25 år sedan Volvo debuterade med Volvo 850 i BTCC

25 år sedan Volvo debuterade i BTCC

Året var 1994, det var vår i luften och dags för start i en ny spännande säsong av BTCC, British Touring Car Championship. För många av oss svenskar var BTCC vid den här tiden helt okänt, om det inte varit för att Volvo nu rullade upp med två Volvo 850 herrgårdsvagnar på startrakan.

Vi hade en stor uppstoppad collie i bagageutrymmet under uppvisningsvarvet. Rickard Rydell

Officiellt sett hade Volvo haft ett långt uppehåll i tävlingssammanhang men nu var det dags för comeback, en storstilad sådan. Projektet kallades ”Back On Track” och det var tillsammans med TWR (Tom Walkinshaw Racing) man ställde de två kombibilarna på startlinjen på Thruxtonbanan i England den 4 april 1994. Anledningarna till att man skulle tävla med just en kombi var nog flera, men den största kan nog ändå antas vara av PR-mässiga skäl.

Den erfarna Jan Lammers från Nederländerna var kontrakterad att ratta en av bilarna och den då 26-åriga svensken Rickard Rydell, som tidigare tävlat i bland annat karting och Formel 3, fick förtroendet att framföra den andra bilen.

Rickard Rydell i BTCC

Rickard Rydell

”- När jag skrev på för Volvo och TWR runt julen 1993 kände jag inte till kombiplanerna. Hade jag gjort det hade jag nog tvekat”, berättade Rickard Rydell i en intervju med Volvocars.com 2014.

Men hur presterade då en tung kombi på tävlingsbanorna?

”- Kombin var aerodynamiskt sett något bättre än sedanen. Men det som avgjorde var att kombin skulle väcka mer uppmärksamhet.”, berättade Rickard för Volvocars.com.

Med två femteplatser som bästa placering och en 14:e plats totalt för Rydell lyckades man tillsammans skrapa ihop 103 poäng för stallet vilket innebar en blygsam åttonde plats i märkesmästerskapet. Bilarna var alltså ingen succé på tävlingsbanorna under denna första säsong, vilken sågs lite som ett provår för både teamet och bilarna.

”- Vi hade inte hunnit testa bilen på bana före premiären på Thruxton den 4 april. Jag och Jan hade fått köra några hundra meter var på infarten till TWR:s utvecklingsverkstad, det var allt!”, berättade Rickard för Volvocars.com.

Motorn var i grunden Volvos femcylindriga motor på två liter och trots avsaknaden av turbo lyckades man skrämma upp den till omkring 290 hästkrafter. Växellådan var en sexstegad sekventiell låda. Tittar vi under skalet ser vi att motorn är både ned- och tillbakaflyttad för lägre tyngdpunkt. Invändigt hittar vi en stor instrumentbräda i kolfiber med digitala instrument, en tillbakaflyttad förarstol och annat som hör en racebil till. Förutom den häftiga dekoren såg bilarna till det yttre ut som vilken svensson-volvo (nåja) som helst, vilket retade konkurrenterna en aning.

”- Det blev en del pikningar från andra förare – men det var bara kul. För att retas hade vi vid ett lopp med en stor uppstoppad collie i bagageutrymmet under uppvisningsvarvet”, berättade Rickard för Volvocars.com.

Det blev dock bara en säsong i BTCC med kombibilarna, för redan säsongen därpå blev det tillåtet med en extra vinge på bakpartiet vilket inte skulle vara tillåtet på en kombi. Det blev därför naturligt att istället gå över till att tävla med sedanmodellen av 850.

”- Vi hade lärt oss enormt mycket under säsongen och utvecklat bilen löpande. Som bäst blev det en femteplats på Oulton Park men det skrevs mer om oss än om något annat team”, fortsatte Rickard.

Man tävlade med 854:an under 1995 och 1996 men till säsongen 1997 bytte man till en Volvo S40 och när säsongen 1998 summerades stod Rickard Rydell som segrare.

 

 

Text: Robert Lind, april 2019. Foton: Volvo Cars.

 

Källor:

www.volvosupertouring.se

http://media.volvocars.com

 

Är du nyfiken på att läsa mer om och se bilder på Volvos BTCC-bilar rekommenderas ett besök på Daniel Reinhards Volvo Supertouring-sida.