter tolv år har nästan varje skruv och mutter varit isär en eller flera gånger om. Det började med ett 3-tums avgassystem och efter det har bilen utvecklats till en bil med en mer extrem karaktär vad gäller effekt, väghållning och bromsar.

350 mm bromsskivor med bromsok från S60R/V70nR. På bana använder Kristian andra bromsok från Brembo.

Just väghållning och bromsar är något som Kristian satsat mycket på. Allt är uppgraderat för att svara upp till motorns effekt och bilens olika användningsområden, oavsett om det är på gatan eller på banan.
– Större bilträffar är inte riktigt min grej, jag gillar de mindre och lokala R- och T-gulträffarna bättre. Men det jag gillar mest är att få köra bana med bilen, förklarar Kristian som har olika mappar för motorn beroende på tillfälle: Gata, bana eller race.

Men än är inte bilen klar enligt Kristian som har en del planer för den i framtiden. Men i dagsläget är tanken att använda bilen mer och åka på fler träffar, vilket det blivit väldigt lite av de senaste tre åren.
– Förra året blev knappt 50 mil med bilen och det ska jag försöka slå, avslutar Kristian Ivarsson som i skrivande stund även håller på att renovera sin gula kombi.

Text: Robert Lind. Foto: Kristian Ivarsson.

 

Ps. Du kan läsa mer om Kristians bilar på garaget.org.