Robbans gula T-5R kombi

Här kan du posta bilder och text på din eller dina bilar som du har.

Moderator: Moderator

Användarvisningsbild
Robert Lind
Nordic R - Sekreterare
Nordic R - Sekreterare
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 nov 2018, 11:21
Ort: Dalarna
Medlemsnummer: 628

Robbans gula T-5R kombi

Inlägg av Robert Lind » 04 jun 2019, 13:44

Bild
Utställd hos Volvohandlaren Rolf Ericson Bil i Borlänge, 2016


Denna tråd blir en sammanfattning och fortsättning på min gamla projekttråd i gamla forumet.

Jag köpte bilen i Rättvik i februari 2009 och hade den som bruksbil fram till sommaren då jag ställde på min dåvarande röda 855R. En kompis hittade den på Blocket och tyckte att jag skulle köpa den. Provkörde bilen och bestämde mig då den var i hyfsat bra skick och bra pris, jämfört med andra bilar på Blocket.

Bilen är svensksåld med 2,3 liters motor och manuell växellåda. Den rullade sina första år i Varberg och jag är nu den 13:e ägaren, enligt Transportstyrelsen.

Bild

Hösten 2009, vid 24 000 mil, ställdes bilen av och plockades ned för att laga lite rost och kosta på en ny lack. Tanken var att få en T-gul i lite bättre bruksskick och sedan fortsätta ha den röda som entusiastbil. Det blev inte riktigt så...

Bild

Under vintern, våren och sommaren 2010 har jag, med hjälp av en massa snälla kompisar, gjort i ordning bilen till nära originalskick. Jag gissar att det kommer ta många år innan jag blir klar med den, som just jag vill ha den. Jag hade aldrig gjort något sånt här förut men det var en kul (för det mesta) och lärorik resa!

Bild

Karossen har rostlagats, nya Volvo original framskärmar har monterats och bilen har lackats om, inkl. motorutrymmet. Nya gummilister och klips för samtliga dörrar har bytts ut och grillen är en ny originalgrill. Har bytt bakljusen till original 855 med orange blinkers. Även vindrutan och takluckan har bytts mot nya, Volvo original så klart. Railsen har ersatts med nya lister från V70 och nya Volvo original torkararmar har monterats både fram och bak.

Bild

Bild

Chassit har försetts med nya bromsok, skivor, slangar och sköldar. Nya länkarmar, k-stag, hjullager, dämpare och fjädrar har monterats. Alla fem fälgarna har lackerats om med en lite blankare yta, men med tanke att fortsätta likna originalfärgen. De har försetts med Pirellidäck 225/45/17 och nya centrumkåpor till fälgarna, det svarta originalmärket. Under huven sitter ett nytt Volvo original fjäderbenstöd.

Bild

Bild

Motorn har servats och renoverats med bl.a. nya vevlager och efter katalysatorn sitter ett nytt 2,5 tums avgassystem från BSR.

Invändigt har bilen fått en grundlig rengöring och komplettering med nya originalprylar. Stolarna är renoverade av mig själv till nära nyskick. I originalstereon har jag byggt in en blåtandsmodul i för att kunna lyssna trådlöst via mobilen, men bakåtsträvare som man är och för äkta 90-talskänsla så används faktiskt CD-växlaren mest. Den sitter i ett originalfack i bagageutrymmet.

Bild

Bild

Under den här tiden, 2010, var inte intresset för dessa bilar lika stort som i dags dato och det fanns fortfarande delar att köpa, både hos Volvo och på skrotarna. Jag var nog ganska ensam i att renovera en sån här bil, så delar fanns att hitta. Dock kan jag idag ibland ångra att jag inte köpte på mig mer "nya" och unika delar då. Men man kan ju inte köpa allt...

Bilen besiktigad och "klar", på väg till Vallåkraträffen 2010.
Bild

Fyller på tråden med mer bilder och text efterhand!
Sekreterare/redaktör NordicR

Bil: 855 T-5R, T-Gul.
Reportageuppdrag: volvo@850r.se

CGS
Inlägg: 35
Blev medlem: 18 nov 2018, 17:18
Ort: Uppland
Medlemsnummer: 582

Re: Robbans gula T-5R kombi

Inlägg av CGS » 05 jun 2019, 06:40

Trevligt att få höra bilens historia och det omfattande jobbet med bilen.
Jag har sett den i verkligheten många gånger och jag tycker den är läcker. :D

Användarvisningsbild
Patrik
Nordic R - Medlem 2020
Nordic R - Medlem 2020
Inlägg: 35
Blev medlem: 19 nov 2018, 10:49
Ort: Stockholm
Medlemsnummer: 444

Re: Robbans gula T-5R kombi

Inlägg av Patrik » 05 jun 2019, 09:22

Snygg bil och vilket arbete du lagt ner! :)
Riktigt roligt att se och läsa!
//Patrik

Skriv svar